Φόρμα αναζήτησης

Μοναδική διέξοδος η λύση – Έκθεση ίσων αποστάσεων και ίδιων ευθυνών από τον γ.γ. του ΟΗΕ

ΓΡΑΦΟΥΝ: ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ, ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ

Την κατεύθυνση προς τη λύση του Κυπριακού, για να βρεθούν διέξοδοι στα αδιέξοδα που δημιουργούν οι γεωτρήσεις και η αντιπαράθεση, δείχνει εμμέσως πλην σαφώς ο γ.γ. του ΟΗΕ στην έκθεσή του για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Ο Αντόνιο Γκουτέρες αποφεύγει αναφορές στις τουρκικές προκλήσεις με την παρουσία των γεωτρύπανων «Φατίχ» και «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ δεν κάνει καμία επισήμανση για το Βαρώσι, παραβλέποντας τις δηλώσεις Όζερσαϊ. Ταυτόχρονα θέτει σε περίπου ίδια μοίρα όλες τις ξένες δυνάμεις που επιδεικνύουν ενδιαφέρον για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο με την παρουσία ναυτικών δυνάμεων και τη διεξαγωγή ασκήσεων. Το μήνυμα φαίνεται να έχει ληφθεί και από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και από τον Μουσταφά Ακιντζί, καθώς δεν μπορεί να θεωρείται τυχαία η ανακοίνωση του ΜΟΕ για την κινητή τηλεφωνία και η επικοινωνία των δύο ηγετών με υπόσχεση να συναντηθούν και να αναζητήσουν τρόπους συνέχισης των διαπραγματεύσεων. Την ίδια ώρα η περιοδεία της Τζέιν Χολ Λουτ διακόπηκε λόγω κάποιου προβλήματος υγείας (επέμβαση στο μάτι) που την ανάγκασε να παραμείνει στις ΗΠΑ. Αναμένεται στη Κύπρο αρχές Αυγούστου.

Όλοι φταίνε

Το θετικό που αβίαστα προκύπτει από την έκθεση του γ.γ του ΟΗΕ είναι η εισήγηση για παράταση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για ακόμα ένα εξάμηνο, έως την 31η Ιανουαρίου 2020. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η θέση του Α. Γκουτέρες για τις εξελίξεις στο θέμα των υδρογονανθράκων, αφού δεν διαχωρίζει τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας από τις δράσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με άλλες χώρες. Αναφέρει ο γ.γ. του ΟΗΕ: «Σε μια ανησυχητική εξέλιξη, οι εντάσεις για τους υδρογονάνθρακες συνέχισαν να αυξάνονται, με λίγες προοπτικές να καταλαγιάσουν βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα. Εν τω μεταξύ συνέχισε να υπάρχει μια ιδιαίτερα πυκνή συγκέντρωση διαφόρων εθνικών και κοινών ναυτικών και στρατιωτικών δυνάμεων και ασκήσεων έρευνας και διάσωσης και άλλων στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου». Ο κ. Γκουτέρες, αφού περιγράφει την κατάσταση με τις εντάσεις, επαναλαμβάνει ότι οι φυσικοί πόροι που βρίσκονται εντός και γύρω από την Κύπρο πρέπει να ωφελήσουν και τις δύο κοινότητες και αποτελούν ισχυρό κίνητρο προς όλα τα μέρη να βρουν μία αμοιβαία αποδεκτή και διαρκή λύση στο Κυπριακό.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ δεν δείχνει διάθεση να δώσει πλεονέκτημα σε οποιαδήποτε από τις δύο πλευρές, καθώς κάτι τέτοιο θα ακύρωνε ουσιαστικά τον ρόλο του ως μεσολαβητή για επίλυση του Κυπριακού.

