POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Εκτεθειμένη η Γενική Λογίστρια – Άνοιξε δρόμο με τον σύζυγο 

Άλλο ένα επιβαρυντικό στοιχείο προέκυψε σε βάρος της γενικής λογίστριας της Δημοκρατίας Ρέας Γεωργίου, η οποία ελέγχεται πειθαρχικά σε σχέση με την υπόθεση της απόσυρσης επιταγής ύψους €54.000 από λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας προς όφελος του συζύγου της και ιδιοκτήτη του σφαγείου Cypra Γιώργου Γεωργίου.

Όπως διαπιστώθηκε μετά από έρευνα που ζήτησε η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου και διενεργήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών σε όλες τις κρατικές υπηρεσίες που χειρίζονται θέματα προσφορών και στις οποίες περιλαμβάνονται οι ανεξάρτητες υπηρεσίες, τα υπουργεία και τα υφυπουργεία, «δεν υπήρξαν άλλες περιπτώσεις στο πλαίσιο ανάθεσης δημόσιων συμβάσεων κατά τις οποίες το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας ζήτησε απόσυρση επιταγής από τράπεζα που είχε ήδη κατατεθεί». Συνεπώς, η έρευνα του Υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνει το μοναδικό αυτό γεγονός στα χρονικά της Δημοκρατίας που έλαβε χώρα με οδηγίες του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας με μοναδικό σκοπό να επωφεληθεί ο σύζυγος της επικεφαλής του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας Ρέας Γεωργίου. Για το πιο πάνω εύρημα ενημερώθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη τόσο η Βουλή όσο και ο ερευνών λειτουργός που διενεργεί την πειθαρχική έρευνα εναντίον της Ρέας Γεωργίου και συγκεκριμένα ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας Ανδρέας Π. Λουκά.

Ειδικότερα, η Ρέα Γεωργίου ελέγχεται πειθαρχικά, όσο και ο υφιστάμενός της Λεύκος Παπαδόπουλος που ακολουθούσε οδηγίες της, για την απόσυρση επιταγής που αφορούσε κατάσχεση εγγυητικής, ύψους €54.000, από λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας προς όφελος του συζύγου της γενικής λογίστριας Γιώργου Γεωργίου. Όπως επιβεβαιώθηκε, άλλωστε, και με δικαστική απόφαση που εκδόθηκε στις 11/6/2019, η επίμαχη επιταγή θα έπρεπε ευθύς εξαρχής να κατατεθεί και να εξαργυρωθεί στο όνομα της Δημοκρατίας καθώς κατατέθηκε πριν την έκδοση και την επίδοση του σχετικού δικαστικού διατάγματος που εξέδωσε ο σύζυγος της γενικής λογίστριας. Παρ’ όλα αυτά, το Γενικό Λογιστήριο φρόντισε να μην εξαργυρωθεί η επιταγή στο όνομα της Δημοκρατίας.

H υπόθεση πάει πέντε χρόνια πίσω όταν συνομολογήθηκε στις 31/12/2015 σύμβαση μεταξύ των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και του συζύγου της γενικής λογίστριας για την επεξεργασία ζωικών υποπροϊόντων για το ποσό των €540.000 ανά έτος πλέον ΦΠΑ και με δυνατότητα ανανέωσης για ακόμα έναν χρόνο από την ημερομηνία έναρξής της. Η σύμβαση τέθηκε σε εφαρμογή από την ημερομηνία της υπογραφής της αλλά η ημερομηνία έναρξης της εκτέλεσης του αντικειμένου της σύμβασης καθοριζόταν το αργότερο εντός έξι μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της, νοουμένου ότι ο σύζυγος της γενικής λογίστριας και ιδιοκτήτης του σφαγείου Cypra θα εξασφάλιζε όλες τις απαραίτητες άδειες για την εκτέλεση του αντικειμένου του διαγωνισμού. Στο πλαίσιο της πιο πάνω σύμβασης υποβλήθηκε εγγυητική επιστολή πιστής εκτέλεσης από πιστωτικό ίδρυμα με ημερομηνία έκδοσης τις 23/12/2015 και λήξης τις 4/10/2017 για το ποσό των €54.000.

Ο σύζυγος της γενικής λογίστριας Γιώργος Γεωργίου, παρόλο που έλαβε τρεις διαδοχικές παρατάσεις, δεν κατάφερε τελικά να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες άδειες με αποτέλεσμα να κατασχεθεί η εγγυητική των €54.000. Η επιταγή κατατέθηκε σε τραπεζικό ίδρυμα στις 12/9/2017 και ώρα 8:15 το πρωί σε λογαριασμό της Δημοκρατίας και, όπως διαπιστώθηκε, αποσύρθηκε από τον λογαριασμό της Δημοκρατίας την ίδια ημέρα στις 13:12 μετά από οδηγίες του Γενικού Λογιστηρίου.

 

Περδίκης: Κατά συρροή η κυβερνητική ανοχή απέναντι στην εταιρεία Cypra

Ερευνητική Επιτροπή: Έτσι έκαναν πλάτες στον Mr. Cypra

Ειρήνη Χαραλαμπίδου/Κατάθεση: Η Πολιτεία παραχώρησε στη «Cypra»… άτοκο δάνειο ενός εκατομμυρίου ευρώ

Το υπουργικό αποφάσισε την πειθαρχική έρευνα εναντίον της Γενικής Λογίστριας Ρέας Γεωργίου

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.