Φόρμα αναζήτησης

Μόνο σε ΓεΣΥ και Brexit τα «ναι» του ΕΛΑΜ

Την ώρα που εντείνεται η μάχη για την έκτη έδρα, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι αναμένεται θρίλερ με πρωταγωνιστές την ΕΔΕΚ και το ΕΛΑΜ και σφήνα τον συνδυασμό Συμμαχίας Πολιτών – Οικολόγων, οι οποίοι θεωρούν ότι έχουν ακόμη κόσμο να συσπειρώσουν, το εναλλακτικό ερωτηματολόγιο του «Π» έρχεται να διαφωτίσει αναποφάσιστους ψηφοφόρους ή να οδηγήσει σε δεύτερες σκέψεις άλλους ως προς το πού θα διαθέσουν την ψήφο τους. Όπως επισημάνθηκε και χθες με την παρουσίαση των θέσεων του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ, αλλά και αυτές επτά εκ των 12 υποψηφίων του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, μπορεί τα κόμματα να θεωρούν ότι οι ευρωεκλογές είναι άλλη μία μεταξύ τους αναμέτρηση δυνάμεων και εξαργύρωση ποσοστών, ωστόσο στους διαδρόμους του Ευρωκοινοβουλίου ενταγμένοι σε πολιτικές ομάδες θα είναι πρόσωπα που θα μας εκπροσωπούν. Μπορεί περαιτέρω οι έξι εκπρόσωποί μας να μην μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε μείζονα ζητήματα, ωστόσο οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν, όπως και οι προκάτοχοί τους, οι διαπροσωπικές σχέσεις που θα αναπτύξουν και τα πιστεύω τους είναι αυτά που θα μετρήσουν και θα επηρεάσουν τη σχέση μας με την υπόλοιπη ευρωπαϊκή οικογένεια, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, τα επόμενα πέντε χρόνια.

Διαβάστε επίσης: Το άλλο ερωτηματολόγιο – Τα «υπέρ» και τα «κατά» των υποψηφίων

Δύση και Ανατολή!

Μια ματιά στα «υπέρ» και «κατά» που έδωσαν ως απαντήσεις οι υποψήφιοι του συνδυασμού Συμμαχίας Πολιτών και Οικολόγων και ΕΛΑΜ (το οποίο ακολουθώντας την πρακτική του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ απάντησε συλλογικά το ερωτηματολόγιο), είναι αρκετή για να διαπιστώσει κανείς πως υπάρχει χάσμα μεταξύ τους σε ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία και για τα οποία η δημόσια συζήτηση, ειδικά σε προεκλογική περίοδο, αποφεύγεται για ευνόητους λόγους.

Οι υποψήφιοι των δύο συνδυασμών συγκλίνουν και τάσσονται υπέρ μόνο όσον αφορά την κοινή άμυνα και την ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση (με το ΕΛΑΜ να βάζει όρους) και στο μονοασφαλιστικό ΓεΣΥ. Ομόφωνα κατά τάσσονται όλοι οι υποψήφιοι στο ενδεχόμενο να καταστεί κοινοτική αρμοδιότητα η φορολογική πολιτική αλλά και επί του σχεδίου πολιτογράφησης επενδυτών που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Όσον αφορά την αδειοδότηση ανέγερσης πύργων, το ΕΛΑΜ δεν τοποθετείται ασυζητητί κατά όπως οι υποψήφιοι Συμμαχίας – Οικολόγων, παρά μόνο συγκατατίθεται υπό προϋποθέσεις. Σε όλα τα άλλα ερωτήματα οι θέσεις των υποψηφίων των δύο συνδυασμών είναι εκ διαμέτρου αντίθετες.

Δέον να σημειωθεί ότι από τον συνδυασμό Συμμαχίας – Οικολόγων ο μόνος που δεν απάντησε το ερωτηματολόγιο, παρότι κλήθηκε όπως οι υπόλοιποι, ήταν ο κ. Δώρος Χριστοδουλίδης.

