Φόρμα αναζήτησης

Έλεγχος και στο Σπίτι της Συνεργασίας

Οι εξαγγελθείσες τροποποιήσεις σε σχέση με τον κώδικα εφαρμογής του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, τις οποίες έσπευσε να δημοσιοποιήσει ο τέως υπουργός Εσωτερικών και νυν υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, στις 27 Νοεμβρίου 2019, δεν έχουν προωθηθεί ακόμα στην Κομισιόν. Τα μέτρα τα οποία εξαγγέλθηκαν δεν είχαν πρώτα περάσει από νομοτεχνικό έλεγχο, με αποτέλεσμα αρκετά σημεία να παραμένουν ενδεχομένως ακόμα και νομικά μετέωρα. Δεν αποκλείεται μάλιστα να παραβιάζουν ακόμα και πρόνοιες του Κανονισμού, ιδίως σε ό,τι έχει να κάνει με πολίτες τρίτων χωρών. Βασικό χαρακτηριστικό των προωθούμενων αλλαγών είναι ο αυξημένος έλεγχος στα σημεία διέλευσης από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα αλλά και το αντίθετο. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν πολίτες τρίτων χωρών που εισήλθαν στο νησί από παράνομο σημείο εισόδου, οι πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι νόμιμα κατέχουν άδεια προσωρινής παραμονής, οι ανήλικοι αλλά και οι Ε/Κ.

Πληροφορίες του «Π» αναφέρουν πως στο πλαίσιο των αλλαγών οι αρχές προτίθενται να τοποθετήσουν ακόμα και μπάρα ελέγχου διέλευσης στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, έτσι ώστε να ελέγχουν ακόμα και ποιοι επισκέπτονται το Σπίτι της Συνεργασίας για οποιοδήποτε λόγο. Έναν χώρο που συμβολίζει την ελεύθερη αλληλεπίδραση και συνεργασία μεταξύ των Ε/Κ και των Τ/Κ, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στη νεκρή ζώνη. Αναμένεται φυσικά να γίνουν διευθετήσεις για όσους χρησιμοποιούν ως χώρο εργασίας το Σπίτι της Συνεργασίας, όμως και πάλι θα υπάρχει έλεγχος ταυτοποίησης, σε κάτι που θεωρείται άκρως συμβολικό.

Ο έλεγχος

Αφορμή για τις αλλαγές αυτές είναι, σύμφωνα με τα αρμόδια υπουργεία που εμπλέκονται σε αυτό το ζήτημα (κυρίως Εσωτερικών και Εξωτερικών και λιγότερο Δικαιοσύνης και Άμυνας), η αυξανόμενη ροή προσφύγων και άτυπων μεταναστών από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, έχει παρατηρηθεί έντονα το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο Ε/Κ να δρουν ως μεταφορείς-διακινητές των ανθρώπων αυτών, προς τις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως με το να ενδυναμωθεί ο έλεγχος πιστεύεται ότι θα επιτευχθεί πιο ενδελεχής καταγραφή και θα ασκείται πιο αποτελεσματική διαχείριση των εν λόγω περιστατικών. Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να βοηθήσουν και στη μείωση διέλευσης πολιτών τρίτων χωρών που εισήλθαν για οποιοδήποτε λόγο παράνομα στο νησί. Βασικό επιχείρημα από πλευράς Υπουργείων Εσωτερικών και Εξωτερικών είναι ότι ευελπιστούν να υπάρχει καταγραφή όσων επιλέγουν να επισκεφτούν τα κατεχόμενα, γεγονός που θα εξυπηρετήσει, όπως υποστηρίζουν, τη δημιουργία αρχείου σε περίπτωση που προκύπτουν εγκληματικές ενέργειες. Τέλος αλλαγές θα γίνουν και σε σχέση με τη διέλευση ανηλίκων έτσι ώστε να υπάρχει αρχείο σε περίπτωση απαγωγών, ποινικών αδικημάτων ή εγκληματικών ενεργειών.

