Φόρμα αναζήτησης

«Έκλεισαν» και τα φάρμακα του ΓεΣΥ

Το οργιώδες παρασκήνιο που βρισκόταν σε εξέλιξη τις τελευταίες βδομάδες σε σχέση με τα φάρμακα στο ΓεΣΥ έληξε χθες με αίσιο τρόπο. Οι υπογραφές στο μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ των προμηθευτών φαρμάκων και του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας έπεσαν, με τον κατάλογο φαρμάκων του ΓεΣΥ να εμπλουτίζεται συνεχώς και τον προϋπολογισμό, ύστερα από τις διαβουλεύσεις, να φτάνει τα 186 εκατ. ευρώ. Το μνημόνιο ουσιαστικά καθορίζει τις εκπτώσεις που οι φαρμακευτικές εταιρείες θα παραχωρούν στον ΟΑΥ, κατηγοριοποιεί τα φάρμακα, ενώ περιλαμβάνει και τον τρόπο με τον οποίο θα καλύπτονται τα τυχόν ελλείμματα στον προϋπολογισμό. Για τα ελλείμματα αποφασίστηκε, όπως πληροφορείται ο «Π», ότι θα συνεισφέρει και ο ΟΑΥ, ενώ αρχικά μια ενδεχόμενη «τρύπα» επιβάρυνε οικονομικά αποκλειστικά τις εταιρείες. Σημαντική κρίνεται η συμφωνία μεταξύ των πλευρών για σύσταση επιτροπής παρακολούθησης φαρμακευτικής δαπάνης, καθώς και ειδικής επιτροπής με αντικείμενο μελέτης τις αποζημιώσεις των φαρμάκων, αλλά και το ύψος της συνεισφοράς το οποίο επιβαρύνει τους δικαιούχους του συστήματος όταν ο γιατρός συνταγογραφεί φάρμακο το οποίο είναι πιο ακριβό απ’ αυτό που καλύπτει το ΓεΣΥ.

Ιδιαίτερη σημασία έχει, στο μεταξύ, και η δήλωση του προέδρου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών (ΣΦΕΚ) Αυγουστίνου Ποταμίτη, ο οποίος αμέσως μετά την υπογραφή του μνημονίου δήλωσε πως «στόχος είναι η ένταξη όλων των φαρμάκων στο ΓεΣΥ εντός ενός μηνός περίπου».

Να υπενθυμίσουμε ότι στο ΓεΣΥ θα περιλαμβάνονται όλα τα φάρμακα που διαθέτουν άδεια κυκλοφορίας στην Κύπρο εκτός από τα μη συνταγογραφούμενα (παυσίπονα, φάρμακα για τον βήχα κ.λπ.) τα οποία οι πολίτες μπορούν να προμηθεύονται χωρίς ιατρική συνταγή. Τα πρωτότυπα φάρμακα, δηλαδή αυτά τα οποία δεν έχουν απολέσει την πατέντα τους, θα αποζημιώνονται πλήρως από το σύστημα όταν δεν υπάρχουν γενόσημα (αντιγραφικά) ή ανταλλάξιμα. Σε σχέση με τα καινοτόμα φάρμακα θα ακολουθούνται τα πρωτόκολλα και η διαδικασία σε ό,τι αφορά την προμήθειά τους δεν αλλάζει από αυτή που σήμερα ισχύει. Δηλαδή, η κάθε περίπτωση ξεχωριστά θα εξετάζεται από ειδική επιτροπή και η προμήθεια των φαρμάκων θα γίνεται ονομαστικά. Το ΓεΣΥ θα αποζημιώνει πλήρως το πιο φθηνό φάρμακο της κατηγορίας του, ενώ οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για να μπορούν να εξασφαλίσουν το φάρμακό τους από τον κατάλογο του ΓεΣΥ θα πρέπει να προσκομίζουν συνταγή από συμβεβλημένο με τον ΟΑΥ γιατρό. Τα φάρμακα, στη βάση του μνημονίου, διαχωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

