Φόρμα αναζήτησης

Εκλογές: Αλλάζει και ο κομματικός χάρτης

Η απαγόρευση μετάδοσης δημοσκοπήσεων λόγω της εκλογικής νομοθεσίας έδωσε πεδίο ελεύθερο στα επιτελεία να διαδίδουν κυριολεκτικά ό,τι ήθελαν την τελευταία εβδομάδα πριν από το άνοιγμα της κάλπης, για τις ενδείξεις που είχαν από τις μυστικές μετρήσεις που έτρεχαν για λογαριασμό τους, με στόχο να εξυπηρετήσουν τους εκλογικούς τους στόχους.

Από το επιτελείο Αναστασιάδη καλλιεργήθηκε παρασκηνιακά μια εικόνα περίπου βέβαιης νίκης του Σταύρου Μαλά στη μάχη για το δεύτερο εισιτήριο του β’ γύρου, σε μια προσπάθεια να εισπράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ψήφους από όσους κινούνταν προς την υποψηφιότητα Μαλά με βασικό κριτήριο να μην περάσει ο Νικόλας Παπαδόπουλος στον β’ γύρο. Αυτά τουλάχιστον λέγονταν, σύμφωνα με πληροφορίες, στα τηλεφωνήματα που γίνονταν προς τα αντιπολιτευόμενα στελέχη του ΔΗΚΟ, από τα οποία εζητείτο η ενίσχυση της υποψηφιότητας Αναστασιάδη από τον πρώτο γύρο. Το Προεδρικό φαίνεται ότι τις τελευταίες μέρες αποφάσισε ότι δεν έχει τόση σημασία ποιος θα είναι ο αντίπαλος του Νίκου Αναστασιάδη στον δεύτερο γύρο, όσο με ποια διαφορά θα είναι πρώτος ο Πρόεδρος, ώστε να κλειδώσει τη νίκη από τον πρώτο γύρο.

Από το επιτελείο Μαλά βγήκε μια εικόνα αισιοδοξίας τις τελευταίες μέρες ειδικά μετά την καλή εμφάνιση Μαλά στο ντιμπέιτ της Δευτέρας. Το ΑΚΕΛ κινήθηκε για να αντιμετωπίσει την προσπάθεια του Προεδρικού να κατοχυρώσει για λογαριασμό του Νίκου Αναστασιάδη τις ψήφους των διαφωνούντων του ΔΗΚΟ. Στο στρατόπεδο Μαλά – ΑΚΕΛ επικράτησε εκνευρισμός για δηλώσεις και κινήσεις του Προεδρικού που θεωρήθηκε ότι στην πραγματικότητα βοηθούσαν την πλευρά του Νικόλα Παπαδόπουλου τις προηγούμενες μέρες. Και το ΑΚΕΛ διατηρούσε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με την αντιπολίτευση του ΔΗΚΟ. Πάντως η κίνηση Αναστασιάδη να ανοίξει μέτωπο με το στρατόπεδο Νικόλα Παπαδόπουλου για το θέμα του Συνεργατισμού, πέρα από το να ανακόψει τις διαρροές κεφαλαίων από τον Συνεργατισμό λόγω αδικαιολόγητου πανικού, στόχο είχε να αλλάξει και τη δημόσια ατζέντα, μεταφέροντας την πίεση στην πλευρά του προέδρου του ΔΗΚΟ.

