Φόρμα αναζήτησης

Εν έτει 2019 παράνομο το Skype!

Στις 16 Απριλίου 2019 ο διορισμός του πρώτου πρύτανη του Ανοικτού Πανεπιστημίου πέφτει με απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου καθώς κρίθηκε πως ο τρόπος λειτουργίας της Επιτροπής Αναζήτησης και Επιλογής ήταν παράνομος και εκτός νομοθετικού πλαισίου. Παράνομος γιατί η αρμόδια επιτροπή που αξιολόγησε τους υποψηφίους συνεδρίασε μέσω Skype αντί να συνέλθει στον ίδιο χώρο διασφαλίζοντας έτσι και τη μυστικότητα της διαδικασίας. Η εν λόγω απόφαση, που ταλαιπωρεί μέχρι σήμερα το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, είναι και οξύμωρη ως προς τη φιλοσοφία του ίδιου του Ανοικτού Πανεπιστημίου, του οποίου οι διαλέξεις και ευρύτερα ή όλη επικοινωνία μεταξύ φοιτητών και καθηγητών γίνονται μέσω ηλεκτρονικών μέσων.

Οι συνεδρίες μέσω τηλεδιάσκεψης, στις οποίες συνέρχεται εκτάκτως μέχρι και το Eurogroup, θα έπρεπε να αποτελούσαν ήδη νόμιμο τρόπο λειτουργίας μιας επιτροπής ή διοικητικού συμβουλίου με την τόση εξάρτηση από τη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας και να προνοείται για κάθε διοικητικό όργανο της κεντρικής διοίκησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου που είναι διοικητική αρχή και διέπεται από τον περί των Γενικών Αρχών του Διοικητικού Δικαίου Νόμο του 1999. Μεταξύ αυτών και ο ΟΚΥπΥ και άλλοι οργανισμοί με διορισμένα από το Υπουργικό Συμβούλιο μέλη που δεν είναι για παράδειγμα μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου, αλλά βάσει του νόμου οφείλουν να είναι παρόντες σε συνεδριάσεις. Πόσο δημόσιο χρήμα άραγε θα εξοικονομείτο από μία και μόνο τροποποίηση του νόμου, όπως έπραξε άλλωστε και η Ελλάδα στον αντίστοιχο κώδικα διοικητικής διαδικασίας, οι διατάξεις του οποίου εφαρμόζονται στο ελληνικό Δημόσιο, στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και στα άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου;

Παράδειγμα Kεφαλαιαγοράς

Από έρευνα του «Π» προκύπτει πως, αν όχι η μόνη, από τις ελάχιστες διοικητικές αρχές της Κύπρου που φρόντισαν να περιλάβουν πρόνοια για τηλεδιασκέψεις στον ειδικό νόμο που τις διέπουν είναι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σύμφωνα με τον οικείο νόμο (άρθρο 18.8β), ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και οποιοδήποτε άλλο μέλος του συμβουλίου δύναται, σε περίπτωση απουσίας τους στο εξωτερικό, να συμμετέχει σε συνεδρία της Επιτροπής διά της χρήσης τηλεφωνικών ή τηλεοπτικών μέσων ή διά άλλων επικοινωνιακών συστημάτων, νοουμένου ότι παρέχεται η δυνατότητα σε ένα έκαστο των προσώπων που λαμβάνουν μέρος στη συνεδρία να ακούει όλους τους άλλους σε κάθε ουσιώδη χρόνο. Νοείται ότι οποιαδήποτε ούτως διεξαγομένη συνεδρία θεωρείται νόμιμη συνεδρία της Επιτροπής και έκαστο μέλος του συμβουλίου που συμμετέχει σε συνεδρία κατά τον τρόπο αυτό θεωρείται παρών αυτοπροσώπως σε αυτήν και δικαιούται να ψηφίζει και να λαμβάνεται υπόψη στον καθορισμό απαρτίας. Νοείται περαιτέρω ότι η συνεδρία αυτή θεωρείται ότι λαμβάνει χώρα στα γραφεία της Επιτροπής.

Υπάρχει πρόθεση

Ο «Π» επικοινώνησε με τον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Θ. Τσιόλα, ο οποίος μας παρέπεμψε στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών ως το αρμόδιο τμήμα εφαρμογής του νόμου που διέπει το διοικητικό δίκαιο, σημειώνοντας πάντως πως είναι στις προτεραιότητες της παρούσας κυβέρνησης να μεριμνήσει για να θεωρείται νόμιμη η -μέσω επικοινωνιακών συστημάτων- συνεδρία των διοικητικών αρχών. Όπως μας λέχθηκε, οι αναγκαίες τροποποιήσεις εκεί και όπου χρειάζεται αναμένεται να γίνουν από το Υφυπουργείο Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, η διά νόμου θέσπιση του οποίου εκκρεμεί τώρα στη Βουλή, με την κυβέρνηση να φιλοδοξεί να λειτουργήσει αρχές της επόμενης χρονιάς. Σε περίπτωση που διαφανεί ότι αργεί η ψήφιση του νομοσχεδίου, μας λέχθηκε πως υπάρχει η πολιτική βούληση οι αναγκαίες τροποποιήσεις να προωθηθούν από το ΥΠΟΙΚ.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.