Φόρμα αναζήτησης

Εκλογές για νέο μητροπολίτη Κιτίου – Συνέντευξη Ευμένιου Σιήππη στον «Π»

Επισήμως, μέχρι αυτή τη στιγμή, δύο είναι οι υποψήφιοι για τον θρόνο της Μητρόπολης Κιτίου στις εκλογές που θα διεξαχθούν την ερχόμενη Κυριακή 28 Ιουλίου 2019. Ο αρχιμανδρίτης Ευμένιος Σιήππης και ο επίσκοπος Αρσινόης Νεκτάριος. Ο πανοσιολογιότατος αρχιμανδρίτης Ευμένιος γεννήθηκε το 1966 στην Αραδίππου. Είναι κάτοχος πτυχίου Θεολογίας από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στο Τμήμα Αγιογραφίας. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1995 στον ναό Αποστόλου Λουκά στην Αραδίππου από τον τότε μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομο. Το 1996 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στον ναό Αγίου Φανουρίου στην Αραδίππου και την ίδια μέρα προχειρίσθηκε σε αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μητρόπολης Κιτίου και τοποθετήθηκε προϊστάμενος του ίδιου ναού. Ως αγιογράφος έχει ιστορήσει πολλές φορητές εικόνες και τοιχογραφίες σε ορθόδοξους ναούς στην Κύπρο, την Ελλάδα και αλλού. Έργα του βρίσκονται σε διάφορες ιδιωτικές συλλογές.

Ερωτηθείς γιατί επιδιώκει να εκλεγεί νέος μητροπολίτης Κιτίου, ο αρχιμανδρίτης Ευμένιος υπενθύμισε ότι έχει συνεχή παρουσία στη μητροπολιτική περιφέρεια Κιτίου για είκοσι πέντε χρόνια. «Η θέση ενός ιερέως, πολύ περισσότερο ενός ποιμενάρχη, δεν είναι θέση τιμής, αλλά κύρια θέση θυσίας. Θέση προσφοράς, αγάπης και στήριξης στον συνάνθρωπο. Γνωρίζω πολύ καλά τις ανάγκες του ποιμνίου μου. Τα προβλήματά τους, τους προβληματισμούς τους, τι τους χαροποιεί και τι τους θλίβει, και ξέρω ότι έχω τη δυνατότητα να ανταποκριθώ στις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου», πρόσθεσε. Η εμπειρία των τόσων χρόνων και η συνεχής επαφή με τον κόσμο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, συνέχισε, «με έχουν θωρακίσει και με έχουν καταστήσει ικανό, ώστε να ανταποκριθώ σε ένα τόσο σοβαρό και σημαντικό πνευματικό, ποιμαντικό και διοικητικό έργο».

 