Από το στρατόπεδο Παπαδόπουλου εδώ και αρκετές μέρες καλλιεργείται μια εικόνα περίπου βέβαιης εισόδου του Νικόλα Παπαδόπουλου στον δεύτερο γύρο. Ο στόχος προφανής: Το επιτελείο Παπαδόπουλου θέλει να κλειδώσει το ποσοστό εκείνων των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ που παραδοσιακά κινούνται προς την πλευρά του υποψηφίου που αισθάνονται ότι θα είναι ο νικητής. Στην πραγματικότητα βέβαια το επιτελείο Παπαδόπουλου δεν αισθανόταν τόσο άνετα όσο ήθελε να δείχνει. Αν αισθανόταν άνετα, δεν θα είχε κανένα λόγο να επιτεθεί στον Γιώργο Λιλλήκα, όπως έπραξε μέσω της Αυτόνομης Πλατφόρμας την περασμένη Πέμπτη, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη λογική της χαμένης ψήφου σε βάρος του προέδρου της Συμμαχίας. Μέχρι σήμερα το επιτελείο Παπαδόπουλου δεν είχε ασχοληθεί δημοσίως με την υποψηφιότητα Λιλλήκα, παρά μόνο με αντάρτικο στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Το ότι ασχολήθηκε τις τελευταίες μέρες το στρατόπεδο Παπαδόπουλου με τον Γιώργο Λιλλήκα δείχνει αγωνία και για την τελευταία ψήφο.

 

 

Το στοίχημα Αναστασιάδη

Τα παιχνίδια πάντως των επιτελείων έλαβαν τέλος για την ώρα, μέχρι τη Δευτέρα το πρωί που αρχίζει η κούρσα του β’ γύρου, και τον λόγο έχει για σήμερα τουλάχιστον ο πολίτης. Οι επιτελείς του Προέδρου της Δημοκρατίας γνωρίζουν ότι ο Νίκος Αναστασιάδης θα είναι στον β’ γύρο και θα κόψει πρώτος το νήμα. Αυτό που ενδιαφέρει πρωτίστως από τη σημερινή αναμέτρηση είναι το ποσοστό του Προέδρου με στόχο να κτίζει από σήμερα τα θεμέλια της επανεκλογής του και δευτερευόντως το όνομα του αντιπάλου. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ελπίζουν να πάρει το μάξιμουμ της συσπείρωσης του ΔΗΣΥ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να απέδωσε η δουλειά των τελευταίων ημερών μεταξύ των δυσαρεστημένων ΔΗΚΟϊκών και να μην στοίχισαν λάθη των τελευταίων ημερών. Κυρίως όμως απεύχονται το σενάριο επανάληψης του φαινομένου των βουλευτικών εκλογών, όταν ο ΔΗΣΥ κινήθηκε πολύ χαμηλότερα στην κάλπη από ό,τι έδειχναν οι δημοσκοπήσεις. Θυμίζουμε ότι η τελευταία δημοσκόπηση του ΡΙΚ έδειξε τον Πρόεδρο ικανό να κινηθεί στο 42%. Αν τελικά φουσκώνουν ή όχι τα ποσοστά αυτού που κατέχει την εξουσία οι δημοσκοπήσεις, θα φανεί σήμερα στην κάλπη. Πάντως οι συνεργάτες του Προέδρου λένε πως διαφορά ασφαλείας είναι η εξασφάλιση της νίκης με τουλάχιστον διψήφια διαφορά από τον δεύτερο.

 

 

Ώθηση για Μαλά από το εξωτερικό

Η σημερινή μάχη Σταύρου Μαλά – Νικόλα Παπαδόπουλου είναι ανοικτή σε κάθε αποτέλεσμα, αν και στην τελική ευθεία φάνηκε ξεκάθαρα να αναπτύσσει ταχύτητα και να κτίζει δυναμική ο Σταύρος Μαλάς.

 

  • Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ είναι ισχυρός στην επαρχία Πάφου, όμως, το μεγάλο στοίχημα για τον ίδιο είναι πώς θα τα πάει στη Λευκωσία. Ο κ. Παπαδόπουλος ήταν φαβορί στην αστική Λευκωσία, έναντι του Σταύρου Μαλά, όμως άρχισε να χάνει έδαφος μετά τη στροφή του σε πιο φιλολαϊκές θέσεις. Μάλιστα κάποιες έρευνες έδειξαν προβάδισμα Μαλά στην πρωτεύουσα.

