Φόρμα αναζήτησης

Ένας «ενδιάμεσος» χίλια κομμάτια

Το κομματικό σκηνικό στην Κύπρο έχει την ιδιότητα να αναδιαμορφώνεται ανά περιόδους, ανάλογα με τις τάσεις, τις θέσεις, τις συγκυρίες αλλά και τις προσωπικότητες που εμφανίζονται στο πολιτικό προσκήνιο. Υπάρχουν φυσικά και κάποια σταθερά σημεία αναφοράς στο πεδίο, όπως ο ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ, κόμματα τα οποία με τα πάνω τους και τα κάτω τους κατά καιρούς καταφέρνουν να μένουν στο προσκήνιο, παρά τις όποιες αλλαγές. Από εκεί και πέρα, όπως είναι και το απόλυτα φυσιολογικό καθώς αποτελεί δείγμα υγιούς δημοκρατίας, υπάρχει ένα ποσοστό κυρίως στον κεντρώο χώρο, είτε αυτό αφορά την Κεντροαριστερά είτε την Κεντροδεξιά, το οποίο μετακινείται, ψάχνεται, προβληματίζεται και αναδιαμορφώνεται τόσο μέσα από κομματικούς σχηματισμούς όσο και μέσα από συνεργασίες.

Τα προηγούμενα χρόνια έγιναν επανειλημμένες προσπάθειες όλος ο κεντρώος χώρος να βρει κάποια βασικά σημεία έτσι ώστε τα κόμματα μεταξύ τους να συνεργαστούν, να διαμορφώσουν ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια στο δίπολο ΑΚΕΛ – ΔΗΣΥ, χωρίς όμως εκλογική επιτυχία. Τρανό παράδειγμα οι πρόσφατες προεδρικές εκλογές, στις οποίες ο υποψήφιος που υποστηρίχθηκε από τον λεγόμενο ενδιάμεσο χώρο δεν πέρασε στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Από εκείνο το σημείο και μετά άρχισε μια αντίστροφη πορεία, η οποία φαίνεται να ολοκληρώνει τον κύκλο της στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές του Μάη του 2021. Τα κόμματα που θα συγκροτούσαν τον λεγόμενο ενδιάμεσο χώρο τράβηξαν το καθένα τον δικό του δρόμο αναζητώντας διαφορετικές ή μεμονωμένες συνεργασίες. Το ΔΗΚΟ έχασε αρκετά στελέχη σε πρώτη φάση, τα οποία τελικά διαμόρφωσαν τη νεοσύστατη ΔΗΠΑ που διεκδικεί με αξιώσεις πλέον είσοδο στη Βουλή. Το κόμμα του Νικόλα Παπαδόπουλου όμως έχασε και σε δεύτερη φάση στελέχη και τρεις βουλευτές που ιδρύουν πολιτική πλατφόρμα, χωρίς να αποκλείεται η συνεργασία τους με τη ΔΗΠΑ στις επικείμενες εκλογές. Την ίδια στιγμή τρία κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου βιώνουν συνεχείς προκλήσεις, με τα δύο από αυτά να είναι αμφίβολο αν θα κατέλθουν ακόμα και αυτόνομα στις εκλογές του Μάη (Αλληλεγγύη, Συμμαχία Πολιτών). Το τρίτο κόμμα στο οποίο αναφερθήκαμε είναι το Κίνημα Οικολόγων που πρόσφατα άλλαξε πρόεδρο, με τον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου να αναλαμβάνει πλέον τα ηνία και τον Γιώργο Περδίκη να παραμένει κοντά, ωστόσο να κάνει ένα βήμα πίσω. Η ΕΔΕΚ με τη σειρά της αντιμετωπίζει τις δικές της προκλήσεις τα τελευταία χρόνια, με τις αποχωρήσεις στελεχών, πρώην βουλευτών αλλά και πρόσφατα του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη. Όλο αυτό το σκηνικό που έχουμε περιγράψει, με κάποιους να παλεύουν ακόμα και για την πολιτική τους επιβίωση, δίνει το έναυσμα σε μια σειρά από σενάρια ενόψει της επόμενης μέρας για τα κόμματα του Κέντρου.