Όραμα και ελπίδα

Πού θα επικεντρωθείτε εάν εκλεγείτε μητροπολίτης Κιτίου;
Είμαι σε μια ιστορική μητροπολιτική περιφέρεια. Σε αυτή τη μητρόπολη εχρημάτισε πρώτος μητροπολίτης ο άγιος Λάζαρος και είναι μεγάλη τιμή και μεγάλη πρόκληση για τον κάθε ποιμένα και ποιμενάρχη της μητροπολιτικής αυτής περιφέρειας. Ζούμε σε μια εποχή δύσκολη, εποχή της κρίσης. Η κρίση δεν είναι οικονομική, είναι πρωτίστως πνευματική, ηθική, αξιακή. Χαρακτηρίζεται από έλλειψη κατάλληλων προτύπων. Το επιφαινόμενο αυτής της κρίσης είναι οικονομική. Πρέπει η μητρόπολη να οργανωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας. Ο ποιμενάρχης πρέπει να κατέβει κάτω στον λαό, να αφουγκραστεί τα προβλήματα του κόσμου και ιδιαίτερα των νέων. Να ακούσει τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους. Το τι έχουν να πουν και τι περιμένουν από εμάς. Να δώσει όραμα και ελπίδα. Μέσα στις προτεραιότητές μας είναι και η αναβάθμιση του ρόλου των κληρικών και της ενορίας. Επίσης, είναι η αναβάθμιση των κατηχητικών, ώστε να μπορέσουν να σταθούν στις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου και να του δώσουν ελπίδα και δύναμη ψυχής, για να μπορέσει να εξέλθει νικητής μέσα από τα προβλήματα που τον ταλαιπωρούν. Διότι, μέσα στην εκκλησία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Η εκκλησία είναι ελπίδα, η αγάπη είναι το φως, είναι ο ίδιος ο Χριστός. Στόχος είναι η υγιής αξιοποίηση των νέων και η σωστή χρήση των νέων τεχνολογιών για την πνευματική οικοδόμηση των νέων μας. Θα συνεργαστούμε με όλους τους τοπικούς και ευρύτερους φορείς, θα συμπορευθούμε, θα αφουγκραστούμε τις απόψεις τους και θα δίνουμε χέρι συνεργασίας, για να μεγαλουργήσουμε. Γιατί ο σκοπός και ο στόχος είναι κοινός, η προσφορά στον συνάνθρωπο. Ο κόσμος έχει ανάγκη από έργα αγάπης, έργα άμβλυνσης του ανθρώπινου πόνου, καταστολής της φτώχειας και της ανέχειας που μαστίζουν την κοινωνία μας. Η αγία μας Εκκλησία είναι η ίδια η ψυχή μας, είναι ο εσωτερικός μας κόσμος, είμαστε όλοι εμείς. Θα ανοίξουμε τις πόρτες της μητρόπολης, θα αγκαλιάσουμε τον κόσμο, θα πορευτούμε μαζί του, θα είμαστε το στήριγμά του. Ο κόσμος θέλει μια μητρόπολη με σύγχρονες αντιλήψεις, που να συλλαμβάνει τα μηνύματα των καιρών, αλλά και να στηρίζεται στην παράδοση και τις αρχές της πίστης μας.

 

Χρυσός και ψυχή

Ποια η σχέση σας με τα χρήματα; Ποια πρέπει να είναι η σχέση του κλήρου και της Εκκλησίας με τα χρήματα;

 Δυστυχώς, μέσα στη σημερινή κοινωνία που ζούμε ο άνθρωπος από δούλος του Χριστού έχει μετατραπεί σε δούλο του χρυσού. Το χρήμα όμως δεν εξαγοράζει ούτε την ψυχή, μα ούτε και την ευτυχία. Σίγουρα πρέπει ο άνθρωπος να έχει μέτρο όσα είναι αναγκαία για να τον εξυπηρετούν και όχι να τον καταδυναστεύουν. Άλλο η άνεση και άλλο η υπερβολή. Άλλο η ανάγκη και άλλο η σπατάλη. Η φιλαργυρία δεν αποτελεί χαρακτηριστικό της θρησκείας μας. Χαρακτηριστικό της θρησκείας μας είναι η φιλανθρωπία. Η Εκκλησία πρέπει να διαθέτει τα υλικά μέσα για να επιτελεί το φιλανθρωπικό της έργο. Ό,τι υλικό κατέχει πρέπει να έχει αναφορά προς τον άνθρωπο. Προσωπικά ως ιερομόναχος ουδέποτε είχα σχέση και επαφή με το χρήμα. Πλούτος είναι μόνο ο εσωτερικός πλούτος της ψυχής. Η αγάπη και η ευτυχία δεν αγοράζονται. Μπορούμε όμως απλόχερα να τα χαρίζουμε. Όσο πιο πολλή αγάπη χαρίζουμε στον συνάνθρωπό μας, τόσο πιο πλούσιοι γινόμαστε εσωτερικά και ψυχικά.