 

  • Ο Σταύρος Μαλάς είναι πολύ ισχυρός έναντι του αντιπάλου του στη Λάρνακα, ενώ τα πάει πολύ καλύτερα από τον Νικόλα Παπαδόπουλο στην επαρχία Αμμοχώστου. Αν η διαφορά μεταξύ Παπαδόπουλου – Μαλά είναι μικρή στη Λευκωσία, τότε όλα θα κριθούν στη Λεμεσό, όπως συνέβη το 2008, όταν ο Δημήτρης Χριστόφιας έκλεψε το εισιτήριο του β’ γύρου από τον Τάσσο Παπαδόπουλο. Αν ο κ. Μαλάς είναι πρώτος στη Λευκωσία θεωρείται πως κλειδώνει το εισιτήριο του β’ γύρου λόγω της απόστασης που κτίζει από τον κ. Παπαδόπουλο στη Λάρνακα.

 

  • Καθοριστικός παράγοντας στη μάχη για το εισιτήριο του δεύτερου γύρου είναι και η κάλπη του εξωτερικού. Το ΑΚΕΛ είναι πολύ ισχυρό στους ψηφοφόρους του εξωτερικού, ενώ ακολουθεί σε δυναμικότητα ο ΔΗΣΥ. Από την ψήφο του εξωτερικού συνεπώς θα ενισχυθούν κυρίως Σταύρος Μαλάς και Νίκος Αναστασιάδης.

 

 

Στη σκιά της αναμέτρησης Μαλά – Παπαδόπουλου για το δεύτερο εισιτήριο του β’ γύρου θα δώσουν τη δική τους μάχη Γιώργος Λιλλήκας και Χρίστος Χρίστου. Ο πρόεδρος της Συμμαχίας ήταν ο μοναδικός υποψήφιος που απαντούσε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων στο ντιμπέιτ. Απέτυχε όμως να κάνει τη διαφορά, ενώ μάλλον του δημιουργούσε πρόβλημα το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ ταυτιζόταν συνεχώς μαζί του, δηλώνοντας ότι συμφωνεί με τις απαντήσεις του. Δεν ήταν τυχαία που ο κ. Λιλλήκας σήκωσε το γάντι που έριξε ο Σταύρος Μαλάς, δηλώνοντας με τη σειρά του ότι δεν θα συνεργαζόταν με το ΕΛΑΜ στον β’ γύρο, ένα κόμμα που έχει ως σύμβολο τη σβάστικα, όπως είπε. Θέλησε έτσι να συγκρατήσει ψήφους διαμαρτυρίας εξ αριστερών. Οι οιωνοί πάντως δεν είναι με το μέρος του κ. Λιλλήκα, ενώ πολλοί εκφράζουν ανησυχία για το ποσοστό που μπορεί να προκύψει από την κάλπη για τον πρόεδρο του ΕΛΑΜ. Φαίνεται ότι το ακροδεξιό κίνημα πετυχαίνει να εισπράττει τις ψήφους διαμαρτυρίας από διάφορες κατευθύνσεις, με τη μετριοπαθή συμπεριφορά των στελεχών του, έστω και αν στην πραγματικότητα εκφράζει ακραίες θέσεις.

 

 

Νέος κομματικός χάρτης;

Στη σημερινή εκλογική διαδικασία κρίνονται πολύ περισσότερα από τα επόμενα βήματα των βασικών διεκδικητών της προεδρίας της Δημοκρατίας στην πολιτική σκακιέρα. Λέγεται ότι στην Κύπρο είθισται ο μεγάλος νικητής του δεύτερου γύρου να είναι… ο μεγάλος χαμένος του πρώτου, με την έννοια ότι το στρατόπεδο που χάνει στον πρώτο γύρο εξασφαλίζει συνήθως θέση στην εξουσία διά της πλαγίας. Είναι ίσως η πρώτη εκλογική διαδικασία όπου ο χαμένος του πρώτου γύρου θα χάσει πολύ περισσότερα από όσα θα κερδίσει από μια πιθανή συμμετοχή του στην εξουσία μέσω του τελικού νικητή των εκλογών.

