Φόρμα αναζήτησης

Έκθεση ιδεών Οδυσσέα για πολιτογραφήσειςΟύτε ακροθιγώς ή έστω παρεμπιπτόντως δεν αναφέρεται ο ρόλος δικηγόρων, ελεγκτών, επιχειρηματιών ανάπτυξης γης, εργολάβων και άλλων μεσαζόντων στην έκθεση του γενικού ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη για την παραχώρηση «χρυσών» διαβατηρίων. Η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα περιορίζεται σε γενικές επισημάνσεις και δεν αγγίζει το σύστημα που γιγαντώθηκε με την κατάχρηση του επενδυτικού προγράμματος και απέφερε κέρδη εκατομμυρίων… αλλά όχι στα κρατικά ταμεία. Ο κ. Μιχαηλίδης επισημαίνει στρεβλώσεις, παρεμβάσεις, παρατυπίες και αποφεύγει να κατονομάσει ή έστω να φωτογραφίσει οποιονδήποτε.

Γενικώς και αορίστως

Στην έκθεση κυριαρχούν οι αναφορές σε αριθμούς, ποσοστά και στατιστικά στοιχεία, ενώ οι πέντε φάκελοι που εξετάστηκαν παρουσιάζονται ως «περίπτωση 1», «περίπτωση 2» κ.λπ. Το πώς αυτοί οι άνθρωποι βρέθηκαν στην Κύπρο, ποιος τους καθοδήγησε και χειρίστηκε τις αιτήσεις τους, πώς παρακάμφθηκαν ή «ξεχείλωσαν» κριτήρια, τι σχέσεις είχαν οι πάροχοι με πολιτικά πρόσωπα, είναι θέματα που ούτε καν αγγίζει η έκθεση του γενικού ελεγκτή. Επίσης, εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι πρόκειται για υποθέσεις που πηγαίνουν πολλά χρόνια πίσω και η Ελεγκτική Υπηρεσία αποφάσισε να ασχοληθεί με αυτές αφού πρώτα τις αποκάλυψαν -με πολύ περισσότερα στοιχεία και λεπτομέρειες- τα ΜΜΕ στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Γκρίζα ζώνη με εκκρεμότητες

Στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αναφέρεται ότι μετά την 21η Σεπτεμβρίου 2018 υποβλήθηκαν 1.597 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 917 (57,4%). Από αυτές για τις 169 δεν έχει καταχωρισθεί η ημερομηνία έγκρισης. Εκκρεμούν 635 αιτήσεις (39,8%), ενώ έχουν απορριφθεί οι 35 (2,2%) και αποσυρθεί από τους ενδιαφερόμενους οι 10 (0,6%). Το τι θα γίνει με τις 635 αιτήσεις που εκκρεμούν είναι ένα ερωτηματικό, καθώς συνδέονται άμεσα και με ακίνητα που έχουν εξασφαλίσει για να καλύψουν είτε την επένδυση είτε το κριτήριο της μόνιμης κατοικίας. Νομικές πηγές ανέφεραν ότι θα είναι δύσκολο αυτές οι αιτήσεις να εξεταστούν στη βάση των νέων κριτηρίων, καθώς είχαν κατατεθεί όταν ίσχυαν άλλα κριτήρια και συνεπώς δημιουργήθηκε στους επενδυτές εύλογη προσδοκία πολιτογράφησης. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι πρόκειται για «γκρίζα ζώνη», επισημαίνοντας ότι η πολιτογράφηση και μάλιστα η κατ’ εξαίρεση δεν υποχρεώνει το κράτος σε θετική ανταπόκριση, έστω και αν θεωρούνται επαρκή τα τυπικά κριτήρια. Συνεπώς, το Υπουργικό Συμβούλιο θα μπορούσε να απορρίψει οποιαδήποτε αίτηση. Είναι επίσης αξιοσημείωτο πως 91 αιτήσεις που βρίσκονται υπό εξέταση έχουν σκιές για υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος, πλαστών στοιχείων και εγγράφων, εμπλοκή ατόμων που χαρακτηρίζονται υψηλού ρίσκου, πιθανών ποινικών υποθέσεων, αμφίβολης πηγής εισοδημάτων, απάτης, φοροδιαφυγής, δωροδοκίας, συμπερίληψη στα Panama Papers, κ.λπ. Κατά τον γενικό ελεγκτή αυτές πρέπει να έχουν απορριφθεί ήδη.

Πολιτική παρέμβαση

Στην έκθεση γίνεται αναφορά σε επίσπευση εξέτασης αιτήσεων με παρέμβαση του τέως Υπ. Εσωτερικών Κ. Πετρίδη (χωρίς να κατονομάζεται). Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, για 23 αιτήσεις υπήρχαν «οδηγίες του ΥΠΕΣ για επίσπευση». Ο μέσος όρος χρόνου εξέτασης αυτών των αιτήσεων ήταν 169 ημέρες (από 101 μέρες έως 169), σε σύγκριση με τις υπόλοιπες που εξετάστηκαν, κατά μέσο όρο 327 ημέρες (από 215 ημέρες έως 716). Ο γεν. ελεγκτής αναφέρει στην έκθεση πως το θέμα αφορά μόνο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο ίδιος δεν κάνει καμία σύσταση (αποφεύγοντας να εισηγηθεί ανασχηματισμό).

Συν γυναιξί και τέκνοις

Στην έκθεση θίγεται το θέμα της πολιτογράφησης μελών των οικογενειών των επενδυτών, με την επισήμανση ότι αυτοί δεν θα έπρεπε να πολιτογραφηθούν «δωρεάν» καθώς θα έπρεπε να υπάρχει άλλη επένδυση που να δικαιολογεί την πολιτογράφησή τους. Σημειώνονται οι περιπτώσεις παιδιών επενδυτών που ήταν ανήλικα και δηλώθηκαν ως φοιτητές (μάλλον με πλασματική φοίτηση), αλλά και περίπτωση συντρόφου επενδυτή που συνήψε σύμφωνο συμβίωσης μετά την πολιτογράφηση. Κατά τον γεν. ελεγκτή έχουν δοθεί χιλιάδες υπηκοότητες με αυτόν τον τρόπο, αλλά το θέμα είναι κυρίως νομικό.

Ο κύριος της κυρίας

Ένα άλλο θέμα που προκύπτει από την πολιτογράφηση μελών των οικογενειών επενδυτών είναι η πιθανή απόκρυψη στοιχείων από τον πραγματικό «επενδυτή». Δηλαδή αν ο σύζυγος είναι ΠΕΠ ή έχει εκκρεμότητες με θέματα ξεπλύματος χρήματος και ύποπτες πηγές εισοδημάτων, την αίτηση την έκανε η σύζυγος και στη συνέχεια μέσω αυτής έπαιρνε την υπηκοότητα και ο σύζυγος, χωρίς να κάνει νέα επένδυση και χωρίς να δώσει τα στοιχεία που θα αποκάλυπταν πιθανά προβλήματα.

Γιατί όχι θητεία στην ΕΦ;

Ένα άλλο σημείο της έκθεσης του Οδ. Μιχαηλίδη αφορά την απαλλαγή επενδυτών και των αρρένων τέκνων τους από την υποχρέωση στράτευσης. Πρόκειται για απόφαση που λήφθηκε το 2014 ώστε η υποχρεωτική θητεία στην ΕΦ να μην αποτελεί αντικίνητρο για προσέλκυση ξένων επενδυτών.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.