POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Ελπιδοφόρος Σωτηριάδης: Η έρευνα για την παραγωγή εμβολίων χρειάζεται τουλάχιστον 3-4 χρόνια



Από τους πρώτους υποστηρικτές της χρήσης μάσκας, αλλά όχι ως υποχρεωτικού μέτρου, ο γιατρός με μεταπτυχιακό τίτλο στην Επιδημιολογία και διδακτορικό στην Περιβαλλοντική και Επαγγελματική Υγεία από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Ελπιδοφόρος Σωτηριάδης, μίλησε στον «Π» για την πανδημία, τα εμβόλια και την ανοσία της αγέλης. Ο δρ Σωτηριάδης με τη συνέντευξή του απαντά στους βασικούς προβληματισμούς των πολιτών γύρω από την πανδημία και εξηγεί γιατί διαφωνεί με τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση.

Βιαζόμαστε για εμβόλιο

– Ποια η άποψή σας για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού που βρίσκονται στο τρίτο στάδιο των κλινικών δοκιμών;

Όλα αυτά τα εμβόλια χρησιμοποιούν μια νέα τεχνολογική προσέγγιση, με τη χορήγηση γενετικού υλικού μέσω των σκευασμάτων. Αυτή η καινούργια τεχνολογία σίγουρα δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της, τόσο όσον αφορά τις βραχυχρόνιες όσο και τις πιθανές μακροχρόνιες παρενέργειες. Είναι αλήθεια ότι έχουν γίνει αρκετές μελέτες στα ζώα με αυτά τα εμβόλια και έχουν φέρει στην επιφάνεια κάποιες παρενέργειες.

– Κάποιοι υποστηρίζουν ότι για να δημιουργηθεί ένα εμβόλιο χρειάζονται χρόνια για να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες. Είναι εφικτό μέσα σε λίγους μήνες να παρασκευαστεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο;

Η έρευνα για την παραγωγή εμβολίων χρειάζεται τουλάχιστον 3-4 χρόνια ή και περισσότερα. Οι δύο πρώτες φάσεις παρασκευής των νέων εμβολίων μπορούν να συντμηθούν με την καινούργια τεχνολογία. Όμως η τρίτη φάση των δοκιμών, που είναι και η πιο σημαντική για την αξιολόγηση του εμβολίου σε μεγαλύτερο αριθμό ατόμων, χρειάζεται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Διάφοροι επιστήμονες και οι εταιρείες ισχυρίζονται ότι με τη συμπερίληψη μεγαλύτερου αριθμού εθελοντών μπορούν να κερδίσουν αυτό τον χρόνο. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι αυτό δεν είναι ικανοποιητικό και ότι η τρίτη φάση θα έπρεπε να διαρκέσει τουλάχιστον έναν χρόνο για να είμαστε σε θέση να παρατηρήσουμε τις παρενέργειες του εμβολίου και να διαπιστώσουμε κατά πόσο είναι ικανό να προλάβει τη μόλυνση και τη λοίμωξη από τον κορωνοϊό.

Ανοσία μέσω νόσησης

– Μιλάτε για πιθανότητες λοιμώξεων αλλά όχι για ανοσία της αγέλης. Θεωρείτε πως δεν σχετίζεται με το εμβόλιο;

Ασφαλώς και η χρήση εμβολίου σχετίζεται με την ανάπτυξη ανοσίας στους εμβολιασθέντες. Όμως θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι άλλο είναι η ανάπτυξη αντισωμάτων σε ένα άτομο, το όποιος έχει εμβολιαστεί, και άλλο είναι η πιθανότητα να μολυνθεί και να αναπτύξει λοίμωξη από τον κορωνοϊό. Αυτά τα δύο δεν είναι αυτονόητα και θα πρέπει και να αξιολογηθούν όσον αφορά τη συμπεριφορά του εμβολίου στον πληθυσμό. Κάποιοι επιστήμονες αντιμετωπίζουν τη χρήση του εμβολίου ως μια μέθοδο τεχνητής ανοσίας στον πληθυσμό, όμως το φαινόμενο αυτό έχει αξία να το συζητούμε και να το αξιολογούμε σε σχέση με τη φυσική λοίμωξη. Η φυσική νόσηση δημιουργεί καλύτερη ανοσία σε σχέση με το εμβόλιο. Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά αναπτύσσουν ανοσία και ικανοποιητικά αντισώματα χωρίς επιπτώσεις στην υγεία τους. Άρα μέσω της έκθεσης στον ιό ατόμων που δεν θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις μπορούμε να αυξήσουμε το ποσοστό ανοσίας στον πληθυσμό και να προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες. Εξάλλου, η πιθανότητα μετάδοσης του ιού από τα μικρά παιδιά στους ενήλικες είναι πάρα πολύ μικρή.