Πολλοί πιστεύουν ότι οι σημερινές προεδρικές εκλογές θα οδηγήσουν στην αλλαγή του κομματικού χάρτη. Αν το ΑΚΕΛ καταφέρει να οδηγήσει τον Σταύρο Μαλά στον δεύτερο γύρο θα πάρει μια πολύ μεγάλη ανάσα μετά από μια πολύ δύσκολη χρονική περίοδο που ακολούθησε τη διακυβέρνηση Χριστόφια. Ακόμη και αν τελικά χάσει τις εκλογές το ΑΚΕΛ, νοουμένου ότι θα περάσει σήμερα ο κ. Μαλάς στον β’ γύρο, η περίοδος που θα ακολουθήσει θα είναι περίοδος ανασύνταξης. Θα έχει τη δυνατότητα το κόμμα της Αριστεράς να πάρει με ψυχραιμία αποφάσεις που θα οδηγήσουν στην επούλωση την πληγών των τελευταίων ετών. Αν ο Σταύρος Μαλάς αποτύχει να περάσει στον β’ γύρο, το ΑΚΕΛ θα βρεθεί μπροστά σε μεγάλα διλήμματα και σφοδρές συγκρούσεις στο εσωτερικό του για την επιλογή του δεύτερου γύρου, με απρόβλεπτες συνέπειες. Στην Εζεκία Παπαϊωάννου ούτε που θέλουν να σκέφτονται το σενάριο να βρεθούν μπροστά στο δίλημμα Αναστασιάδης – Παπαδόπουλος. Γιατί εύκολη απάντηση σε ένα τέτοιο δίλημμα δεν υπάρχει.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος είναι νέος ηλικιακά και ακόμη και αν χάσει τη σημερινή εκλογική διαδικασία είναι βέβαιο ότι θα δοκιμάσει ξανά τις δυνάμεις του σε επόμενες εκλογές. Ωστόσο, με πιθανή ήττα του Νικόλα Παπαδόπουλου σήμερα ουσιαστικά εξουδετερώνεται το σενάριο συνένωσης του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου. Οι ηγεσίες των κομμάτων που στηρίζουν τον Νικόλα Παπαδόπουλο θα αντιμετωπίσουν σοβαρές πιέσεις και αμφισβήτηση στο εσωτερικό τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ίσως ακόμη και κάποια σχήματα, όπως η Αλληλεγγύη και η Αυτόνομη Πλατφόρμα, να οδηγηθούν στην εξαφάνιση, αφού δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης. Θυμίζουμε επίσης ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση στο ΔΗΚΟ κάνει τους δικούς της σχεδιασμούς, που εκκινούν από την αμφισβήτηση του Νικόλα Παπαδόπουλου στο εκλογικό συνέδριο του ΔΗΚΟ εντός του έτους και καταλήγουν στην ίδρυση ακόμη και νέου σχήματος.

Αν όμως κερδίσει το στοίχημα του δεύτερου γύρου ο Νικόλας Παπαδόπουλος, θεωρείται βέβαιο ότι ο επόμενος στόχος, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της 4ης Φεβρουαρίου, θα είναι η συνένωση του ενδιάμεσου χώρου κάτω από ένα σχήμα και η ανάδειξή του ως της νέας μεγάλης δύναμης του τόπου. Πιθανή νίκη του Νικόλα Παπαδόπουλου στη μάχη με τον Σταύρο Μαλά για το δεύτερο εισιτήριο του β’ γύρου ναρκοθετεί τους όποιους πολιτικούς σχεδιασμούς της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στο ΔΗΚΟ.

Σημαντικό είναι το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά τα κόμματά τους και για τους Γ. Λιλλήκα και Χρ. Χρίστου. Ο κ. Λιλλήκας αναζητά ποσοστό πολιτικής επιβίωσης του ιδίου και κατ’ επέκταση της Συμμαχίας, ενώ το ΕΛΑΜ αναλόγως σημερινού αποτελέσματος ίσως αναδειχθεί ως ο αντίπαλος της ΕΔΕΚ για την έκτη έδρα της Κύπρου στο Ευρωκοινοβούλιο στις ευρωεκλογές του 2019, κάτι που τρομάζει το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών.