POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Πάει προς κατάργηση το safepass, επεκτείνεται η κυκλοφορίαΑέρας αισιοδοξίας πνέει τις τελευταίες ημέρες με τους εμβολιασμούς να «τρέχουν» και τα κρούσματα να μειώνονται. Οι θυσίες των πολιτών και το τρίτο ολικό απαγορευτικό φαίνεται να έπιασαν τόπο, καθότι μετά από τα απανωτά αρνητικά ρεκόρ οι επιδημιολογικοί δείκτες άρχισαν να πέφτουν, γεγονός που επιτρέπει στο Υπουργικό Συμβούλιο να συζητά και νέες χαλαρώσεις. Την ίδια στιγμή η Πύλη Εμβολιασμού συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα, τα οποία το Υφυπουργείο Καινοτομίας αποδίδει σε εξωγενείς παράγοντες, με τον υφυπουργό να κάνει λόγο για κυβερνοεπιθέσεις από χάκερ.

Οι αλλαγές που δρομολογεί το Υπουργείο Υγείας σε σχέση με το εμβολιαστικό πλάνο ετοιμάζονται να δοκιμάσουν για άλλη μια φορά τις αντοχές τόσο των εμβολιαστικών κέντρων όσο και της Πύλης, με τον αριθμό των δικαιούχων που θα μπαίνουν κάθε φορά που ανοίγει να αυξάνεται έτσι ώστε να επιτευχθεί όσο πιο σύντομα γίνεται ο εμβολιασμός του μεγαλύτερου ποσοστού των πολιτών.

Μετά από σχεδόν πέντε μήνες εμβολιασμούς η χώρα μας ξεπέρασε το 40% με την πρώτη δόση, με το ποσοστό των πολιτών που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους να βρίσκεται κάτω από το 13%. Τόσο η κατάσταση με την Πύλη όσο και οι πρακτικές της κυβέρνησης στο θέμα της πανδημίας παραμένουν στο στόχαστρο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η οποία δίνει ρέστα ενόψει εκλογών.

Χωρίς safepass

Η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας εντείνει τις σκέψεις για περαιτέρω χαλαρώσεις στα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου θα τεθεί σήμερα πρόταση για αλλαγή της ώρας απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 11 στις 12 το βράδυ, ενώ λόγω των πιέσεων που δέχεται η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να αποφασιστεί και η κατάργηση του safepass. Προς το παρόν υπάρχει πρόταση για να αρθεί το εν λόγω μέτρο για τους χώρους εστίασης, γεγονός που εάν υιοθετηθεί αναμένεται να φέρει αντιδράσεις από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις στις οποίες θα παραμείνει υποχρεωτικό. Σκέψεις για επιπλέον χαλαρώσεις γίνονται και για τα γυμναστήρια, αλλά και για επίσπευση της επαναλειτουργίας και των εσωτερικών χώρων εστίασης, αντί της 1ης Ιουνίου, στις 24 Μαΐου.

Οι επιλογές του ΑΚΕΛ

Συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ ΑΚΕΛ και κυβέρνησης για το θέμα της πανδημίας, με τον γενικό γραμματέα του κόμματος Άντρο Κυπριανού να μιλά για ελλιπή προετοιμασία των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ για τη διαχείριση δεύτερου κύματος της πανδημίας και τον υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου να απαντά ότι οι κατηγορίες αυτές καταρρίπτονται από τις ενέργειες που έχουν γίνει και το πλάνο που έχει και υλοποιεί ο ΟΚΥπΥ ανάλογα με τις εξελίξεις και τις ανάγκες για νοσηλείες. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΑΚΕΛ είναι ενήμερο ότι από την πρώτη φάση της πανδημίας υπήρχε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και αποστέλλονταν άλλα περιστατικά εκεί και όπου υπήρχε ανάγκη, ώστε να αφεθούν τα δημόσια νοσηλευτήρια να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς με COVID-19. Η ίδια πρακτική εφαρμόστηκε και πρόσφατα όταν οι νοσηλείες ασθενών με COVID-19 ήταν αυξημένες και χρειάστηκε να ενεργοποιηθεί το πλάνο. Παράλληλα ο υπουργός Υγείας εξέφρασε την έκπληξή του γιατί σε σχέση με το ζήτημα των εμβολιασμών ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ επί σκοπού επιλέγει να συγκρίνει την εξέλιξη του Εθνικού Πλάνου Εμβολιασμού όχι με τα άλλα κράτη της ΕΕ, αλλά με τρίτα.