 

 

 

Ανασύνταξη δυνάμεων

Στο ΔΗΚΟ μετά την αποχώρηση τριών εν ενεργεία βουλευτών του κόμματος επιχειρούν ανασύνταξη δυνάμεων ενόψει της συνέχειας, με στελέχη του κόμματος να μεταφέρουν την αίσθηση πως το ΔΗΚΟ θα βγει ενδυναμωμένο, μέσα από πιο καθαρές θέσεις, μέσα από μεταγραφές, όπως επίσης και με συνεργασία με άλλα πολιτικά κόμματα ή πρόσωπα από άλλους χώρους. Μια από αυτές τις περιπτώσεις ενδεχόμενων συνεργασιών με το ΔΗΚΟ ενόψει βουλευτικών είναι αυτή της Ελένης Θεοχάρους και του Κινήματος Αλληλεγγύη, χωρίς αυτό να σημαίνει πως αν τελικά κλειδώσει εκλογική συνεργασία αυτόματα όλα τα στελέχη του Κινήματος θα ακολουθήσουν πιστά την απόφαση. Ήδη ακούγονται ονόματα τα οποία έχουν προσεγγιστεί από άλλα κόμματα για ένταξή τους στα ψηφοδέλτια. Πάντως πολιτικοί κύκλοι δεν θεωρούν πως το Κίνημα Αλληλεγγύη θα κινηθεί αυτόνομα στις επικείμενες εκλογές, παρά τα όσα σήμερα λέγονται από διάφορα στελέχη του. Στο ΔΗΚΟ ωστόσο είχαν επαφές και με πρώην στελέχη της Συμμαχίας Πολιτών, όπως και με άτομα που βρέθηκαν στο παρελθόν σε ψηφοδέλτια άλλων κομμάτων, βλ. ΑΚΕΛ. Είναι άξιο απορίας, ωστόσο, πώς θα μπορούσε να σταθεί μια συνεργασία στελεχών της Αλληλεγγύης ή και ολόκληρου το Κινήματος με το ΔΗΚΟ, με δεδομένο το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΔΗΚΟ με το ΑΚΕΛ στο αμέσως επόμενο διάστημα και ενόψει προεδρικών 2023. Θα είναι αντιφατικό από τη μια το κόμμα του Νικόλα Παπαδόπουλου να συνεργαστεί με άτομα που δεν στηρίζουν λύση ΔΔΟ στο Κυπριακό και παράλληλα να κτίζει συνεργασία με το ΑΚΕΛ, που είναι σταθερά υπέρ της γραμμής για λύση ΔΔΟ. Πάντως στο κόμμα του Νικόλα Παπαδόπουλου, πριν τις αποχωρήσεις των 5, στελέχη εξέφραζαν την πεποίθηση πως ένα ποσοστό γύρω στο 13% θα μπορούσε να θεωρηθεί καλό αποτέλεσμα στις επικείμενες βουλευτικές.

Την ίδια στιγμή η ΔΗΠΑ και οι πέντε της πλατφόρμας που αποχώρησαν από το ΔΗΚΟ πρόσφατα κάνουν τα δικά τους βήματα ενόψει της συνέχειας, τόσο σε επίπεδο Βουλής των Αντιπροσώπων όσο και σε επίπεδο ψηφοδελτίων για τις βουλευτικές. Έχουν προσεγγίσει διάφορες προσωπικότητες από όλους τους χώρους της κοινωνίας, όπως επίσης και στελέχη της Αλληλεγγύης. Είναι ενδεικτική η ενόχληση του Κινήματος της Ελένης Θεοχάρους από αυτή την πρακτική, καθώς εξέδωσαν ακόμα και ανακοίνωση, προειδοποιώντας τα στελέχη της πλατφόρμας των Βότση, Μουσιούττα, Προκοπίου, Τρυφωνίδη και Τσίγκη να μην ενοχλούν στελέχη της Αλληλεγγύης για να τους ακολουθήσουν. Πάντως η επιδίωξη της ΔΗΠΑ είναι να υιοθετήσει ένα προφίλ ενός πιο μετριοπαθούς Κέντρου, που αποφεύγει τις ακρότητες και συνθέτει τις θέσεις μετά από διαβουλεύσεις με τις υπόλοιπες δυνάμεις. Η προσέγγιση αυτή αφορά όλους τους τομείς, ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο φαντάζει ως φυσική εξέλιξη μια ενδεχόμενη συνεργασία σε κάποια ζητήματα με κυβέρνηση και ΔΗΣΥ. Όχι όμως σε απόλυτο βαθμό. Η ΔΗΠΑ έχει ως βασικό στόχο την είσοδο στη Βουλή με ένα σημαντικό ποσοστό που να δίνει τουλάχιστον 3 βουλευτικές έδρες στο κόμμα του Μάριου Καρογιάν.