 

Γυρίζουμε σελίδα

Με ποια κριτήρια πρέπει να ψηφίσουν κλήρος και λαός την ερχόμενη Κυριακή για τον νέο μητροπολίτη Κιτίου;

 Ο κάθε ψηφοφόρος της Μητρόπολης Κιτίου πρέπει να προσέλθει στους ναούς της ενορίας του την Κυριακή 28 Ιουλίου και ελεύθερα να κάνει την επιλογή του. Πρέπει να γυρίσουμε σελίδα και να οδηγήσουμε τη μητρόπολη στη σύγχρονη εποχή. Η κοινωνία αλλάζει, ο κόσμος αλλάζει, οι ανάγκες του κόσμου είναι πολυποίκιλες, πρέπει σε αυτά τα δεδομένα να ευθυγραμμιστούμε κι εμείς για το καλό του ποιμνίου μας. Εκείνο που δεν αλλάζει είναι η πίστη μας στον τριαδικό Θεό. Ο κόσμος έχει κριτήριο και μπορεί να κρίνει. Ποιος ήταν δίπλα του όλα αυτά τα χρόνια και ποιος μπορεί να σταθεί δίπλα του και στο μέλλον. Ο λαός να παραμείνει ανεπηρέαστος και να αποφασίσει και είμαι σίγουρος πως θα κάνει το σωστό.

Ποια η σχέση σας με τον Αρχιεπίσκοπο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου;
Η Εκκλησία της Κύπρου ευτύχησε να έχει σήμερα στην ηγεσία της έναν ικανότατο προκαθήμενο αλλά και εξαίρετα, καταξιωμένα μέλη. Η σχέση μας είναι άριστη και εκφράζω τον σεβασμό και την εκτίμησή μου προς τον Αρχιεπίσκοπο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Με τους περισσότερους συνοδικούς γνωριζόμαστε προσωπικά και με κάποιους μας συνδέει προσωπική φιλία από τα φοιτητικά μας χρόνια. Έχουμε κοινά βιώματα με σύγχρονους αγίους γέροντες, όπως ο άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, ο άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης, ο άγιος Ιάκωβος ο Τσαλίκης και ο γέρων Ευμένιος Σαριδάκης.

 

Η λάσπη πέφτει κάτω

Υπάρχει ισότιμη μεταχείριση με τον ανθυποψήφιό σας σε σχέση με τη στήριξη που έχετε από μέλη της ιεραρχίας αυτή την «προεκλογική» περίοδο; Γίνονται πράγματα που σας στεναχωρούν και σας κάνουν να αισθάνεστε πικρία;

Στην Εκκλησία της Κύπρου δεν υπάρχει κάτι που να μας χωρίζει. Όλοι αγωνιζόμαστε για τον ίδιο σκοπό. Σίγουρα το τελευταίο διάστημα έχουν συμβεί πράγματα που με έχουν στενοχωρήσει. Απαντάμε, όμως, πάντα με αγάπη και σεβασμό. Ο κόσμος με γνωρίζει εδώ και 25 χρόνια. Δεν πρόκειται να αλλάξω. Θα συνεχίσω τον αγώνα και το έργο μου με το κεφάλι ψηλά, με καθαρή συνείδηση, αλλά πάνω από όλα με αγάπη και στοργή προς όλους. Μετά το σκοτάδι της καταιγίδας εμφανίζεται πάντα το φως της ελπίδας. Η λάσπη και η συκοφαντία πέφτουν πάντα κάτω και στο τέλος μετατρέπονται σε λίπασμα ελπίδας. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και η επόμενη μέρα των εκλογών και πρέπει να μας βρει όλους ενωμένους μέσα στο πνεύμα της αγάπης.