Όσο φταίει ο ένας, άλλο τόσο φταίει και ο άλλος

Σε ό,τι αφορά στις ευθύνες για τη στασιμότητα που επικρατεί προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, ο γ.γ. των ΗΕ κρατά ίσες αποστάσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές στην Κύπρο. «Η διάθεση που περιβάλλει την ειρηνευτική διαδικασία δεν βελτιώθηκε, ενώ οι δύο πλευρές εξακολουθούν να διαφωνούν για την ουσία και κατηγορούν η μία την άλλη για το επίμονο αδιέξοδο», τονίζει. Ευθύνες επιρρίπτει στους δύο ηγέτες και για την απραξία σε ό,τι αφορά την προετοιμασία των δύο κοινοτήτων για διευθέτηση, παρά την έκκληση του ΣΑ στο ψήφισμα 2453, με αποτέλεσμα να παραμένει διαδεδομένος ανάμεσα στον κόσμο ο σκεπτικισμός και να χάνεται το ενδιαφέρον και η ελπίδα για την προοπτική μιας ειρηνευτικής διαδικασίας.

Μη βιώσιμο στάτους κβο

Παρά την απογοητευτική καταγραφή σε ό,τι αφορά το κλίμα ανάμεσα στις δύο κοινότητες, ο κ. Γκουντέρες βρήκε σημείο συναίνεσης στο ότι το στάτους κβο δεν είναι βιώσιμο. Σημειώνει επίσης ότι υπάρχει ευρεία υποστήριξη προς την άποψη ότι ο ορίζοντας μιας ατέλειωτης διαδικασίας χωρίς αποτελέσματα βρίσκεται πίσω μας, όχι μπροστά μας. Ο γ.γ. απηύθυνε έκκληση για συμμετοχή στη διαδικασία διαβουλεύσεων εποικοδομητικά και με επείγον χαρακτήρα και κάλεσε τα μέρη να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους με αποφασιστικότητα για να φτάσουν σε επιτυχές τέρμα εντός ενός προβλέψιμου ορίζοντα. Μεγάλο μέρος της έκθεσης αφιερώνεται στα διάφορα περιστατικά που διαδραματίστηκαν το περασμένο εξάμηνο στη νεκρή ζώνη και αφορούν κυρίως πολίτες, θέματα εγκληματικότητας, αλλά και τις εντάσεις στα Στροβίλια και τη Δένεια.

Απογοήτευση κυβέρνησης

Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε υπάρξει επίσημος σχολιασμός ή αντίδραση της κυβέρνησης για το περιεχόμενο της έκθεσης του γ.γ. του ΟΗΕ. Ωστόσο, πηγές του «Π» ανέφεραν πως η Λευκωσία είναι απογοητευμένη γιατί ο Αντόνιο Γκουτέρες όχι μόνο αφήνει ασχολίαστες τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ και την Αμμόχωστο, αλλά βάζει και στο ίδιο καλάθι τη δραστηριότητα των Τούρκων με αυτές ξένων δυνάμεων που συνεργάζονται με την Κυπριακή Δημοκρατία. Επίσης, η Λευκωσία δεν είδε με καλό μάτι την επισήμανση για τη μη αναγνώριση του ψευδοκράτους, η οποία ωστόσο δεν είναι αξεπέραστο εμπόδιο για την εφαρμογή ΜΟΕ. Κάτι τέτοιο είχε αναφερθεί για πρώτη φορά από τον Ντε Σότο και τώρα φαίνεται να επανέρχεται από την κ. Λουτ. Όπως εκτιμούσαν αρμόδιες πηγές, τέτοιου είδους διατυπώσεις μπορεί να αφήνουν ανοικτή την πόρτα σε συνθήκες Ταϊβάν για το ψευδοκράτος.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε χθες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, στην οικία του στη Λεμεσό, για σκοπούς ενημέρωσης αλλά και συζήτησης των εξελίξεων γύρω από το θέμα των υδρογονανθράκων και των κινήσεων της Τουρκίας, αλλά και για τα μέτρα που πρόκειται να λάβει η ΕΕ.