Φόρμα αναζήτησης

Έλεγχος υπηκοοτήτων σε μέλη του καθεστώτος Καμπότζης

Λόγω παραπληροφόρησης και απαντώντας σε ερώτημα βουλευτή που διαβεβαίωνε για εμπλοκή ελεγκτικού οίκου στα όσα αποκάλυψε έρευνα του Reuters για παραχώρηση υπηκοότητας σε συγγενείς του πρωθυπουργού του αντιδημοκρατικού καθεστώτος της Καμπότζης αλλά και μέλη της οικονομικής ελίτ της χώρας, η γεν. λογίστρια Ρέα Γεωργίου εξήγγειλε χθες από τη Βουλή διενέργεια ελέγχου για το θέμα από το Συμβούλιο της Αρχής Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος (ΑΔΕΛΕΠ) του οποίου προεδρεύει. Μιλώντας ωστόσο στον «Π» η κ. Γεωργίου διευκρίνισε πως αργότερα, διαβάζοντας η ίδια την έρευνα, διαπίστωσε πως η αναφορά σε συγκεκριμένο ελεγκτικό οίκο ήταν γενική για την εμπλοκή του σε παραχώρηση διαβατηρίων, παραπέμποντας σε δικηγορικό γραφείο που κατονομάζει το ξένο δημοσίευμα ως τον πάροχο των συγκεκριμένων πολιτογραφήσεων στο καθεστώς της Καμπότζης. Συνεπώς, ανέφερε, δεν αφορά την ΑΔΕΛΕΠ το θέμα, αλλά τον δικηγορικό σύλλογο. Σημειώνεται ότι η κ. Γεωργίου, που βρέθηκε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών για να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό της ΑΔΕΛΕΠ για το 2020, εξήγησε στους βουλευτές πως το ξέπλυμα χρήματος διέπεται από ειδική νομοθεσία, προσθέτοντας πως η αρμοδιότητα στον έλεγχο συμμόρφωσης κατανέμεται στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου όσον αφορά τα πιστωτικά ιδρύματα, στο δικηγορικό σύλλογο σε περιπτώσεις δικηγορικών γραφείων, στον ΣΕΛΚ για περιπτώσεις ελεγκτικών γραφείων και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για εταιρείες παροχής διοικητικών υπηρεσιών.

Πειθαρχική σε ελεγκτικά

Όσον αφορά τον έλεγχο που διεξάγεται στους ελεγκτές, η κ. Γεωργίου είπε πως παρατηρείται σταδιακή βελτίωση τα τελευταία τρία χρόνια. Όπως είπε, έλεγχος γίνεται σε δύο επίπεδα, το πρώτο επίπεδο αφορά το κατά πόσον ένα νόμιμο ελεγκτικό γραφείο είναι σε θέση να ανταποκριθεί στους ελέγχους, κάτι που γίνεται κάθε χρόνο, και το δεύτερο αφορά τον έλεγχο με δειγματοληπτικό τρόπο. Συνεχίζοντας η κ. Γεωργίου είπε πως από τους ελέγχους προέκυψαν περιπτώσεις που θα σταλούν στην πειθαρχική επιτροπή της ΑΔΕΛΕΠ, που αφορούν επτά ζητήματα σε δύο ελεγκτικά γραφεία. Όπως αναφέρθηκε, πρόκειται για ένα μέτριο σε μέγεθος εργασιών και ένα μικρό ελεγκτικό γραφείο. Η κ. Γεωργίου δεν αποκάλυψε ονόματα, καθώς, όπως ανέφερε, βάσει της νομοθεσίας δεν δημοσιοποιούνται. Πρόθεσή μας στο μέλλον είναι να δημοσιεύονται, συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η κ. Γεωργίου, στο τέλος του 2018 υπήρχαν συνολικά 1.78 νόμιμοι ελεγκτές και 680 νόμιμα ελεγκτικά γραφεία. Όσον αφορά τον προϋπολογισμό της ΑΔΕΛΕΠ για το 2020, είναι ισοσκελισμένος και προνοεί έσοδα και δαπάνες 1,2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Το 80% των εσόδων της Αρχής προέρχεται από τα αναγνωρισμένα ελεγκτικά σώματα ελεγκτών και το υπόλοιπο 20% από κρατική χορηγία.

50,6 εκατ. οφειλόμενα

Χθες η κ. Γεωργίου παρουσίασε και τον προϋπολογισμό του Ταμείου Δημοσίων Δανείων για το 2020, ο οποίος προβλέπει εισπράξεις 1,36 εκατ. και δαπάνες 0,25 εκατ., παρουσιάζοντας δηλαδή πλεόνασμα 1,15 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε από τον περασμένο Ιούλιο πρόταση για κατάργηση του ταμείου και μεταφορά των εξουσιών και των αρμοδιοτήτων των δανειστικών επιτρόπων στον γενικό λογιστή της Δημοκρατίας. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή τον προηγούμενο μήνα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην επιτροπή, το σύνολο των 320 συνολικά ενεργών δανείων στις ελεύθερες περιοχές στις 31 Αυγούστου του 2019 ανερχόταν στα 50,6 εκατ., εκ των οποίων τα 45 εκατ. ή ποσοστό 90% παρουσίαζε καθυστερήσεις. Το μεγαλύτερο μεμονωμένο δάνειο δόθηκε στο Κεντρικό Σφαγείο Κοφίνου ύψους 26 εκατ. ευρώ. Τέλος, όπως λέχθηκε χθες στη Βουλή, τα δάνεια που έχουν παγώσει ανέρχονταν κατά την ίδια περίοδο σε 4,6 εκατ., εκ των οποίων τα 3,83 εκατ. στην πρώην Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.