Φόρμα αναζήτησης

Εντατικές διαβουλεύσεις όλο το καλοκαίρι για μεταρρύθμιση: Μέχρι τον Οκτώβριο ή θα χαθεί το τρένο

Για την ώρα, όλα τα κόμματα εξακολουθούν να τάσσονται υπέρ της μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση, τοποθετούμενα όμως επί θέματος αρχής. Σύντομα, όταν αρχίσει στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών εις βάθος συζήτηση των τριών νομοσχεδίων που συνθέτουν τη μεταρρύθμιση, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν σοβαρές διαφωνίες σε σημαντικές πρόνοιες των νομοσχεδίων, περιλαμβανομένης και της κυβερνητικής πρότασης για συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων. Η πρόνοια για αναβολή των δημοτικών και κοινοτικών εκλογών κατά τρία χρόνια, η απουσία πρόνοιας για διενέργεια δημοψηφισμάτων για έγκριση των συνενώσεων, η εκλογική διαδικασία που προτείνεται για ανάδειξη δημοτικών συμβουλίων και κάποιες από τις αρμοδιότητες που εκχωρούνται ή δεν εκχωρούνται στους δήμους είναι τα βασικά θέματα για τα οποία πρέπει να αναζητηθεί γεφύρωση διαφορών.

Θα το τρέξουν, είπαν

Ξεκαθάρισμα προθέσεων αναμένεται κατά την κατ’ άρθρον συζήτηση των νομοσχεδίων, η οποία, σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής Εσωτερικών Ελένη Μαύρου, θα διεξαχθεί εντός του καλοκαιριού.

Η κυρία Μαύρου επανέλαβε χθες, παρόντος του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή, ότι στόχος της επιτροπής είναι να ολοκληρώσει μέχρι τον Σεπτέμβριο την επεξεργασία των νομοσχεδίων και να τα προωθήσει τον Οκτώβριο στην ολομέλεια της Βουλής για τη λήψη τελικών αποφάσεων. Δεδομένου ότι οι εργασίες της Βουλής είθισται να διακόπτονται για τις θερινές διακοπές μέσα Ιουλίου, η αναφορά της κυρίας Μαύρου ότι εντός Σεπτεμβρίου πρέπει να ολοκληρωθεί η συζήτηση ενώπιον της επιτροπής περιορίζει τα χρονικά πλαίσια και παραπέμπει σε επιθυμία της επιτροπής να επισπεύσει τις συνήθεις διαδικασίες.

Ωστόσο πληροφορούμαστε ότι ο πρόεδρος της Βουλής προτίθεται να προτείνει στους αρχηγούς των κομμάτων, με αρκετές πιθανότητες επιτυχίας, την παράταση των εργασιών της Βουλής μέχρι το τέλος Ιουλίου, τουλάχιστον. Αν αυτό υιοθετηθεί, αυξάνεται και για την Επιτροπή Εσωτερικών ο προσφερόμενος χρόνος για την επεξεργασία των νομοσχεδίων.

Μετά τον Οκτώβριο… γιοκ

Η κυρία Μαύρου ανέφερε στον «Πολίτη» ότι είναι ξεκάθαρο πως αν η μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν τεθεί σε ψηφοφορία ενώπιον της ολομέλειας τον Οκτώβριο το τρένο θα χαθεί και μαζί του άλλη μια ευκαιρία για να μπει σε νέες, υγιείς βάσεις η τοπική αυτοδιοίκηση.

Αυτό φαίνεται να είναι κατανοητό από όλες τις πλευρές. Ήδη ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε μερικές φορές ότι η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση πρέπει να ολοκληρωθεί πριν τα κόμματα εισέλθουν επίσημα στην προεκλογική περίοδο για τις βουλευτικές του Μαΐου του 2021, τις οποίες ακολουθούν, τον Δεκέμβριο, οι δημοτικές και κοινοτικές εκλογές. Αρχική πρόθεση του υπουργού και των κομμάτων ήταν η ολοκλήρωση της συζήτησης πριν τις θερινές διακοπές της Βουλής, ωστόσο αυτό κατέστη αδύνατο μετά τις ανατροπές που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού.

Το καλοκαίρι

Η επόμενη συζήτηση επί των τριών νομοσχεδίων από την Επιτροπή Εσωτερικών θα γίνει στις 22 Ιουνίου. Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει πρόθεση να ακολουθηθεί ταχύρρυθμη διαδικασία, με πιθανό ενδεχόμενο την αποφυγή πολλών συζητήσεων παρουσία προσκεκλημένων. Χθες η επιτροπή ζήτησε από την Ένωση Δήμων και την Ένωση Κοινοτήτων να καταθέσουν γραπτώς τις θέσεις τους. Το ίδιο θα ζητηθεί και από άλλους ενδιαφερόμενους, ώστε από τη μια η επιτροπή να έχει στα χέρια της δεσμευτικές τοποθετήσεις από όλους και από την άλλη να περιορίσει τις μακρόσυρτες και ενίοτε αντιπαραγωγικές συνεδρίες με πολλούς προσκεκλημένους, δεδομένων και των περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία.