– Έχετε αναφέρει ότι «εδώ και τρεις μήνες η καμπύλη του κορωνοϊού στην Κύπρο έχει υποχωρήσει θεαματικά». Άρα θεωρείτε πως δεν υπήρξε αναζωπύρωση του ιού;

Με βάση τη δική μου αξιολόγηση δεν θεωρώ ότι υπήρξε επιδημιολογική έξαρση του ιού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ερμηνεύοντας τα δεδομένα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι υπήρξε μια σημαντική μείωση της διασποράς του ιού. Προσωπικά, δεν βλέπω τον λόγο γιατί λήφθηκαν μέτρα στα μέσα του Αυγούστου, όπου η συμπεριφορά του ιού δεν είχε καμία σημαντική επιδημική έξαρση. Η νοσηρότητα του ιού ήταν απειροελάχιστη, ενώ ο αριθμός των θετικών δειγμάτων που ανιχνεύονταν στον πληθυσμό ήταν κάτω από τα 5 ανά 1000 τεστ.

Επιθετική «γρίπη»

– Όπως ανέφερε και ο υπουργός Υγείας τα μέτρα λήφθηκαν προληπτικά ώστε να αποφευχθεί η έξαρση του ιού τον χειμώνα. Ποια η άποψή σας;

Προσωπικά θεωρώ ότι ήταν μια λανθασμένη προσέγγιση το να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ενόψει και του ερχόμενου χειμώνα θα έπρεπε ο πληθυσμός να αφεθεί να ξεκουραστεί και να μαζέψει δυνάμεις. Το να λαμβάνουμε αυτά τα μέτρα το καλοκαίρι ήταν μια λανθασμένη απόφαση, η οποία δεν δικαιολογούνταν με βάση το επιδημιολογικό προφίλ της χώρας. Όπως βλέπουμε κάθε χρόνο να παρατηρείται μια επιδημική έξαρση με τον ιό της γρίπης τον χειμώνα έτσι αναμένουμε ότι παρόμοια εικόνα θα έχει και ο κορωνοϊός.

– Θεωρείτε ότι ο κορωνοϊός είναι μια απλή γρίπη;

Τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας σήμερα τεκμηριώνουν ότι η συμπεριφορά του κορωνοϊού στον πληθυσμό είναι παρόμοια με τον ιό της γρίπης. Ο κορωνοϊός συμπεριφέρεται παρόμοια με ένα λίγο πιο επιθετικό στέλεχος του ιού της γρίπης, με βάση τόσο τη θνητότητα όσο και τη νοσηρότητα του ιού.

Μάσκα… όποιοι θέλουν

– Από ό,τι αντιλαμβάνομαι διαφωνείτε με τη χρήση μάσκας, τι γίνεται όμως στην περίπτωση των σχολείων;

Προσωπικά, θα έλεγα ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία δεν χρειάζεται. Φοβάμαι ότι θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που καλείται να επιλύσει. Θα μπορούσε να αφεθεί η χρήση μάσκας σε εθελοντική βάση. Στις ευάλωτες ομάδες μπορεί να δικαιολογηθεί η χρήση μάσκας αλλά δεν βλέπω τον λόγο γιατί να είναι υποχρεωτική για όλους τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι δημιουργεί σημαντικά προβλήματα. Η χρήση μάσκας θα επηρεάσει τόσο την ψυχική όσο και την κοινωνική ευεξία των παιδιών. Ένα μέτρο που επηρεάζει τις δύο από τις τρεις διαστάσεις της υγείας ιδιαίτερα στα παιδιά νομίζω ότι δεν θα έπρεπε να υφίσταται.

– Με βάση τις εισηγήσεις του ΠΟΥ επιβλήθηκε η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία σε παιδιά άνω των 12 ετών. Επομένως δεν μιλάμε για παιδιά αλλά για εφήβους που είναι σε θέση να διαχειριστούν το θέμα καλύτερα.

Η εισήγηση του ΠΟΥ δεν αναφέρεται σε υποχρεωτική χρήση μάσκας. Προσωπικά θεωρώ ότι ιδιαίτερα στην εφηβική περίοδο η κοινωνικοποίηση των παιδιών είναι σημαντική και επομένως η κοινωνική τους ευεξία θα επηρεαστεί.

Μη ικανοποιητικός έλεγχος

– Πάμε τώρα στο θέμα του ελέγχου στα αεροδρόμια. Έχετε δηλώσει στο παρελθόν ότι τα περισσότερα κρούσματα προέρχονται από τα αεροδρόμια. Άρα, θεωρείτε ότι τα μέτρα στα αεροδρόμια δεν είναι αρκετά;

Η δική μου η άποψη είναι ότι δεν έγινε ικανοποιητικός έλεγχος στα αρχικά στάδια του καλοκαιριού. Όταν αποσύρθηκαν τα μέτρα και άνοιξαν τα αεροδρόμια, όλη αυτή η κατηγοριοποίηση των χωρών οδήγησε στην αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων. Εγώ είχα εισηγηθεί όλοι όσοι εισέρχονται στην Κύπρο να έχουν απαραίτητα αρνητικό τεστ και να μην γίνει κατηγοριοποίηση των χωρών. Θεωρώ ότι αυτή η προσέγγιση είναι πιο ασφαλής ώστε να αποτρέψουμε τη διασπορά του ιού στην κοινότητα αλλά να βοηθήσουμε και την οικονομία. Επίσης, πιστεύω ότι ο αριθμός των ατόμων που θα ήταν αρνητικοί και θα θετικοποιούνταν στη συνέχεια θα ήταν πάρα πολύ μικρός, και ενδεχομένως να ήταν πολύ μικρότερος από τα θετικά δείγματα που εισήχθησαν στην Κύπρο. Η χρήση της εξέτασης ως μέτρο εισόδου θα οδηγούσε σε λιγότερες μολύνσεις από τον ιό σε σχέση με το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα.

