Φόρμα αναζήτησης

Εμβολιασμοί μόνο όταν θέλει ο γονιός

Εν αναμονή της έρευνας που διεξάγεται κάθε τρία χρόνια από το Υπουργείο Υγείας για την εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών στην Κύπρο αλλά και υπό τη σκιά του αντιεμβολιαστικού κινήματος το οποίο έχει απλώσει πλοκάμια και στη χώρα μας, οι βουλευτές Στ. Κυριακίδου και Μ. Γιωργάλλας απηύθυναν σειρά ερωτημάτων στα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας για το πολύ σοβαρό αυτό θέμα που πρώτιστα έχει να κάνει με τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα, πάντως, με την τελευταία έρευνα του Υπουργείου Υγείας η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών είναι εξαιρετικά υψηλή -πάνω από 90%- ενώ οι περιπτώσεις γονέων που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους για φιλοσοφικούς λόγους (ομοιοπαθητική, θρησκεία κ.λπ.) ανέρχονται μόλις στο 2%. Εντός των επόμενων βδομάδων θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της νέας έρευνας του Υπουργείου Υγείας. Αυτό το διάστημα γίνεται η επεξεργασία των δεδομένων που έχουν συλλεχθεί την τελευταία τριετία. Οι υπουργοί Υγείας και Παιδείας καταστούν πάντως σαφές ότι ο εμβολιασμός των παιδιών δεν είναι υποχρεωτικός. «Το κράτος δεν νομιμοποιείται να υποχρεώσει τους γονείς/κηδεμόνες να εμβολιάζουν τα παιδιά τους», αναφέρει ο Κώστας Χαμπιαούρης επικαλούμενος γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα στην οποία τονίζεται ότι «η συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων είναι απαραίτητη προτού οι σχολιατρικές υπηρεσίες προβούν σε οποιαδήποτε ιατρική εξέταση/εμβολιασμό/χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής». Ο εμβολιασμός σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, καθίσταται υποχρεωτικός μόνο αν αποτελεί μέτρο ελέγχου ή αντιμετώπιση επικίνδυνης μεταδοτικής ασθένειας.

Ο κ. Ιωάννου σε σχετική ερώτηση της κ. Κυριακίδου αναφέρει ότι το υπουργείο του, «λαμβάνοντας υπόψη ότι το φαινόμενο άρνησης εμβολιασμού στη χώρα μας είναι περιορισμένο και έχοντας κατά νουν τις αρνητικές αντιδράσεις που τυχόν να προκαλέσει η λήψη αυστηρών μέτρων όπως τεκμηριώνεται από εμπειρίες άλλων χωρών, επικεντρώνεται σε πρακτικές πρόληψης και δημιουργίας κουλτούρας προστασίας και προαγωγής της υγείας και πρόληψης της ασθένειας, παρά τη λήψη μέτρων που τυχόν να προκαλέσουν την αντίδραση των γονέων, να αναδείξουν το κίνημα κατά των εμβολιασμών και να φέρουν αντίθετα με τα προσδοκώμενα αποτελέσματα». Σημειώνει επιπρόσθετα ότι «ο εμβολιασμός των παιδιών επί του παρόντος δεν απαιτεί την οποιαδήποτε λήψη μέτρων υποχρεωτικότητας».

Ενημερώνουν οι λειτουργοί υγείας για επιπτώσεις

Ο υπουργός  Παιδείας στην απάντησή του προς τον βουλευτή Μιχάλη Γιωργάλλα σημειώνει ότι οι γονείς όταν εγγράψουν τα παιδιά τους στο σχολείο υποχρεούνται να καταθέσουν βιβλιάριο εμβολιασμών ή βεβαίωση παιδιάτρου/κέντρου μητρότητας. Τα έντυπα παραδίδονται στους λειτουργούς υγείας. Στις περιπτώσεις που γονείς δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους γιατί φοβούνται τις παρενέργειες, οι λειτουργοί υγείας ενημερώνουν για τις πιθανές επιπτώσεις μη εμβολιασμού ενός παιδιού «αλλά η χορήγηση εμβολίου γίνεται μόνο εφόσον εξασφαλιστεί η συναίνεση των γονέων/κηδεμόνων τους».

Το Υπουργείο Υγείας παράλληλα στοχεύοντας στην ενθάρρυνση και ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος και έγκαιρης αντιμετώπισης του φαινομένου της άρνησης εμβολιασμού, έχει προχωρήσει με τη σύσταση ειδικής Επιτροπής Αντιμετώπισης του φαινομένου της Άρνησης Εμβολιασμού. Στην επιτροπή εκτός από λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας, συμμετέχουν επίσης το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και εκπρόσωποι από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, από τον Ακαδημαϊκό τομέα με εκπροσώπους των Ιατρικών Σχολών των Πανεπιστημίων Κύπρου, Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου και Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Η επιτροπή προωθεί την υλοποίηση δράσεων για την εκτίμηση της έκτασης του προβλήματος στην Κύπρο και την αντιμετώπιση του φαινομένου, οπως επίσης και την ενθάρρυνση των γονέων για ολοκλήρωση και αναπλήρωση τυχόν ελλείψεων στο εμβολιαστικό σχήμα των παιδιών τους.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.