Φόρμα αναζήτησης

Ζήτησε έκθεση για ευρωεκλογές το ΥΠΕΣ

Έκθεση με όλα τα πρακτικά και άλλα προβλήματα που δυνατό να προκληθούν κατά τη διαδικασία των ευρωεκλογών μετά την τροποποίηση του εκλογικού νόμου από την πλειοψηφία της Βουλής ώστε να έχουν δικαίωμα ψήφου όλοι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο Αρχείο Πληθυσμού, ζήτησε χθες από τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Εκλογών ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Κύπρος Κυπριανού. Μετά το πρώτο σοκ, απόγευμα Παρασκευής, όταν πληροφορήθηκε την τροποποίηση του νόμου, η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών προσπαθεί τώρα να εξετάσει διεξοδικά τα νέα δεδομένα και τις επιλογές της. Αυτό που θέλουν στο υπουργείο να διαπιστώσουν είναι κατά πόσο τα προβλήματα που θα προκληθούν στην εκλογική διαδικασία λόγω των κενών και των λαθών που υπάρχουν στο Αρχείο Πληθυσμού μπορούν να τύχουν διαχείρισης από την Υπηρεσία Εκλογών, ώστε να περιοριστούν οι δυσχέρειες που για την ώρα προβλέπονται από την αρμόδια υπηρεσία και τον προϊστάμενο της, Δημήτρη Δημητρίου.

Πληροφορούμαστε ότι μετά την αρχική δυσφορία και τον έντονο προβληματισμό, στο υπουργείο θέλουν να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια για να διαπιστωθεί κατά πόσο ο νέος νόμος μπορεί εν τέλει να εφαρμοστεί εντός των στενών χρονικών πλαισίων, χωρίς να απαιτηθεί αναπομπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που αρχικά προέβαλε ως η μόνη επιλογή. Το γεγονός ότι υπέρ της τροποποίησης του νόμου ψήφισε και ο ΔΗΣΥ, ο οποίος διαχρονικά (και επί προεδρίας Αναστασιάδη) υποστηρίζει την αυτόματη εγγραφή των πολιτών στον εκλογικό κατάλογο για όλες τις εκλογικές διαδικασίες, φαίνεται πως οδηγεί την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών να κρατεί χαμηλούς τόνους και να αποφεύγει τις δημόσιες δηλώσεις, παρά την αρχική «έκρηξη» του κ. Δημητρίου, ο οποίος επανέλαβε και χθες το πρωί, μιλώντας στο Τρίτο του ΡΙΚ, ότι η τροποποίηση της νομοθεσίας θα δυσχεράνει το έργο της Υπηρεσίας Εκλογών. Άφησε μάλιστα να νοηθεί ότι θα πληγεί και η αξιοπιστία της διαδικασίας, αφού σύμφωνα με τον ίδιο δημιουργούνται πλέον οι προϋποθέσεις ένας σεβαστός αριθμός πολιτών που είναι εγγεγραμμένοι στο Αρχείο Πληθυσμού αλλά όχι στον εκλογικό κατάλογο (Κύπριοι κάτοικοι χωρών της ΕΕ) να μπορούν να ψηφίσουν και για τους Κύπριους ευρωβουλευτές και για τους ευρωβουλευτές στις χώρες όπου διαμένουν. Ο κ. Δημητρίου άφησε μάλιστα και αιχμές για κομματικές σκοπιμότητες πίσω από την απόφαση της Βουλής.

Τα προβλήματα

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι οι ανησυχίες της Υπηρεσίας Εκλογών αφορούν κατά κύριο λόγο τα εξής:

  • Αν εφαρμοστεί ο νόμος που ψήφισε η Βουλή, δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί άλλη πρόνοια της νομοθεσίας που επιτρέπει εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο μόνο όσων είναι κάτοικοι Κύπρου τουλάχιστον έξι μήνες πριν από τις εκλογές. Είναι πιθανό να κριθεί ότι για να εφαρμοστεί ο νέος νόμος θα πρέπει να γίνουν και άλλες τροποποιήσεις, από τη Βουλή, σε συναφείς νομοθεσίες. Είναι προφανές ότι αποκτούν δικαίωμα ψήφου και Κύπριοι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού , οι οποίοι με την υφιστάμενη νομοθεσία αποκλείονται.
  • Προκαλούνται πρακτικές δυσκολίες και αυξάνεται ο όγκος εργασίας για να αποτραπεί η διπλή συμμετοχή ψηφοφόρων στις εκλογές, όπως εξηγήσαμε ανωτέρω.
  • Είναι κοινό μυστικό και έχει ενημερωθεί πολλάκις η Βουλή για τα λάθη, τα κενά και τις στρεβλώσεις που υπάρχουν στο Αρχείο Πληθυσμού. Ένα από αυτά αφορά τη μη διαγραφή αριθμού πολιτών που έχουν αποβιώσει. Πληροφορούμαστε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν στο Αρχείο Πληθυσμού άτομα εγγεγραμμένα από τις αρχές του 20ού αιώνα και αποκτούν και πάλι δικαίωμα ψήφου!
  • Για μεγάλο αριθμό πολιτών στο Αρχείο Πληθυσμού που δεν είναι για διάφορους λόγους εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο δεν υπάρχουν πλήρη ή αληθή ή επικαιροποιημένα στοιχεία για τον χώρο διαμονής. Αυτό προκαλεί πονοκέφαλο στην Υπηρεσία Εκλογών γιατί δυσχεραίνει την κατανομή αυτών των ψηφοφόρων σε εκλογικά κέντρα. Το τεχνικό αυτό πρόβλημα θεωρείται σοβαρό από τους αρμόδιους και η (μερική) λύση του απαιτεί πολύ χρόνο, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι οι Ε/Κ πολίτες που θα εγγραφούν αυτόματα στον εκλογικό κατάλογο για τις ευρωεκλογές υπολογίζεται ότι ανέρχονται στις 70.000 (νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι μεγαλύτερος ο αριθμός τους) και για ένα σημαντικό τμήμα τους είναι δύσκολη αν όχι αδύνατη η επικοινωνία των κρατικών υπηρεσιών μαζί τους. Ανάλογο πρόβλημα θα υπάρξει και με τις 25 χιλιάδες Τ/Κ που θα εγγραφούν αυτόματα στον εκλογικό κατάλογο, έχοντας ως καταγεγραμμένη διεύθυνση απλώς την πόλη ή το χωριό στις ελεύθερες περιοχές από το οποίο κατάγονται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