Δεν φταίμε εμείς

Κυβερνοεπιθέσεις και εξωγενείς παράγοντες ευθύνονται για τα προβλήματα της Πύλης Εμβολιασμού υποστήριξε ο υφυπουργός Καινοτομίας Κυριάκος Κόκκινος, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και ολόκληρη η ομάδα έργου της Πύλης Εμβολιασμού εργάζονται νυχθημερόν για ελαχιστοποίηση των προβλημάτων. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου προανήγγειλε άνοιγμα της Πύλης Εμβολιασμού για κάποιες ημέρες χωρίς ηλικιακούς περιορισμούς ούτως ώστε να διατίθενται όσα εμβόλια δεν έχουν διατεθεί από την ερχόμενη βδομάδα. Χθες ο υπουργός και ο υφυπουργός τα είπαν σχετικά με το πώς θα λειτουργήσει η Πύλη, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το Υπουργείο Υγείας αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για άνοιγμα της Πύλης Εμβολιασμού μία ή και περισσότερες φορές την εβδομάδα για εμβολιασμούς με AstraZeneca. Αρχικά υπήρχε η σκέψη για δημιουργία δεύτερη Πύλης η οποία θα είναι συνέχεια ανοιχτή και θα μπορούν οι πολίτες κάθε ηλικίας να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό με AstraZeneca, η οποία όμως εγκαταλείφθηκε. Το ερώτημα κατά πόσον η Πύλη είναι έτοιμη να διαχειριστεί μεγαλύτερο αριθμό αιτημάτων πλανάται, με τον κ. Κόκκινο να σημειώνει ότι γίνονται όλες οι απαραίτητες διεργασίες για να λειτουργεί ομαλά για περισσότερους πολίτες. Χθες η Πύλη έμεινε κλειστή για σκοπούς αναβάθμισης και σήμερα παίρνουν σειρά οι πολίτες 22-24 ετών οι οποίοι έχουν δικαίωμα στη διευθέτηση ραντεβού. Η Κύπρος βρίσκεται στην 4η θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τους εμβολιασμούς κατά της COVID-19, με τον συνολικό αριθμό των εμβολιασμών να έχει ξεπεράσει τις 400.000.

23.000 δικαιούχοι

Μέχρι τις 12 Μαΐου ποσοστό 41,3% έλαβε ήδη την 1η δόση του εμβολίου (305.274 άτομα), ενώ το 12,8% ολοκλήρωσε το εμβολιαστικό του πλάνο (94.730 άτομα). Αυτή την περίοδο στο επίκεντρο του εμβολιαστικού προγράμματος βρίσκονται οι νέοι ηλικίας 20-29 ετών, οι οποίοι επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον για να εμβολιαστούν, στοιχείο που καταδεικνύει ότι αντιλαμβάνονται και κατανοούν πως μόνο μέσω του εμβολιασμού θα καταφέρουμε να ξαναπάρουμε τη ζωή μας πίσω και θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατόν. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι εμβολιασμοί μέσω των προσωπικών γιατρών, οι οποίοι μέσα σε μια εβδομάδα χορήγησαν 7 χιλιάδες δόσεις. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, μέχρι στιγμής στη διαδικασία εμβολιασμού των δικαιούχων τους συμμετέχουν 254 προσωπικοί γιατροί που καλύπτουν όλες τις επαρχίες, ενώ με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία έχουν ζητηθεί από τους προσωπικούς γιατρούς 23.080 δόσεις του εμβολίου στη βάση των αιτημάτων που υποβλήθηκαν και έχουν ήδη χορηγηθεί 7.000 εξ αυτών. Στο μεταξύ, στους προσωπικούς τους γιατρούς θα μπορούν να αποτείνονται οι δικαιούχοι ηλικίας 20 ετών και άνω που επιθυμούν να εμβολιαστούν με AstraZeneca.

Ξανά στα θρανία

Την επιθυμία και την πρόθεση να συνδράμουν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της Κύπρου εκφράζουν και οι φαρμακοποιοί, ενημερώνοντας μάλιστα σχετικά και το Υπουργείο Υγείας, και σε πρώτη φάση θα συνδράμουν στα εμβολιαστικά κέντρα, εκεί που παρατηρούνται ανάγκες στελέχωσης. Ήδη τριάντα μέλη του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου έχουν παρακολουθήσει επιμορφωτικά σεμινάρια πρακτικής άσκησης για εμβολιασμούς στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι οι φαρμακοποιοί να στελεχώσουν εθελοντικά σε πρώτο στάδιο τα εμβολιαστικά κέντρα του Υπουργείου Υγείας, μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για έναρξη εμβολιασμών στα φαρμακεία. Όπως δήλωσε η πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελένη Πιέρα, οι συζητήσεις με το Υπουργείο Υγείας βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, ωστόσο προς το παρόν δεν έχει ξεκαθαρίσει το πώς θα γίνονται η διευθέτηση των ραντεβού, η παραλαβή των σκευασμάτων, η καταχώριση των εμβολίων και η αποζημίωση των φαρμακοποιών.

 

 

Υπουργός Υγείας: Ανοίγει η Πύλη Εμβολιασμού χωρίς περιορισμούς για συγκεκριμένα εμβόλια

 

ΕΕ/Covid19: Ξεκίνησαν οι δοκιμές για το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό το οποίο θα… απελευθερώσει τις μετακινήσεις

ΕΕ/Covid19: Ξεκίνησαν οι δοκιμές για το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό το οποίο θα… απελευθερώσει τις μετακινήσεις

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.