Φόρμα αναζήτησης

Ένας άνθρωπος που απεχθανόταν την κριτική

Ο Κώστας Κληρίδης αποτελεί πλέον παρελθόν για τη Νομική Υπηρεσία, μετά από επτά χρόνια θητείας στη θέση του γενικού εισαγγελέα. Ένα από τα στοιχεία που συνέθεσαν αυτή την επταετή θητεία του, ήταν η επιλεκτική σχέση του με τα ΜΜΕ. Από πολύ νωρίς έδειξε έλλειψη ανοχής στην κριτική και αποδοχής της κολακείας, με αποτέλεσμα να διαμορφώνει ανάλογα και τη στάση του απέναντι σε δημοσιογράφους και εφημερίδες. Στον «Π» και στους δημοσιογράφους του, είχε επιβάλει απαγόρευση επικοινωνίας με τον ίδιο και τη Νομική Υπηρεσία, ως «τιμωρία» για την κριτική προς το πρόσωπό του, σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ και άλλους δημοσιογράφους στους οποίους παρείχε προνομιακή ενημέρωση, με συχνότητα σκανδαλώδη. Η πρώτη σύγκρουση με τον «Π» προήλθε από την αποκάλυψη επιστολής του κ. Κληρίδη προς την τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου στην Ελλάδα, Βασιλική Θάνου. Η επιστολή εκείνη αποκάλυπτε πως υπήρξε συμφωνία όπως όλα τα θέματα που αφορούσαν τον Ανδρέα Βγενόπουλο εξεταστούν από τις ελληνικές αρχές και η Κύπρος να εξετάσει μόνο την υπόθεση του ενός εκατ. ευρώ που είχε δοθεί από τη Focus στον Χρ. Χριστοδούλου. Την ίδια ώρα ο κ. Κληρίδης στην Κύπρο έκανε δηλώσεις για το δήθεν «κυνηγητό» του Α. Βγενόπουλου με έρευνες που στοίχισαν στον φορολογούμενο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Ακολούθησε αγωγή του κ. Κληρίδη εναντίον του «Π» και του υπογράφοντος, με απαίτηση αποζημίωσης ώς και 500.000 ευρώ, για δηλώσεις που είχε κάνει ο πρώην βοηθός γενικός εισαγγελέας Λουκής Λουκαΐδης, αποκαλώντας τον «νεαρό και άπειρο νομικό», κάτι που ο Κώστας Κληρίδης θεώρησε τόσο προσβλητικό, που αποτίμησε τη ζημιά σε 500.000 ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί πως ουδείς προκάτοχός του έκανε αγωγή σε δημοσιογράφο ή ΜΜΕ. Μετά από αυτά ο κ. Κληρίδης άρχισε να αποδίδει κάθε κριτική προς το πρόσωπό του ως έργο σκοτεινών δημοσιογραφικών κέντρων που ήθελαν δήθεν να τον υπονομεύσουν. Όσες φορές κλήθηκε να κατονομάσει αυτά τα κέντρα, απαντούσε με αοριστίες, κάτι που έκανε μέχρι και την ημέρα της αποχώρησής του.

Δεν φεύγω…και παραιτήθηκε

Ο κ. Κληρίδης είχε ένα σημαντικό πρόβλημα ως προς τη συνέπεια των πράξεών του. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν αυτό της περασμένης Πέμπτης που δήλωνε σε όλα τα ΜΜΕ: «Δεν βλέπω κανένα λόγο γιατί πρέπει να φύγω νωρίτερα υποβάλλοντας παραίτηση». Πριν περάσουν 24 ώρες, παραιτήθηκε. Το ίδιο συνέβη και με τον καθορισμό της ημερομηνίας αφυπηρέτησής του. Ο ίδιος, γραπτώς και ενυπογράφως, με επιστολή του στον υπουργό Οικονομικών ανέφερε πως η ημερομηνία αφυπηρέτησής του είναι η 8η Ιουλίου. Στη βάση αυτής της γνωμάτευσης, ο Πρόεδρος αποφάσισε να διορίσει τον νέο γενικό εισαγγελέα στις 10 Ιουλίου… Δεν είχε προβλεφθεί ότι ο κ. Κληρίδης θα άλλαζε πάλι γνώμη και θα καθόριζε ως νέα ημερομηνία αφυπηρέτησής του την 31η Ιουλίου.