 

 

 

Αύξηση εδρών

Στόχος της ΕΔΕΚ ενόψει βουλευτικών εκλογών είναι η διασφάλιση ενός ποσοστού γύρω στο 8%, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση των εδρών του κόμματος στις 5, από τις 3 που είναι σήμερα. Παρά τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει κλιμακωτά εδώ και χρόνια η ΕΔΕΚ με αποχωρήσεις στελεχών ή και διαγραφής -όπως με τον ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη- στο κόμμα είναι αισιόδοξοι πως θα διασφαλίσουν υψηλό ποσοστό. Η επίτευξη του στόχου αυτού προϋποθέτει ωστόσο να έρθουν επιπρόσθετες ψήφοι στο κόμμα μέσα από συνεργασίες με άλλα κόμματα ή μέσα από την προσθήκη στελεχών από άλλους χώρους. Ένα τέτοιο παράδειγμα στην περίπτωση της ΕΔΕΚ θα μπορούσε να είναι η συνεργασία με τη Συμμαχία Πολιτών με κάποια φόρμουλα που θα συμφωνηθεί ή ακόμα και με μεμονωμένη συνεργασία με κάποια στελέχη από την εν λόγω παράταξη, σε επαρχίες όπως η Λάρνακα και όχι μόνο. Πάντως όπως και στην περίπτωση της Αλληλεγγύης, πολιτικοί κύκλοι αναφέρουν πως ούτε η Συμμαχία Πολιτών θα κατέλθει αυτόνομα στις βουλευτικές, παρά τα όσα λέγονται σήμερα από στελέχη. Πάντως σε επίπεδο πολιτικών θέσεων -και όχι προσωπικών αντιπαραθέσεων με τον Γιώργο Λιλλήκα- οι βασικές διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων βρίσκονται στη στάση για το ΓεΣΥ. Στο Κυπριακό διατηρούν πανομοιότυπες θέσεις, με την ΕΔΕΚ μάλιστα εντός φθινοπώρου να επαναβεβαιώνει τη θέση της ενάντια στη ΔΔΟ έτσι ώστε να κρατήσει καθαρές θέσεις και στάσεις ενόψει βουλευτικών. Οι καθαρές θέσεις που να περνούν άμεσα στους πολίτες χωρίς σύγχυση είναι ένα από τα στοιχήματα που έχει θέσει ο Μαρίνος Σιζόπουλος ενόψει της συνέχειας. Στοίχημα επίσης αποτελεί η αύξηση σε ψήφους στις επαρχίες Λευκωσίας (Κωστής Ευσταθίου που επαναδιεκδικεί και μάλλον Χρήστος Ιακώβου τα δυνατά χαρτιά), όπως επίσης σε Αμμόχωστο και κάποιες περιοχές της Λάρνακας.

 

 

 

Οικολογική επανεκκίνηση

Με αέρα ανανέωσης στην ηγεσία του το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών καλείται να δείξει πως όχι μόνο δεν θα επηρεαστεί από την απομάκρυνση του Γιώργου Περδίκη από την προεδρία του κόμματος και τη Βουλή, αλλά αντίθετα ότι βγαίνει και ενδυναμωμένο από την παρουσία του Χαράλαμπου Θεοπέμπτου στη θέση του επικεφαλής. Από τη μια η παρουσία Θεοπέμπτου σε ρόλο ηγέτη ανοίγει τον δρόμο σε πολίτες της λεγόμενης προοδευτικής προσέγγισης να έρθουν κοντά στο Κίνημα Οικολόγων και να στηρίξουν ή ακόμα και να δραστηριοποιηθούν στον χώρο πιο ενεργά, ενώ από την άλλη κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει την επίδραση και την επιρροή σε ψήφους που έφερε στο Κίνημα ως υποψήφιος τόσα χρόνια ο Γιώργος Περδίκης. Αναμένεται πάντως να δούμε πιο ήπιες και πιο προοδευτικές θέσεις να εκφράζονται από το Κίνημα ενόψει εκλογών, με τη νέα γενιά πάντα να ενδυναμώνει την προσπάθεια για είσοδο στη Βουλή. Αιχμή του δόρατος πάντα για το Κίνημα Οικολόγων, το περιβάλλον, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οικολογική συνείδηση και οι κοινωνικές ανισότητες.

 

 

Κρίσιμος Σεπτέμβριος

Εν κατακλείδι, θα μπορούσαμε να πούμε πως η έκβαση των βουλευτικών εκλογών, σε σχέση με τα ποσοστά που θα διασφαλίσουν τα πιο πάνω κόμματα, οι συνεργασίες που θα γίνουν, οι θέσεις που θα επικρατήσουν αλλά και τα άτομα που θα εκλεγούν είναι τα στοιχεία που θα διαμορφώσουν τον πολιτικό κομματικό χάρτη στην Κύπρο ενόψει και των συμπράξεων και των επιλογών στον δρόμο προς τις προεδρικές εκλογές του 2023. Εξαιρετικής επίσης σημασίας είναι το κατά πόσο τελικά τα κόμματα εντός Βουλής θα μειωθούν και πόση θα είναι η μείωση αυτή. Ο Σεπτέμβριος θεωρείται από όλα τα κόμματα κομβικής σημασίας μήνας, που θα καθορίσει εν πολλοίς όλα όσα έχουμε αναφέρει ως σενάρια και ενδεχόμενα.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.