Φόρμα αναζήτησης

Εκλογική αναμέτρηση με σαφή μηνύματα από τους ψηφοφόρους προς τα κόμματα

Το λέγαμε και το γράψαμε εδώ και μέρες: Σε αυτές τις εκλογές υπάρχουν, είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι, τόσο ηττημένοι όσο και νικητές. Στη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση, οι πολίτες λειτούργησαν με τη λογική της τακτικής ψήφου και διασφάλισαν πως οι ισορροπίες σε επίπεδο εκπροσώπησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρέμειναν σταθερές. Μέσα από την κάλπη αναδείχθηκαν σημαντικοί προβληματισμοί και στοιχεία, τα οποία σαφώς θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, στην ανάλυση της επόμενης ημέρας. Παράλληλα ήταν μια εκλογική αναμέτρηση ενός ντροπιαστικού ποσοστού αποχής, καθώς έφτασε στο ποσοστό ρεκόρ του 57,2%. Ο ΔΗΣΥ αναδείχθηκε πρώτος από τα κόμματα, με ποσοστό 29%, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να τον κατατάξουμε στους νικητές της εκλογικής αναμέτρησης, καθώς η μείωση που υπέστη σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές αγγίζει σχεδόν τις εννέα ποσοστιαίες μονάδες. Μπορεί να εξασφαλίζει για μία ακόμα φορά την πρώτη θέση, ωστόσο τα μηνύματα που έχουν στείλει οι ψηφοφόροι στο κυβερνών κόμμα θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα πρέπει να προβληματιστεί ιδιαίτερα για το αποτέλεσμα των εκλογών, κάτι που θα πρέπει να κάνει και η κυβέρνηση, στην οποία φαίνεται να στρέφονται αρκετά από τα πυρά των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων. Υιοθετήθηκε κατά τη διάρκεια των εκλογών μια συγκεκριμένη ρητορική από πλευράς ΔΗΣΥ, που θα πρέπει να αξιολογηθεί, κατά πόσο τελικά πέτυχε ή όχι. Το ΑΚΕΛ παρέμεινε μεν ζωντανό, με ποσοστό 27,5% και αύξηση περίπου 0,5% σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές, ωστόσο θα πρέπει και αυτό με τη σειρά του να προβληματιστεί ιδιαίτερα από το αποτέλεσμα. Σε μια περίοδο όπου το κυβερνών κόμμα και η κυβέρνηση είχαν να διαχειριστούν μια σειρά από αστοχίες ή λανθασμένους χειρισμούς, δεν φαίνεται να κατάφεραν στο ΑΚΕΛ να αυξήσουν ιδιαίτερα τα ποσοστά του κόμματος, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε ότι ένα ποσοστό γύρω στο 1,5% προέρχεται από ψήφους Τ/Κ που επέλεξαν να στηρίξουν Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, ο οποίος είναι ο πρώτος Τ/Κ ευρωβουλευτής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το ΔΗΚΟ παρουσιάστηκε ενισχυμένο σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2014, καθώς εξασφάλισε ποσοστό 13,8%, σε αντίθεση με 10,83% το 2014(14,49% στις βουλευτικές 2016). Φαίνεται πως η συνεργασία με την Ελένη Θεοχάρους έσωσε σε κάποιο βαθμό την παρτίδα για το ΔΗΚΟ, καθώς αναπλήρωσε το ποσοστό σε ψηφοφόρους τους οποίους έχασε από τη ΔΗΠΑ. Το κόμμα του Μάριου Καρογιάν, η νεοσύστατη Δημοκρατική Παράταξη, κατάφερε να κάνει την έκπληξη με ποσοστό 3,8%, το οποίο καλύπτει τον στόχο που είχε θέσει το κόμμα, το οποίο πλέον θέτει βάσεις για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Με το ποσοστό δε που εξασφάλισε αναμένεται να εισέλθει και στο Εθνικό Συμβούλιο και φαίνεται να έχουν ήδη δοθεί διαβεβαιώσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ρίσκαρε και κέρδισε