 

Αδικημένοι και οι Τ/Κ

Έχετε επαφές με Τ/Κ; Μπορούμε να ξαναζήσουμε μαζί; Πιστεύετε ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση στο Κυπριακό ή πλέον δεν υπάρχει τρόπος επανένωσης της πατρίδας μας;


Οι Τουρκοκύπριοι είναι το ίδιο αδικημένοι με τους Ελληνοκύπριους και είναι παγιδευμένοι στις πολιτικές και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Ζούμε όλοι σε μια διαμοιρασμένη πατρίδα. Σε ένα νησί μεγάλο σε Ιστορία αλλά πολύ μικρό για να χωριστεί στα δύο. Μπορούμε και πρέπει να συνυπάρξουμε. Εξάλλου πολλοί από αυτούς έχουν προέλθει από μαζικούς εξισλαμισμούς. Τα μηνύματα που λαμβάνονται από την Τουρκία για λύση και επανένωση κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι. Όμως δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τον αγώνα. Όσο τα καμπαναριά των εκκλησιών μας στα κατεχόμενα παραμένουν βουβά, τόσο εμείς θα εντείνουμε τον αγώνα για επανένωση και επιστροφή. Επιβιώσαμε για αιώνες σε αυτό το μαρτυρικό νησί και τίποτα δεν μας χαρίστηκε ποτέ.

 

Fake news

Πώς θα χειριστείτε τον τέως μητροπολίτη Κιτίου εάν εκλεγείτε; Χωρεί στη μητρόπολη ο τέως Κιτίου;

Σε ένα σπίτι ο πρώτος που χωράει είναι σίγουρα και πάντοτε ο πατέρας. Στο σπίτι της Εκκλησίας χωράει όλος ο κόσμος, πόσω μάλλον ο πατέρας του ποιμνίου της μητροπολιτικής περιφέρειας Κιτίου, ο σεβασμιότατος τέως μητροπολίτης Χρυσόστομος. Είχα την τύχη να υπηρετήσω τη μητρόπολή μας τα τελευταία 25 χρόνια. Με εμπιστεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια και το λιγότερο που οφείλω να κάνω είναι να τον στηρίξω. Να του συμπεριφερθούμε όπως του αρμόζει και του αξίζει. Με σεβασμό αλλά και με αγάπη.

Έχει κυκλοφορήσει πως εάν εκλεγείτε τότε ο τέως μητροπολίτης Κιτίου θα εκδιωχθεί από τη μητρόπολη. Αληθεύει;

Το έχω ακούσει και εγώ αυτό να κυκλοφορεί τελευταία. Ανήκουστο και ασύστολο ψεύδος. Ουδέποτε ειπώθηκε κάτι τέτοιο και φυσικά ούτε υπάρχει τέτοια περίπτωση. Μέγα και ανυπόστατο ψεύδος που στο άκουσμά του και μόνο στενοχώρια μου προκαλεί.

 

Δύο λόγια για τον Νεκτάριο

Ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Αρσινόης Νεκτάριος γεννήθηκε στη Λάρνακα τη 15η Ιανουαρίου 1969. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.Το 1996 έλαβε τον πρώτο βαθμό της ιεροσύνης στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Κοντού και δύο χρόνια αργότερα, το 1998, χειροτονήθηκε ιερομόναχος στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μαυροβουνίου, από τον πανιερώτατο μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομο. Το 2005 μεταβαίνει για μεταπτυχιακές σπουδές στο SOAS College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, από το οποίο έλαβε τον τίτλο Master of Arts. Τον ίδιο χρόνο προχειρίζεται σε αρχιμανδρίτη από τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγόριο και τοποθετείται προϊστάμενος στον καθεδρικό ναό του Τιμίου Σταυρού και Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Λονδίνο μέχρι το τέλος του 2007. Επιστρέφει στην Κύπρο και διορίζεται από την 1η Ιανουαρίου 2008 Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου.

Την 11η Σεπτεμβρίου 2008, μετά από εισήγηση του πανιερώτατου μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου εξελέγη παμψηφεί από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου χωρεπίσκοπος Αρσινόης. Η χειροτονία του σε επίσκοπο έγινε από τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Β’ την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους.

***Σημειώνεται ότι ο επίσκοπος Αρσινόης Νεκτάριος αρνήθηκε ευγενικά την πρόταση του «Π» για συνέντευξη, θέλοντας -όπως ο ίδιος ανέφερε- να κρατήσει όσο το δυνατόν χαμηλούς τόνους αυτήν την περίοδο.

 Κατερίνα Ηλιάδη

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.