Τα μέτρα

Οι πρόνοιες για αυξημένους ελέγχους, και από τις δύο πλευρές διέλευσης των οδοφραγμάτων, συνεπάγεται σε πρακτικό επίπεδο πως θα πρέπει να διαμορφωθούν ιδιαίτερα αποτελεσματικές υποδομές αλλά και στελέχωση των σημείων ελέγχου, έτσι ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία τεράστιων ουρών και η ταλαιπωρία των πολιτών. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να διασφαλιστεί ξεχωριστό κονδύλι, τόσο για τις υποδομές όσο και για τους μισθούς όσων θα εργοδοτηθούν για να διενεργούν τους απαιτούμενους ελέγχους.

Συνοπτικά, τα μέτρα αφορούν την απαγόρευση της διέλευσης υπηκόων τρίτων χωρών, οι οποίοι εισήλθαν από παράνομα σημεία εισόδου στη χώρα, απαγόρευση διέλευσης υπηκόων τρίτων χωρών οι οποίοι έχουν άδεια προσωρινής διαμονής στην Κύπρο, πιο αυστηρούς ελέγχους στα οδοφράγματα κυρίως σε σχέση με ανηλίκους, οι οποίοι πλέον θα πρέπει να συνοδεύονται από τους γονείς τους ή να έχουν εξουσιοδότηση και από τους δύο γονείς αν θα τους συνοδεύει κάποιος άλλος (π.χ. παππούς, γιαγιά κ.λπ.). Η κυβέρνηση επεξεργαζόταν νομοσχέδια για πρόστιμα για την παράνομη είσοδο ή έξοδο από μη εγκεκριμένα από τη Δημοκρατία σημεία. Έλεγχος άλλωστε θα γίνεται εκτός απροόπτου και στους Ε/Κ, τουλάχιστον για σκοπούς ταυτοποίησης.

Από μια πρώτη ανάγνωση, ενδέχεται να υπάρχει δυσμενής διάκριση καθώς απαγορεύεται η διέλευση πολιτών από τρίτες χώρες που εισήλθαν παράνομα στο νησί, αναφορά που δεν υπάρχει και για Ευρωπαίους πολίτες. Δεύτερο σημείο που ενδεχομένως να χρήζει ανάλυσης είναι η απαγόρευση σε πολίτες τρίτων χωρών που έχουν προσωρινή άδεια παραμονής, άρα σε εργάτες και οικιακούς/ές βοηθούς να περνούν στα κατεχόμενα. Και αυτή η αλλαγή δημιουργεί ερωτήματα καθώς η Δημοκρατία περιορίζει το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης μιας ομάδας ανθρώπων που νόμιμα βρίσκονται στην επικράτειά της.

Η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να ενημερωθεί για όλες αυτές τις αλλαγές και θα έχει έναν μήνα στη διάθεσή της για να επανέλθει με απάντηση κατά πόσο όσα προτείνει η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σύμφωνα με τις πρόνοιες και το πνεύμα του Κανονισμού. Αυτό φυσικά θα διαφανεί και από τον νομοτεχνικό έλεγχο της Νομικής Υπηρεσίας, το επόμενο διάστημα. Πάντως η Κομισιόν στις εκθέσεις που είχε εκδώσει στο παρελθόν (από το 2008) σε σχέση με την εφαρμογή του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «λόγω του ανησυχητικά υψηλού αριθμού λαθρομεταναστών, η Επιτροπή θεωρεί ότι πρέπει να ενισχυθεί ουσιαστικά η επιτήρηση της γραμμής μεταξύ των σημείων διέλευσης, την οποία ασκούν η Κυπριακή Δημοκρατία, σύμφωνα με το άρθρο 3 του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή, και η διοίκηση της SBΑ (βρετανικές βάσεις), σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 5 του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή».

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.