Η ΕΔΕΚ σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση ρίσκαρε και βγήκε απόλυτα κερδισμένη. Με ποσοστό 10,6% ξεπέρασε κάθε προσδοκία, κράτησε την έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο και παρά το γεγονός ότι κινήθηκε μοναχικά, χωρίς καμία συνεργασία, πέτυχε στο έπακρο τους στόχους που είχαν τεθεί. Το ποσοστό που εξασφάλισε δεν περιορίζεται στους ψηφοφόρους της ΕΔΕΚ, καθώς ψήφο στο κόμμα του Μαρίνου Σιζόπουλου έδωσαν αρκετοί ψηφοφόροι που δεν ήθελαν να εκλέξει ευρωβουλευτή το ΕΛΑΜ. Ένα ΕΛΑΜ το οποίο, παρά την αύξηση στα ποσοστά του (εξασφάλισε ποσοστό 8,2%), συγκαταλέγεται στους χαμένους αυτής της εκλογικής αναμέτρησης. Κόντρα στις αρχικές δημοσκοπήσεις που ήθελαν την έδρα να πηγαίνει στο ΕΛΑΜ και παρά το πανευρωπαϊκό ρεύμα που διαμορφώθηκε υπέρ των εθνικιστικών κινημάτων, το ΕΛΑΜ απέτυχε τελικά να διασφαλίσει την πολυπόθητη έδρα. Την έκτη έδρα απέτυχε να εξασφαλίσει και ο συνασπισμός Συμμαχίας Πολιτών με τους Οικολόγους, οι οποίοι θα λέγαμε αποτελούν τον μεγάλο χαμένο της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης με ποσοστό 3,3%. Είναι ένα ποσοστό το οποίο δικαίως θα φέρει τριγμούς και στα δύο κόμματα, καθώς ο κόσμος τους γύρισε την πλάτη. Ελαφρυντικά υπάρχουν, ωστόσο δεν μπορούν να αποτελέσουν δικαιολογία για τις ηγεσίες των κομμάτων.

Η ψήφος των Τ/Κ

Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής αναμέτρησης καταγράφεται και η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων, η οποία σε απόλυτους αριθμούς έφτασε τους 5.604 ψηφοφόρους. Ανήλθε στο 6,93% σε σχέση με 3,19% στις εκλογές του 2014. Ερμηνείες οι οποίες αναφέρουν πως αυτοί είναι όλοι όσοι θέλουν λύση του Κυπριακού δεν ευσταθούν, καθώς το ζήτημα είναι πιο πολύπλοκο. Υπάρχει μερίδα Τ/Κ η οποία δεν συμμετείχε σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, ωστόσο θέλει λύση. Υπάρχει το ζήτημα των δικαιωμάτων για πολιτική ισότητα, το οποίο διεκδικούν οι Τ/Κ. Ωστόσο, όσοι επέλεξαν να ψηφίσουν έκαναν μια τεράστια υπέρβαση. Ένωσαν σε μεγάλο βαθμό τη φωνή τους με τους Ε/Κ. Πρόκειται για μια μερίδα η οποία διατράνωσε τη θέληση για λύση χωρίς ενδοιασμούς και προσκόμματα. Έστειλαν καθαρό μήνυμα επανένωσης, αλλά και ανάγκης η φωνή τους να ακουστεί μέχρι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Καμία γυναίκα

Εξαιρετικά λυπηρό για την κυπριακή κοινωνία το γεγονός πως δεν έχει εκλεγεί καμία γυναίκα, για να εκπροσωπήσει την Κύπρο στο Ευρωκοινοβούλιο. Ενδέχεται μάλιστα να είμαστε η μόνη χώρα πανευρωπαϊκά χωρίς καμία γυναικεία παρουσία.
Η ανάλυση των λόγων που οδήγησαν σε μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι και πάλι απλή, εύκολη ή μονοδιάστατη και αν η κοινωνία θέλει να πάει μπροστά καλά θα κάνει να προχωρήσει σε μια εις βάθος ενδοσκόπηση.