Οι προοδευτικοί

Με εξαίρεση δύο τοποθετήσεις, οι υποψήφιοι από τη Συμμαχία και τους Οικολόγους επιβεβαιώνουν πως η απόφαση των κομμάτων τους να κατεβάσουν κοινό ψηφοδέλτιο δεν ήταν συγκυριακή αφού παρουσιάζεται ταύτιση απόψεων σε πολλά ζητήματα, εκ των οποίων κάποια ιδιαίτερα σημαντικά και που αναμένεται να απασχολήσουν όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά πρωτίστως στην ΕΕ. Ειδικότερα, όλοι οι υποψήφιοι τάσσονται ενάντια του Brexit, ως θέση αρχής για διατήρηση μιας συμπαγούς ευρωπαϊκής οικογένειας και για την οποία θα ήθελαν να αποκτήσει κοινή άμυνα και ασφάλεια. Όλοι δε τάσσονται υπέρ της οριζόντιας ψηφοφορίας και του μονοασφαλιστικού ΓεΣΥ, αλλά και στο να καταστούν υποχρεωτικοί διά νόμου ο εμβολιασμός παιδιών (υπό προϋποθέσεις για την Αλεξία Σακαδάκη) και η δωρεά οργάνων. Ανδρέας Θεμιστοκλέους, Μαρία Παστελλά από Συμμαχία και Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, Έφη Ξάνθου και Αλεξία Σακαδάκη από Οικολόγους εμφανίζονται υπέρμαχοι της αλλαγής / εκσυγχρονισμού των σχολικών βιβλίων της Ιστορίας και της πολιτικής κηδείας, ενώ στηρίζουν το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στην τεκνοθεσία ως επίσης και στην αποποινικοποίηση της χρήσης κάνναβης (υπό όρους ο κ. Θεοπέμπτου).

Όσον αφορά την προώθηση υποχρεωτικής ποσόστωσης γυναικών στα εθνικά ψηφοδέλτια ως μέτρο ενίσχυσης της παρουσίας γυναικών στην πολιτική ζωή και στα κέντρα εξουσίας, ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, νυν βουλευτής των Οικολόγων, είναι ο μόνος από τον συνδυασμό που τάσσεται κατά θεωρώντας ότι δεν είναι αυτή η λύση, ενώ η κ. Σακαδάκη θεωρεί πως χρειάζεται ως μεταβατικό στάδιο.

Τέλος, διαφορετική, ήτοι κατά, είναι η θέση της Αλεξίας Σακαδάκη στη νομιμοποίηση της ευθανασίας την ώρα που οι άλλοι τέσσερις υποψήφιοι τάσσονται υπέρ.
Όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, μόνο ο κ. Θεοπέμπτου έχει δηλώσει πως είναι εγγυητής σε κόκκινο δάνειο.

Γενικά και εξαρτάται

Σε συνέχεια των πολλών «Χ» που χαρακτήρισαν τις απαντήσεις του προέδρου του Χρ. Χρίστου σε σχετικό ερωτηματολόγιο του «Π» για τις προεδρικές εκλογές του 2018, το ΕΛΑΜ εκφράζοντας επί συνόλου τους έξι υποψηφίους που συμπεριλαμβάνονται στο ψηφοδέλτιό του για τις ευρωεκλογές, τάσσεται ενάντια σε σειρά θέσεων όπως η οριζόντια ψηφοφορία, η τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, η πολιτική κηδεία, η νομιμοποίηση της ευθανασίας και η αποποινικοποίηση της κάνναβης. Το ΕΛΑΜ τάσσεται και ενάντια στην υποχρεωτική ποσόστωση γενικά και όχι μόνο για τις γυναίκες -όπως ξεκαθαρίζει- σε εθνικά ψηφοδέλτια. Όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό των βιβλίων Ιστορίας στα σχολεία, τάσσεται μεν κατά, ωστόσο προσθέτει πως και αυτό εξαρτάται από το τι συνεπάγεται εκσυγχρονισμός και αλλαγή. Υπέρ τάσσεται στην απόφαση των Βρετανών για έξοδο από την ΕΕ. Καταληκτικά, σημειώνεται πως στην εντελώς προσωπική ερώτηση για τα ΜΕΔ, μόνο ο κ. Γιώργος Νικολάου (Όσκαρ) δηλώνει εγγυητής σε κόκκινο δάνειο, ενώ οι υπόλοιποι υποψήφιοι του ΕΛΑΜ Μ. Βασιλείου, Γ. Γεάδη, Μ. Ιεροδιακόνου, Γ. Σολομωνίδης και Π. Τοφινής δηλώνουν πως δεν έχουν ούτε ΜΕΔ ούτε είναι εγγυητές σε ΜΕΔ.