Φόρμα αναζήτησης

Εναντίον Τούρκων αλλά και Βρετανών τα εντάλματα της ΚΔ

Τούρκους αλλά κυρίως Βρετανούς υπηκόους αφορούν τα δεκάδες εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία εναντίον του προσωπικού του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου Φατίχ.  Όπως πληροφορείται ο «Π» πέραν του εντάλματος που εκδόθηκε εναντίον του CEO της τουρκικής κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας ΤΡΑΟ και εναντίον τούρκων εργαζομένων στο Φατίχ, εντάλματα έχουν εκδοθεί και εναντίον Ευρωπαίων υπηκόων (κυρίως Βρετανών) αλλά και Αμερικανών, οι οποίοι συμμετέχουν στην οργάνωση της γεώτρησης περίπου 36 ναυτικά μίλια δυτικά της Πάφου και εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στον «Π» ότι η Κυβέρνηση σε συνεργασία με τη νομική υπηρεσία έχει αποστείλει καθηκόντως τα εντάλματα  σε όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις του εξωτερικού. Ήδη κάποια από τα εντάλματα έχουν μετατραπεί σε ευρωπαϊκά ενώ γίνονται προσπάθειες ώστε να γίνουν στην συνέχεια διεθνή.  Πάντως κανένα από αυτά τα εντάλματα δεν έχει ακόμα εκτελεστεί.

Αναφορικά με το αδίκημα βάσει του οποίου η Κυπριακή Δημοκρατία ζητά την σύλληψη των εργαζομένων στις εταιρείες που ανέλαβαν την τουρκική γεώτρηση, ο «Π» πληροφορείται ότι αυτό αφορά συγκεκριμένη κατηγορία, η οποία καθορίζεται από τον νόμο περί υφαλοκρηπίδας του 2014. Πρόκειται για μία νομοθεσία η οποία καθορίζει πλήρως το τι συνιστά παραβίαση της κυριαρχίας Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημειώνεται ότι τα εντάλματα αφορούν τόσο την υπό προετοιμασία γεώτρηση όσο και τις σεισμικές έρευνες που διενεργήθηκαν από τουρκικά πλοία εντός της Κυπριακής ΑΟΖ από εταιρείες που έχουν συμβληθεί για τον σκοπό τούτο με την ΤΡΑΟ.

Απειλές για αντίμετρα

Υπενθυμίζεται ότι προχθές το Τουρκικό υπουργείο εξωτερικών εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση για την πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκδώσει εντάλματα σύλληψης των μελών του πληρώματος του «Φατίχ» αλλά και κατά υπαλλήλων εταιρειών που συνεργάζονται με την ΤPAO. Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Αξόι είπε πως, η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης αποτελεί ένδειξη θράσους, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα απαντήσει. Έκανε επίσης λόγο για προσπάθειες που έχουν ως στόχο να σταματήσουν τις έρευνες στην υφαλοκρηπίδα μας, οι οποίες ωστόσο δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα. Εξάλλου, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ δημοσίευε έξι προτάσεις του εν αποστρατεία ναυάρχου Τζεμ Γκιουρντεμίζ για αντίμετρα κατά της ΚΔ σε περίπτωση που εκτελεστούν τα εντάλματα. Μεταξύ των προτάσεων ήταν ο τερματισμός της δικαστικής συνεργασίας με κράτη-μέλη της ΕΕ σε περίπτωση που εκτελέσουν κάποιο εκ των ενταλμάτων σύλληψης, το κλείσιμο των οδοφραγμάτων στα κατεχόμενα και η απαγόρευση παροχής υπηρεσιών σε πλοία η διαχειρίστρια εταιρεία των οποίων εδρεύει στην Κυπριακή Δημοκρατία.