Έμεινε εκτός το ΕΛΑΜ, καταποντίστηκαν οι Οικολόγοι

Όχι στον εθνικισμό

Η εκλογική  αναμέτρηση της 26ης Μαΐου στέλνει σημαντικά μηνύματα στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Ένα από αυτά είναι το μήνυμα πως ο πληθυσμός της Κύπρου δεν εγκρίνει τα εθνικιστικά κινήματα σε βαθμό που να προκρίνει συμμετοχή τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το δεδομένο αυτό τεκμηριώνεται από το γεγονός πως το δημοκρατικό τόξο λειτούργησε με τρόπο που να αποκλείει το ΕΛΑΜ από του να εξασφαλίσει την έκτη έδρα στην εκλογική αναμέτρηση. Οι πολίτες προτίμησαν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης για μία ακόμα φορά στην ΕΔΕΚ και τον Δημήτρη Παπαδάκη, παρά στο εθνικιστικό ΕΛΑΜ.

Χαστούκι στους Οικολόγους

Παρά το γεγονός ότι στην Ευρώπη οι Πράσινοι έδειξαν πως ανεβαίνουν σε ποσοστά, ωστόσο στην Κύπρο δεν πήγαν καθόλου καλά. Φαίνεται πως η σύμπραξη με Συμμαχία Πολιτών δεν μεταδόθηκε ικανοποιητικά. Πέραν των πολιτικών λόγων, φαίνεται πως δεν έπεισε η σύμπραξη ότι ήταν ικανή να σταματήσει το ΕΛΑΜ. Η απάντηση σε σχέση με τις πολιτικές που στοίχισαν, ενδεχομένως να κρύβεται στις θέσεις στο Κυπριακό και την οικονομία, που αποτελούν βασικά κριτήρια επιλογής των ψηφοφόρων.

Οι ψηφοφόροι πέρασαν τα δικά τους μηνύματα

Αν θα μπορούσαμε  να συμπτύξουμε σε ένα βασικό μήνυμα όσα οι ψηφοφόροι θέλησαν να μεταφέρουν στα κόμματα, αυτό δεν θα ήταν άλλο από τη χρήση της στρατηγικής ή της τακτικής ψήφου. Η στήριξη της ΕΔΕΚ σε τόσο μεγάλο βαθμό, η αποτυχία του ΕΛΑΜ να εκλέξει ευρωβουλευτή, η εξαιρετικά θετική απόδοση της ΔΗΠΑ, είναι μερικά παραδείγματα της τακτικής ψήφου από μέρους των πολιτών. Ακόμα και η μείωση των ποσοστών του ΔΗΣΥ αποτελεί αποτέλεσμα στρατηγικής-τακτικής ψήφου αλλά και σαφούς μηνύματος προς την κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα, σε σχέση με τα επόμενα βήματα τα οποία θα επιλέξουν σε σχέση με τη διακυβέρνηση του τόπου. Στρατηγική ήταν και η ψήφος προς τον Νιαζί Κιζίλγιουρεκ αλλά και το ΑΚΕΛ, καθώς μεταφέρει σαφές μήνυμα. Οι ψηφοφόροι, όσοι επέλεξαν να συμμετάσχουν στις εκλογές, απέδειξαν πως δεν παρασύρονται πλέον σε τόσο μεγάλο βαθμό από έντονες ρητορικές και κονταροχτυπήματα και πως όταν επιλέγουν να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους, τότε τα μηνύματα είναι ξεκάθαρα. Πλέον είναι στο χέρι των κομμάτων να κάνουν την αποκρυπτογράφηση.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.