Φόρμα αναζήτησης

Ενδιάμεση λύση Νορβηγών για LNG

Την ώρα που η κυβέρνηση και η ΔΕΦΑ εντείνουν τις προσπάθειές τους για να καταστεί δυνατή η υπογραφή εντός των επόμενων λίγων ημερών συμβολαίου με την China Petroleum Pipeline Engineering Co Ltd για την κατασκευή υποδομών αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό, μια νέα πρόταση σχετική με την προμήθεια της Κύπρου με φυσικό αέριο παραδόθηκε διά χειρός στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την περασμένη Πέμπτη, στο πλαίσιο του 7ου Ενεργειακού Συμποσίου. Οι πληροφορίες του «Πολίτη» αναφέρουν ότι η πρόταση παραδόθηκε στον κ. Αναστασιάδη από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Υδρογονανθράκων Άντη Βαρωσιώτη για λογαριασμό της νορβηγικής εταιρείας Hoegh LNG, η οποία διαθέτει αξιόλογο στόλο από πλωτές μονάδες επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU) και επιθυμεί να ναυλώσει στην Κύπρο μία πλωτή μονάδα για όσο διάστημα επιθυμεί η Δημοκρατία, ώστε να διατίθεται στην ΑΗΚ αέριο για ηλεκτροπαραγωγή. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέστειλε την πρόταση στο Υπουργείο Ενέργειας για ενημέρωση και μελέτη.

Ωστόσο, θεωρείται απίθανο η πρόταση της Hoegh LNG (η οποία συμμετείχε και πριν από 6 χρόνια, ανεπιτυχώς, σε διαγωνισμό της ΔΕΦΑ για εισαγωγή φυσικού αερίου) να αποτρέψει τη δρομολογούμενη συμφωνία της ΔΕΦΑ με την προαναφερθείσα κοινοπραξία, καθώς η πρόταση της νορβηγικής εταιρείας κατατέθηκε την υστάτη, εκτός του πλαισίου του διαγωνισμού που είχε προκηρύξει η ΔΕΦΑ και δεν θεωρείται συμβατή με την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να αποκτηθούν μόνιμες και ιδιόκτητες υποδομές αποθήκευσης και επεξεργασίας υγροποιημένου αερίου, οι οποίες θα αξιοποιηθούν σε βάθος εικοσαετίας και θα λειτουργούν ως εναλλακτική πηγή καυσίμου για την ηλεκτροπαραγωγή, σε περίπτωση που μελλοντικά καταστεί δυνατή η έλευση φυσικού αερίου από κυπριακά ή άλλα κοιτάσματα.

Μέχρι τις υποδομές

Όπως, μάλιστα, ανέφερε στον «Πολίτη» ο κ. Βαρωσιώτης, η πρόταση της Hoegh LNG δεν αποσκοπεί στην ακύρωση των σχεδιασμών του κράτους για υποδομές αερίου στο Βασιλικό. Η πρόταση, είπε, είναι συμπληρωματική και ενδιάμεση, ώστε η Δημοκρατία, μέσω της ΔΕΦΑ, να εισαγάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο για τις ανάγκες της ΑΗΚ εντός του 2020 και όχι αρχές του 2022 που προβλέπεται, υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις, να παραδοθούν προς χρήση οι εγκαταστάσεις επαναεριοποίησης στο Βασιλικό.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρωσιώτη, η Hoegh LNG δεσμεύεται να παραδώσει την ενοικιαζόμενη πλωτή μονάδα επαναεριοποίησης στη ΔΕΦΑ εντός 6 μηνών από την υπογραφή συμφωνίας. Η ευθύνη αγοράς φυσικού αερίου θα ανήκει στη ΔΕΦΑ. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι η νορβηγική εταιρεία θα καταστήσει δυνατή την κάλυψη των αναγκών της Κύπρου σε φυσικό αέριο κατά τα περίπου δύο χρόνια που θα κρατήσει η κατασκευή των μόνιμων υποδομών στο Βασιλικό και πέραν της διάθεσης φθηνότερου καυσίμου (που θα επιτρέψει μείωση των χρεώσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα) θα αποφύγει η ΑΗΚ την καταβολή περίπου 170-180 εκατ. ευρώ ως πέναλτι για μια διετία για την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου από τη χρήση πετρελαίου. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί, ότι η χρήση φυσικού αερίου μειώνει κατά περίπου 25% την εκπομπή ρύπων και δεν την εκμηδενίζει, συνεπώς η ωφέλεια για την Κύπρο σε αυτή την πτυχή θα είναι μεν σημαντική, αλλά όχι όση υπολογίζεται από τον κ. Βαρωσιώτη.

35 εκατ. ετησίως

Ο κ. Βαρωσιώτης ανέφερε στον «Πολίτη» ότι η πρόταση της Hoegh LNG προβλέπει την ενοικίαση του FSRU, τις αναγκαίες μετατροπές για πρόσδεσή του στην υφιστάμενη προβλήτα της VTTV στο Βασιλικό, την τοποθέτηση των αγωγών μεταφοράς του αερίου στην ακτή και τη διαχείριση-λειτουργία της πλωτής μονάδας, έναντι περίπου 35 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Από εκεί και πέρα, η ΔΕΦΑ θα πρέπει να προμηθεύεται υγροποιημένο φυσικό αέριο από τη διεθνή αγορά, προφανώς από την αγορά άμεσης παράδοσης (spot market), που επιτρέπει χαμηλό κόστος. Οι εισηγητές της πρότασης εκτιμούν ότι με βάση τις τιμές στη διεθνή αγορά, η λύση της Hoegh μπορεί να «δώσει» φυσικό αέριο προς 7 δολάρια ανά εκατομμύριο BTU, τιμή που αν επιβεβαιωθεί θα μπορούσε να εξασφαλίσει μείωση στη χρέωση ηλεκτρικού ρεύματος. Η ίδια εταιρεία είχε προμηθεύσει FSRU στην Αίγυπτο για την περίοδο 2015-18.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.