Φόρμα αναζήτησης

Emails Λοϊζίδου: Εξέδωσε έκθεση το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελευθερίας Τύπου

Στο προσωρινό διάταγμα για απαγόρευση δημοσίευσης στον «Π» μηνυμάτων από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της ανώτερης εισαγγελέα Ελένης Λοϊζίδου αναφέρεται σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των ΜΜΕ (ECPMF), υπογραμμίζοντας τις διασυνδέσεις με την πολύκροτη υπόθεση Μπράουντερ αλλά και τις πιέσεις που δέχθηκε η εφημερίδα από κρατικούς αξιωματούχους.

Στο άρθρο με τίτλο «Απαγόρευσαν σε κυπριακή εφημερίδα να δημοσιεύσει emails που διέρρευσαν» στην ιστοσελίδα του ECPMF (ecpmf.eu) δημοσιεύεται σύνδεσμος για το ρωσικό ιστολόγιο Kompromat όπου διέρρευσαν αρχικά τα emails. Μεταξύ των emails της κ. Λοϊζίδου με Ρώσους αξιωματούχους για υποθέσεις έκδοσης Ρώσων πολιτών βρίσκονται και μηνύματα που αφορούν την υπόθεση του Μπιλ Μπράουντερ, διευθυντή της εταιρίας Hermitage Capital, τον οποίο η Interpol αρνείται να εκδώσει στη Ρωσία καθώς η δίκη θεωρείται πολιτικά υποκινούμενη.

Στο άρθρο καταγράφονται οι δηλώσεις της κ. Λοϊζίδου στην «Guardian», η απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας να διατάξει διοικητική έρευνα, η στήριξη προς τον «Π» από την Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας και οι προειδοποιήσεις του γενικού εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη και του γενικού ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Σε δήλωσή του στο ECPMF ο διευθυντής του «Π» Διονύσης Διονυσίου έκανε λόγο για προσπάθεια φίμωσης και υπογράμμισε ότι ο κ. Κληρίδης ζήτησε τη διεξαγωγή αστυνομικής έρευνας για τη διαρροή, ενώ σημείωσε πως η απόφαση να μετακινηθεί η κ. Λοϊζίδου ήρθε τρεις ημέρες μετά. «Η πρώτη του σκέψη δεν ήταν τι προέκυπτε για τις πράξεις της κ. Λοïζίδου από το υλικό των μηνυμάτων, αλλά να την τιμωρήσει για τις αποκαλύψεις», σημείωσε. Εκτίμησε ακόμα πως ο κ. Κληρίδης προχώρησε στις πιο πάνω ενέργειες καθώς εμπλέκεται και ο ίδιος.

«Δεν μπορούν να γίνονται τέτοιες απειλές σε μια ευρωπαϊκή χώρα», σημείωσε ο διευθυντής του «Π», επισημαίνοντας πως τα πράγματα θα ήταν χειρότερα αν η Αστυνομία «ακολουθούσε τυφλά τις οδηγίες του γενικού εισαγγελέα» για κατάσχεση ηλεκτρονικών υπολογιστών και τηλεφώνων. «Ο ‘Πολίτης’ είναι συνηθισμένος σε τέτοιου είδους πιέσεις. Συνήθως δεχόμαστε πιέσεις και απειλές από ρατσιστές, εθνικιστές, εγκληματίες και διεφθαρμένους πολιτικούς. Αυτή τη φορά νιώθουμε εκνευρισμένοι και απογοητευμένοι γιατί νιώθουμε πως μας κυνηγούν κρατικοί αξιωματούχοι οι οποίοι οφείλουν να προστατεύουν τη δημοκρατία», κατέληξε ο διευθυντής του «Πολίτη» Διονύσης Διονυσίου.