Φόρμα αναζήτησης

Έμμεση επιδότηση εποίκων

Την άρνηση των κοινοταρχών των τριών ενοριών Ριζοκαρπάσου καθώς και της Αγίας Τριάδας να βεβαιώσουν με τις υπογραφές τους τις αιτήσεις των εγκλωβισμένων Ελληνοκυπρίων προς το Τμήμα Γεωργίας για το μέγεθος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων ή των κτηνοτροφικών μονάδων κάθε αιτητή αντιμετωπίζει η κυβέρνηση.

Τα τελευταία χρόνια, όπως υποστηρίχθηκε χθες στη Βουλή αρμοδίως αλλά και από τους κοινοτάρχες της Καρπασίας σε συνεδρίαση της Επιτροπής Προσφύγων με θέμα τα προβλήματα των εγκλωβισμένων, έχει καταγραφεί αύξηση 30% των αιτήσεων προς το Τμήμα Γεωργίας στο πλαίσιο του σχεδίου παροχής οικονομικής ενίσχυσης στους εγκλωβισμένους για επενδύσεις στις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Πρόκειται για σχέδιο επιδότησης που σκοπό έχει την ανάπτυξη των οικονομικών δραστηριοτήτων των εγκλωβισμένων και την επανεγκατάσταση όσων διαβιούν στις ελεύθερες περιοχές. Η αύξηση κατά 30% ωστόσο στον αριθμό των αιτήσεων προς το Τμήμα Γεωργίας δεν αντιστοιχεί με ανάλογη αύξηση στον αριθμό των εγκλωβισμένων (οι οποίοι παραμένουν ίδιοι σε αριθμό, περίπου 270 στο Ριζοκάρπασο και λιγότεροι από 50 στην Αγία Τριάδα).

Ως εκ τούτου, όπως διαμήνυσαν χθες στη Βουλή οι Ε/Κ κοινοτάρχες των κατεχόμενων κοινοτήτων, οι ίδιοι γίνονται δέκτες καταγγελιών από εγκλωβισμένους ότι το σχέδιο επιδότησης του Τμήματος Γεωργίας τυγχάνει εκμετάλλευσης από συγχωριανούς τους, οι οποίοι υπογράφουν ψευδεπίγραφα συμβόλαια ενοικίασης χωραφιών με εποίκους, για να μπορούν να εξασφαλίσουν την επιδότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου, όπως αναφέρθηκε χθες στη Βουλή, το σχέδιο του Τμήματος Γεωργίας επιδοτεί και «εποίκους» οι οποίοι στην πραγματικότητα είναι αυτοί που κατέχουν τις επιδοτούμενες καλλιέργειες. Το πρόβλημα για τους πραγματικούς Ελληνοκύπριους γεωργοκτηνοτρόφους σε Ριζοκάρπασο και Αγία Τριάδα είναι πως το ποσό της επιδότησης (700.000 ευρώ σε όλα τα κατεχόμενα – μαρωνιτικά χωριά και Καρπασία) επιμερίζεται αναλόγως των αιτήσεων.

Πριν από την αύξηση των αιτήσεων, ενώπιον του Τμήματος Γεωργίας, η επιδότηση έφτανε τα 25 ευρώ ανά σκάλα που καλλιεργείτο στην Καρπασία και σήμερα η επιδότηση έπεσε περίπου στο μισό, στα 12 ευρώ ανά σκάλα. Στις τοποθετήσεις τους χθες στη συνεδρίαση της Βουλής, οι κοινοτάρχες Ριζοκαρπάσου δήλωσαν αδυναμία να επιβεβαιώσουν ως προς την αλήθεια τους τις δηλώσεις των συγχωριανών τους για τις εκτάσεις που καλλιεργούν. Ένας κοινοτάρχης, ο Γιάννης Παπαπέτρου της ενορίας Αγ. Τριάδας Ριζοκαρπάσου, χαρακτήρισε χαώδη την κατάσταση που επικρατεί υποδεικνύοντας την ανάγκη παρέμβασης του κράτους.