Φόρμα αναζήτησης

Ενοίκιο: Παγώνουν οι εξώσεις μέχρι τον Μάιο

Όσοι αδυνατούν να πληρώσουν το ενοίκιο του Μαρτίου, του Απριλίου και του Μαΐου, νοουμένου ότι τα ενοικιαζόμενα υποστατικά εμπίπτουν στον νόμο για το ενοικιοστάσιο, δεν θα έχουν άμεσες επιπτώσεις μέσω διαδικασιών έξωσης και ανάκτησης της οικοδομής, σύμφωνα με ειδικές διατάξεις που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο και αναμένεται να εγκρίνει σήμερα η Βουλή.

Οι ειδικές διατάξεις ενσωματώθηκαν σε νομοσχέδιο για τροποποίηση του περί Ενοικιοστασίου Νόμου και κρίθηκαν αναγκαίες προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ειδικές περιστάσεις που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού, οι περιορισμοί στη διακίνηση, αλλά και η οικονομική κρίση που σοβεί και επηρεάζει ήδη χιλιάδες ενοικιαστές, που ήδη έχασαν τη θέση εργασίας τους ή είναι πιθανό να τη χάσουν το επόμενο διάστημα ή έχουν δει τα εισοδήματά τους να μειώνονται δραστικά.

Το ενοίκιο τρέχει

Πρέπει να τονιστεί ότι οι ενοικιαστές δεν απαλλάσσονται από την υποχρέωσή τους να καταβάλουν κανονικά το ενοίκιο για την περίοδο 1η Μαρτίου – 31 Μαΐου 2021. Εφόσον εμπίπτουν στον νόμο για το ενοικιοστάσιο, το νομοσχέδιο απλώς τους προστατεύει από διαδικασίες έξωσης και ανάκτησης του υποστατικού, τις οποίες υπό κανονικές συνθήκες θα μπορούσαν να κινήσουν οι ιδιοκτήτες. Τα ενοίκια εξακολουθούν να τρέχουν, και μετά την άρση των έκτακτης κατάστασης και της ισχύος του νομοσχεδίου, οι επηρεαζόμενοι ενοικιαστές που δεν θα πληρώσουν κανονικά αυτή την περίοδο θα κληθούν να αποπληρώσουν τα συσσωρευμένα ενοίκια και θα υπόκεινται ξανά στον κίνδυνο έξωσης.

Αν η παρούσα κρίση παραταθεί μετά τον Μάιο, ενδέχεται να υπάρξει νέα παρέμβαση από το Υπουργικό Συμβούλιο και τη Βουλή. Για την ώρα δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας για ρυθμίσεις προστασίας των ενοικιαστών που δεν εμπίπτουν στο ενοικιοστάσιο και αδυνατούν να καταβάλουν το ενοίκιο. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να γίνουν συνεννοήσεις με τους ιδιοκτήτες.

Το νομοσχέδιο

Το άρθρο 3 του νομοσχεδίου για τον Περί Ενοικιοστασίου Νόμο προβλέπει επί λέξει τα εξής: «Παρά τις διατάξεις του βασικού νόμου, κάθε διαδικασία για ανάκτηση κατοχής δυνάμει της παραγράφου (α) του εδαφίου (1) του άρθρου 11, σε οποιοδήποτε στάδιο και αν βρίσκεται, αναστέλλεται μέχρι και την 31 Μαΐου 2020, και καμιά απόφαση ή διάταγμα ανάκτηση κατοχής δεν θα εκδίδεται από το δικαστήριο δυνάμει τέτοιας διαδικασίας μέχρι τις 31 Μαΐου 2020».
Το άρθρο 4 του νομοσχεδίου προβλέπει ότι «οι πρόνοιες του άρθρου 3 του παρόντος νόμου δεν εφαρμόζονται σε περίπτωση που δεν καταβλήθηκε οποιοδήποτε ενοίκιο νομίμως οφειλόμενο μέχρι και την 29 Φεβρουαρίου 2020». Αυτό σημαίνει ότι για καθυστερημένα ενοίκια μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2020 οι ιδιοκτήτες των υποστατικών διατηρούν το δικαίωμα να προχωρήσουν τις διαδικασίες ανάκτησης του υποστατικού, ακόμα κι αν ο ενοικιαστής έχει επηρεαστεί οικονομικά από τις έκτακτες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα.
Στο προοίμιο του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι η «Βουλή ψηφίζει αυτό τον νόμο λόγω της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί και των μέτρων που έχουν ληφθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία για αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού – COVID 19 και επειδή καθίσταται απολύτως αναγκαία η λήψη ορισμένων προσωρινών νομοθετικών μέτρων για την προσωρινή προστασία ενοικιαστών από εξώσεις, αφού από την 24 Μαρτίου 2020 με το περί Λοιμοκαθάρσεως (Καθορισμός Μέτρων για Παρεμπόδιση της Εξάπλωσης του Κορωνοϊού – COVID 19) Διάταγμα (Αρ.9) του 2020 επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα στις διακινήσεις των πολιτών».
<+voula><+Text_Normal>Σύμφωνα με τον περί Ενοικιοστασίου Νόμο, τα ακίνητα που ρυθμίζονται από αυτό τον νόμο είναι κτήρια υπό ή προς ενοικίαση για κατοικία ή κατάστημα που βρίσκεται μέσα στα όρια ελεγχόμενης περιοχής και συμπληρώθηκε μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 1999. Ελεγχόμενη περιοχή σημαίνει «οποιαδήποτε περιοχή της Κύπρου ήθελε κηρυχθεί ως τέτοια με διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τις διατάξεις των εδαφίων (1) και (3) του άρθρου 3 του παρόντος νόμου».

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.