POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Ελληνοτουρκικό Φόρουμ: Θετική ατμόσφαιρα στις επαφές Τουρκίας-ΕλλάδαςΤο Ελληνοτουρκικό Φόρουμ (ΕΤΦ), που συναντήθηκε στην Άγκυρα στις 6-7 Μαΐου 2019, αποφάσισε να δημοσιοποιήσει την ακόλουθη δήλωση παράλληλα σε Τουρκία, Ελλάδα και Κύπρο:

Το Ελληνοτουρκικό Φόρουμ εκφράζει την ικανοποίησή του για τη θετική ατμόσφαιρα που σημειώθηκε κατά τις πρόσφατες επαφές υψηλού επιπέδου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των δεσμών φιλίας και της στενής συνεργασίας σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Το Ελληνοτουρκικό Φόρουμ υπογραμμίζει περαιτέρω την αναγκαιότητα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μίας δίκαιης και βιώσιμης μόνιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος με βάση μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων που ζουν στο νησί, όπως συνοψίζεται στην τελευταία έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Για το σκοπό αυτό, το Ελληνοτουρκικό Φόρουμ επιβεβαιώνει ότι θεωρεί πρωταρχικής σημασίας τη μεγαλύτερη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και της οικοδόμησης αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Συγκεκριμένα, το ΕΤΦ χαιρετίζει τα ήδη συμφωνημένα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, εκφράζει την αναγκαιότητα της πλήρους εφαρμογής τους και προτρέπει τους δύο ηγέτες να προτείνουν πρόσθετα μέτρα για την αύξηση και υποστήριξη της οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Το ΕΤΦ πιστεύει ότι οι άμεσες διακοινοτικές επαφές που ενθαρρύνονται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, πρέπει να εμπλουτιστούν περεταίρω με νέες δημιουργικές μεθόδους οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΕΤΦ εκφράζει την πεποίθηση ότι είναι ανάγκη να αναγνωριστούν και να διαδοθούν τα σημαντικά επιτεύγματα των υφιστάμενων τεχνικών επιτροπών, που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο των δικοινοτικών διαπραγματεύσεων στο νησί. Τα εμπνευσμένα αποτελέσματα αυτών των επιτροπών υπογραμμίζουν τη δυνατότητα περαιτέρω εργασίας προς αυτήν την κατεύθυνση. Η βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών θα ενισχύσει, μεταξύ άλλων, την επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν από τα εγκλήματα που διαπράττονται σε ολόκληρη την Κύπρο. Πρέπει να ενισχυθεί η περαιτέρω συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, των οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων.

Το ΕΤΦ προτρέπει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να εξετάσουν το ζήτημα των φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο ως πηγή αμοιβαίου ενδιαφέροντος και συνεργασίας και όχι έντασης.

Τέλος, το ΕΤΦ τονίζει τη σημασία της αποφυγής αντιπαραγωγικών και εμπρηστικών δηλώσεων στην Κύπρο και την πρόληψη των εντάσεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επαναλαμβάνει επίσης την επείγουσα ανάγκη να επαναληφθούν οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας οι οποίες είχαν διακοπεί ενάμιση χρόνο πριν. Αυτό θα προετοιμάσει το έδαφος για την επίλυση των εκκρεμοτήτων  στις ελληνοτουρκικές διαφορές προς όφελος και των δύο χωρών και θα δημιουργήσει επίσης ένα θετικό κλίμα που θα ευνοήσει την επίλυση του Κυπριακού.

Οι συντονιστές του ΕΤΦ

Κώστας Καρράς

Mustafa Aydin

Χάρης Ψάλτης

Erol Kaymak

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.