Τα ίδια σκαμπανεβάσματα ζήσαμε και με τις υποσχέσεις που είχε δώσει για τιμωρία των ενόχων στις υποθέσεις κατάρρευσης της κυπριακής οικονομίας το 2013. Αφού απέτυχε σε όλες τις δίκες να εξασφαλίσει καταδίκες, έκανε την αμίμητη δήλωση: «Οι ευθύνες είναι εκεί, οι εξηγήσεις είναι εκεί, τα αίτια είναι εκεί και οι υπαίτιοι είναι εκεί».

Κατά φαντασία διωκόμενος

Δεν υπήρξε συνέντευξη ή δήλωση του κ. Κληρίδη στην οποία να μην απέδιδε την κριτική που δεχόταν σε ύποπτη καθοδήγηση για να πληγεί το κύρος του. Δεν παραδέχθηκε ποτέ κανένα λάθος και δεν ανέλαβε την ευθύνη για καμία από τις πολλές αποτυχίες του. Τον περασμένο Ιανουάριο, σε συνέντευξή του στον «Ρεπόρτερ» ανέφερε: «Ένας καλός λόγος από τον απλό άνθρωπο ως προς τη δουλειά που διεκπεραιώνεις, αξίζει δεκάδες δημοσιεύματα κίτρινου Τύπου, τα οποία και εξουδετερώνει». Αναζητούσε πάντα σωσίβιο στον λαό, αν και ήταν διορισμένος, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι τυγχάνει λαϊκής αποδοχής, αποδίδοντας συνεχώς εύσημα στον εαυτό του, στον οποίο αναφερόταν σε τρίτο πρόσωπο. Τον Δεκέμβριο του 2019, μιλώντας σε εκδήλωση για τη διαφθορά, δεν παρέλειψε να μιλήσει για «ανελέητη και αήθη επίθεση» από εφημερίδες, εμφανίζοντας τον εαυτό του και τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη ως «μοναχικούς καβαλάρηδες» της κάθαρσης!

Εμμονή με «κάποια» ΜΜΕ

Πριν λίγες ημέρες, σε συνέντευξή του στη Χαραυγή στις 14 Ιουνίου, ο κ. Κληρίδης επανέλαβε σχεδόν εμμονικά το αφήγημα του δήθεν κυνηγητού που δέχεται από κάποια ΜΜΕ, τα οποία δεν κατονόμαζε ποτέ. Ανέφερε συγκεκριμένα πως «κατευθυνόμενα, δυστυχώς, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, για γνωστούς λόγους, εργολαβικά αναλαμβάνουν την υπόσκαψη του όποιου έργου παράγεις». Έτσι αόριστα, και χωρίς καμία τεκμηρίωση και χωρίς κανένα στοιχείο. Στην ίδια συνέντευξη, ο ασυγκράτητος Κώστας Κληρίδης ανέφερε: «Δεν έχω απλά δεχθεί έντονη κριτική από συγκεκριμένα ΜΜΕ, αλλά έχω υποστεί και υφίσταμαι ακόμα έναν ανελέητο και ανήθικο πόλεμο (…). Πρόκειται για κάποια ΜΜΕ και λειτουργούς τους που ελαύνονται από ευτελή κριτήρια και πίσω από τους οποίους κινούν τα νήματα γνωστά πρόσωπα τα οποία πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο εκδικούνται τον γενικό εισαγγελέα (…). Πρόκειται για μια κατάπτυστη πολεμική που δεν περιποιεί τιμή, όχι μόνο στους λίγους εκείνους λειτουργούς του Τύπου που την προωθούν, αλλά και σε όλα τα άλλα έντιμα μέλη του δημοσιογραφικού λειτουργήματος που γνωρίζουν καταστάσεις και πρόσωπα, πλην όμως τίποτα δεν πράττουν για την απομόνωση των σαθρών αυτών στοιχείων». Του ζητήθηκε επανειλημμένως και από την ΕΣΚ να κατονομάσει αυτά τα «συγκεκριμένα» ΜΜΕ για τα οποία μιλούσε πάντα αόριστα, αλλά ποτέ δεν το έπραξε.

