Φόρμα αναζήτησης

Εκσυγχρονίζονται τα on call των γιατρών

To τελευταίο κομμάτι του παζλ για την υλοποίηση της συμφωνίας της 28ης Ιουλίου 2017, που είχε υπογραφεί από την κυβέρνηση και τις συντεχνίες των γιατρών του Δημοσίου, ΠΑΣΥΚΙ, ΠΑΣΥΔΥ και ΠΑΣΕΣΙ στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, τοποθέτησε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο. Ενέκρινε το αναθεωρημένο σύστημα αναμονής και κλήσης των γιατρών με συνολικό κόστος που δεν θα υπερβαίνει τα 21 εκατ. ευρώ, ενοποιώντας ουσιαστικά το κονδύλι των υπερωριών στη δαπάνη του νέου συστήματος. Το σύστημα θα αρχίσει να εφαρμόζεται την 1η Ιανουαρίου 2019 και λήγει την 1η Ιουνίου 2020.

Διαβάστε επίσης: Τα «μαύρα» η αιτία της σύγκρουσης

Όπως αναφέρεται στην πρόταση του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου προς το Υπουργικό Συμβούλιο, συστάθηκε ad hoc επιτροπή υπό την προεδρία του υπουργού Υγείας και τη συμμετοχή εκπροσώπων των τριών συνδικαλιστικών οργανώσεων. Η εν λόγω επιτροπή αξιολόγησε το υφιστάμενο σύστημα και εντόπισε αδυναμίες και κενά, ενώ οι συντεχνίες υπέβαλαν αναθεωρημένη πρόταση στο Υπουργείο Υγείας. Εξετάζοντας όλα τα δεδομένα, οι πλευρές κατέληξαν στην αναθεώρηση του συστήματος με ομαδοποίηση των ειδικοτήτων, ενοποίηση των δαπανών των υπερωριών και ενσωμάτωσή τους στο σύστημα αναμονής και κλήσης. Η ειδοποιός διαφορά από το υφιστάμενο σύστημα είναι ότι όλοι οι ιατρικοί λειτουργοί, ανεξαρτήτως ειδικότητας, δεν θα λαμβάνουν επιπλέον υπερωριακή αποζημίωση όταν καλούνται να εκτελέσουν οποιαδήποτε καθήκοντα την ημέρα που θα είναι σε καθήκον αναμονής και θα συνεχίσουν να επισκέπτονται τους ασθενείς που νοσηλεύονται στους θαλάμους του νοσοκομείου τουλάχιστον μια φορά για «γύρο» κατά τη διάρκεια των μη εργάσιμων ωρών, πρακτική που σήμερα δεν εφαρμόζεται.

Εντατικός διάλογος

Ταυτόχρονα, συντεχνίες και Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) εισέρχονται το αμέσως επόμενο διάστημα σε εντατικό διάλογο, με τη συμμετοχή του Υπουργείου Υγείας, με σκοπό την ετοιμασία οργανογραμμάτων και δομών, λαμβάνοντας υπόψη και το συμφωνηθέν την 28η Ιουλίου 2017 για επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των δημόσιων νοσηλευτηρίων μέσα από την εφαρμογή ειδικών ωραρίων ενόψει της εφαρμογής του ΓεΣΥ.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.