– Έτσι όμως δεν υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν μεγάλες αλυσίδες διασποράς του ιού στην κοινότητα;

Η αιτιώδης συσχέτιση ανάμεσα στα περιστατικά που ανακοινώνονται δεν τεκμηριώνεται. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι η εξέταση που γίνεται έχει ένα ποσοστό λάθους γύρω στο 5-10%, ενώ αρκετά από αυτά τα άτομα που είναι θετικά δεν μεταδίδουν τον ιό. Συνεπώς το να παίρνουμε ως δεδμένο ότι ένα άτομο σχετίζεται με τη μετάδοση σε 10, 20, 30 άλλους, είναι παρακινδυνευμένο. Η αιτιολογική συσχέτιση των επαφών γίνεται με γενετική ταυτοποίηση και όχι με ένα απλό τεστ. Στις επιδημιολογικές μελέτες χρησιμοποιείται η γενετική ταυτοποίηση του ιού για να δούμε κατά πόσο ένα άτομο έχει μεταδώσει τον ιό σε ένα άλλο.

– Όσον αφορά τα τεστ που γίνονται, πιστεύτε ότι στην Κύπρο κάνουμε υπερβολικά μεγάλο αριθμό τεστ;

Αυτό το τεστ που χρησιμοποιείται έχει τις δικές του δυνατότητες αλλά και περιορισμούς. Για να εκτιμήσουμε τη διασπορά του ιού στον πληθυσμό χρειάζεται να κάνουμε τις λεγόμενες οροεπιδημιολογικές μελέτες, που στηρίζονται στην παρουσία αντισωμάτων σε άτομα που πιθανόν να έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό. Αυτές οι μελέτες δεν έχουν γίνει στην Κύπρο και είναι κρίμα που χρησιμοποιείται η εξέταση PCR για να εκτιμηθεί η διασπορά του ιού στον πληθυσμό. Κατά την άποψή μου το Υπουργείο Υγείας έχει σπαταλήσει αρκετούς πόρους κάνοντας αυτή την εξέταση με ένα βολικό δείγμα χωρίς να μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να εκτιμήσει την πραγματική διασπορά του ιού στον πληθυσμό. Θα ήταν επιστημονικά ενδεδειγμένο να γίνει μια τυχαία δειγματοληψία σε ένα δείγμα του πληθυσμού με τη χρήση της εξέτασης των αντισωμάτων. Εξάλλου, οι μελέτες που γίνονται αυτή τη στιγμή για την αξιολόγηση της ασφάλειας των εμβολίων στηρίζονται στην εξέταση των αντισωμάτων.

Με κάλεσαν και πήγα

– Για ποιο λόγο συμμετείχατε στην εκδήλωση για τις υποχρεωτικές μάσκες;

Είχα προσκληθεί ως ομιλητής στη συγκεκριμένη εκδήλωση και αποδέχτηκα την πρόσκληση επειδή συμφωνώ με την απαίτηση να αποσυρθεί το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στα σχολεία από τα παιδιά. Θεωρώ ότι είναι αντιπαιδαγωγικό τα παιδιά να φορούν μάσκες και οι καθηγητές να μπορούν υπό προϋποθέσεις να τις αφαιρούν.

– Συμφωνείτε με την ποινική δίωξη για την μη τήρηση των μέτρων;

Έχω επανειλημμένα τονίσει ότι για τα μέτρα κατ’ οίκον εγκλεισμού, υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, χρηματικών προστίμων για εξαναγκασμό σε συμμόρφωση και οτιδήποτε άλλο θεσμοθετείται με δικτατορικό τρόπο με βρίσκουν κάθετα αντίθετο. Θεωρώ ότι για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος η κυβέρνηση θα πρέπει να καλλιεργήσει τη μέγιστη δυνατή κοινωνική συναίνεση και συνεργασία. Οι ποινικές διώξεις πιστεύω ότι θα φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

Την τελευταία λέξη την έχει ο Θεός

– Υπάρχει θεολογική ή ψυχολογική προσέγγιση του ιού;

Η ψυχολογία είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού. Επίσης θεωρώ ότι τα πάντα έχουν θεολογική υπόσταση. Μπορεί να λέγεται ότι ο άρχοντας του κόσμου είναι ο διάβολος, αλλά πιστεύουμε ότι ο Χριστός νίκησε τον θάνατο και τον διάβολο. Επομένως, ό,τι και να συμβαίνει, την τελευταία λέξη την έχει πάντα ο Θεός.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.