Ακόμα και όταν τον περασμένο Οκτώβριο αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας Νομικής από το Πανεπιστήμιο Frederick (του Τμήματος Νομικής προϊσταται ο εξάδελφός του Χρ. Κληρίδης), αντί να αναλύσει κάποιο νομικό θέμα, ανάλωσε την ομιλία του σε παράπονα, λέγοντας ότι δέχεται πόλεμο. «Ανίερος και ανελέητος ο πόλεμος από κάποια μέσα ενημέρωσης που έχουν τις δικές τους ατζέντες. Καταστάσεις γνωστές σε όλους, ή έστω σε πολλούς. Χωρίς όμως κανένας να αντιδρά. Χωρίς κανένας να διαμαρτύρεται».

Πάντα κάποιος άλλος

Τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν από ανεπάρκεια της Νομικής Υπηρεσίας αθωώθηκε ο ιδιοκτήτης των σκύλων που κατασπάραξαν την 44χρονη Πετράνα Μίλκοβα στην Πάφο, ο κ. Κληρίδης εμφανίστηκε στο ΡΙΚ και αντί να αναλάβει την ευθύνη, το μόνο που βρήκε να πει ήταν ότι «αυτά τα λέει ο ‘Πολίτης’ με το γνωστό μένος εναντίον μου». Μάλιστα είχε εγκαλέσει και τη δημοσιογράφο Κατερίνα Μηλιώτη γιατί επικαλέστηκε τον «Π» για να του υποβάλει ερώτηση.

Φανταστικές μάχες

Ο Κώστας Κληρίδης πάντα θεωρούσε, και δεν το έκρυβε, ότι οι δημοσιογράφοι που δεν ανήκουν στην «αυλή» του και του ασκούν κριτική, είναι εξ ορισμού όργανα σκοτεινών κύκλων που τον υπονομεύουν.

Στις 30 Ιανουαρίου του 2017, σε συνέντευξή του στο TVOne είχε αναφερθεί σε ένα-δύο δημοσιογράφους και σε μία-δύο εφημερίδες που χειραγωγούνται από οικονομικά συμφέροντα και ενεργούν εργολαβικά εναντίον του για να τον εξαφανίσουν και να τον οδηγήσουν σε παραίτηση.

Μέχρι εμετού

Στις 11 Οκτωβρίου του 2016, μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο κλήθηκε να απαντήσει στις επικρίσεις για τις σκιές που άφηνε εναντίον όσων του ασκούσαν κριτική με φαντασιώσεις για συνωμοσίες εναντίον του. «Οι δηλώσεις μου», είχε πει, «δεν συνιστούν συνωμοσιολογία, αλλά βασίζονται σε καλές πληροφορίες, οι οποίες για ευνόητους λόγους δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν». Ο Κ. Κληρίδης, λόγω της παντελούς έλλειψης ανοχής στην κριτική, δεν άντεξε τις αποκαλύψεις για την υφιστάμενή του Ελένη Λοϊζίδου, οι οποίες έφερναν στο φως και τις εξωθεσμικές πρακτικές του ίδιου και του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, και έτσι αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τη θέση του για να επιβάλει συσκότιση διά ποινικών διαδικασιών. Αντί να στείλει σε ανάκριση την Ε. Λοϊζίδου, επέλεξε να στείλει τους δημοσιογράφους. Μάλιστα είχε αποκαλύψει ότι το έπραξε μετά από απαίτηση της ρωσικής Εισαγγελίας και του Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Θα μπορούσαν να γραφτούν πολλά ακόμα για το πώς χειρίστηκε ο κ. Κληρίδης την κριτική λίγων ΜΜΕ ενημέρωσης, τα οποία δεν ανήκαν στον κύκλο των χειροκροτητών του. Υπήρξαν και οι στιγμές που η εμπάθειά του ξεπερνούσε τα όρια της κοσμιότητας, όπως στην περίπτωση παρέμβασής του στο ραδιόφωνο Active, όπου έκανε αναφορά στις στομαχικές του διαταραχές και στον εμετό που τον ανακούφισε όταν διάβασε δημοσίευμα στον «Π» που τον αφορούσε.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.