Η κυρία Μαύρου προσανατολίζεται στη σύσταση υποεπιτροπής, η οποία θα «τρέξει» την επεξεργασία των νομοσχεδίων, με συνεχή ενημέρωση των υπόλοιπων μελών της επιτροπής, ώστε να αξιοποιηθεί μέρος της καλοκαιρινής περιόδου και τον Σεπτέμβριο τα μέλη να έχουν μπροστά τους τα κείμενα όπως θα έχουν τροποποιηθεί με εισηγήσεις των κομμάτων και να τοποθετηθούν πριν πάρει τον λόγο η ολομέλεια.

Πώς κινούνται ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ

Παρ’ ότι τις τελευταίες μέρες ακούστηκαν διάφορα περί απαισιοδοξίας της ηγεσίας του ΔΗΣΥ για τις προοπτικές να εγκριθεί από τη Βουλή η μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση, το κυβερνών κόμμα θέτει στις προτεραιότητές του την προώθηση αυτής και άλλων δύο μεταρρυθμίσεων.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ερωτηθείς σχετικά από τον «Π», είπε πως μετά την επιτυχή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, οι προτεραιότητες πρέπει να είναι η διαχείριση και η ενδυνάμωση της οικονομίας και η προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού, της μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση και της μεταρρύθμισης στη δημόσια υπηρεσία. «Ως ΔΗΣΥ τασσόμαστε υπέρ της μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση και θεωρούμε ότι δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την ευκαιρία», πρόσθεσε.

Αναγκαία θεωρεί και το ΑΚΕΛ τη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση και κρατά χαμηλούς τόνους, παρόλο ότι επισημαίνει ζητήματα που πρέπει να τύχουν τροποποιήσεων. Στις 22 Ιουνίου θα δοθεί η δυνατότητα συζήτησης των προβληματισμών του ΑΚΕΛ στο πλαίσιο συνάντησης του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή με τον γ.γ. του κόμματος Άντρο Κυπριανού. Ο κ. Νουρής συναντήθηκε την Παρασκευή με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ.

Η βουλευτής Ελένη Μαύρου ανέφερε στον «Π» ότι το θέμα της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων για έγκριση της μεταρρύθμισης και των συνενώσεων παραμένει πολύ σημαντικό για το ΑΚΕΛ, καθώς κρίνει ότι στη διαβούλευση που έγινε για την κατάρτιση των νομοσχεδίων δεν ενεπλάκησαν οι πολίτες, οι οποίοι έχουν δικαίωμα να ενημερωθούν και να τοποθετηθούν.

Ένα δεύτερο θέμα που απασχολεί το ΑΚΕΛ είναι κάποιες ασάφειες που εντοπίζει σε σχέση με τις αρμοδιότητες που θα εκχωρηθούν στους νέους δήμους, οι οποίες συνδέονται άμεσα με τους οικονομικούς πόρους που θα έχουν στη διάθεσή τους. Η κυρία Μαύρου ανέφερε ενδεικτικά την έκδοση πολεοδομικών αδειών, την άσκηση κοινωνικής πολιτικής και τη λειτουργία δημοτικής αστυνομίας.

Σύμφωνα με την ίδια, προβληματισμός υπάρχει και για τον πλουραλισμό της εκπροσώπησης πολιτικών δυνάμεων και κινήσεων από τα δημοτικά διαμερίσματα στα συμβούλια των δήμων. Οι προτεινόμενες εκλογικές διαδικασίες, είπε, δυνατό να αποκλείουν την εκπροσώπηση μικρών κομμάτων και αυτό θέλουμε να το δούμε. Ανάλογους προβληματισμούς επί αυτής της πτυχής έχουν και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, περιλαμβανομένου του ΔΗΚΟ, τα οποία ζητούν να ισχύσει και για τα διαμερίσματα το εκλογικό σύστημα που ακολουθείται στις βουλευτικές εκλογές, ώστε να μην μονοπωλούν τις θέσεις συμβούλων τα 2-3 μεγαλύτερα κόμματα.

Σε ό,τι αφορά τη μετάθεση των δημοτικών εκλογών για τον Μάιο του 2024, αντί Δεκέμβριο 2021, το ΑΚΕΛ εξέφρασε προ τριμήνου τη διαφωνία του, χωρίς να είναι βέβαιο ότι αυτή θα είναι η τελική του θέση, δεδομένης της καθυστέρησης που προκάλεσε η πανδημία.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.