  • Γενετικά/Off Patent: Η κατηγορία περιλαμβάνει πρωτότυπα φαρμακευτικά προϊόντα για τα οποία έχει λήξει το καθεστώς προστασίας τους και τα γενόσημά τους.
  • Me – Too: Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται πρωτότυπα φαρμακευτικά προϊόντα που βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας (δίπλωμα ευρεσιτεχνίας) για τα οποία υπάρχουν ανταλλάξιμα (φαρμακευτικά προϊόντα) για την ίδια ένδειξη ή γενόσημα/Off patent για τα οποία υπάρχουν ανταλλάξιμα αλλά όχι με την ίδια ουσία.
  • IΝΝ Sole (καινοτόμα): Πρόκειται για σκευάσματα που δεν περιλαμβάνονται στις πιο πάνω δύο κατηγορίες και θεωρούνται μοναδικά. Η κατηγορία περιλαμβάνει καινοτόμα φαρμακευτικά προϊόντα για τα οποία υφίσταται προστασία από έγκυρο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, φάρμακα με καθεστώς έγκρισης «ορφανού» φαρμάκου, βιολογικά φάρμακα και βιοϊσοδύναμα ή/και άλλα μοναδικά φαρμακευτικά προϊόντα που δεν κατηγοριοποιήθηκαν στις πιο πάνω κατηγορίες.

Μεγάλη εξοικονόμηση

Από αύριο Σάββατο οι πολίτες θα μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακά τους από το φαρμακείο της γειτονιάς τους, αρκεί να έχουν στα χέρια συνταγή συμβεβλημένου με το ΓεΣΥ γιατρού (προσωπικού ή ειδικού) και ο φαρμακοποιός να έχει ενταχθεί στο σύστημα. O κατάλογος των φαρμάκων του ΓεΣΥ, ο οποίος έχει δημοσιοποιηθεί, περιλαμβάνει περισσότερα από 1.000 σκευάσματα όλων των κατηγοριών. Ο «Π» επέλεξε φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται από μεγάλες ομάδες ασθενών, όπως καρδιοπαθείς, άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβητικούς κ.ά. και επιχειρεί να δώσει μερικά παραδείγματα σε σχέση με φάρμακα που αποζημιώνει πλήρως το ΓεΣΥ (με ένα ευρώ ανά συσκευασία φαρμάκου) και για αυτά τα οποία οι δικαιούχοι θα πρέπει να καταβάλλουν συνεισφορά, καθώς στην κατηγορία τους υπάρχει αντίστοιχο φάρμακο που είναι πιο φθηνό. Για τη χοληστερόλη (στατίνες), η συνεισφορά του δικαιούχου για το lipitor (ατορβαστατίνη) είναι 1,95 ευρώ, ενώ σήμερα χρειάζεται κάποιος να πληρώσει 13,37 ευρώ. Το amicor (ατορβαστατίνη) αποζημιώνεται πλήρως από το σύστημα (1 ευρώ), ενώ σήμερα στοιχίζει 10,69 ευρώ. Το pradaxa (αντιθρομβωτικό) με τιμή πώλησης 87,68 ευρώ θα αποζημιώνεται πλήρως, όπως και το αντιαιμοπεταλικό plavix, το οποίο πωλείται στα 57,02 ευρώ.

Το γνωστό αντιβιοτικό augmetin, το οποίο πωλείται στα 11,38 ευρώ, θα παρέχεται στο ΓεΣΥ με συνεισφορά 1,71 ευρώ από τους δικαιούχους. Το moxiclav αποζημιώνεται πλήρως (σήμερα πωλείται 10,26), όπως και το φάρμακο zinnat.

Με τη φαρμακευτική ουσία δικλοφαινάκη στον κατάλογο του ΓεΣΥ περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα areston, cataflam, voltaren, diclac. Τα cataflam και diclac (με σημερινή τιμή πώλησης 4,33 και 8,79 αντίστοιχα) αποζημιώνονται πλήρως από το σύστημα (1 ευρώ), ενώ το areston, με λιανική τιμή 6 ευρώ, απαιτεί συνεισφορά από τους δικαιούχους ύψους 1,03 ευρώ. Το voltaren (75 mg), το οποίο σήμερα πωλείται 8,28 ευρώ το κουτί, με το ΓεΣΥ οι δικαιούχοι θα μπορούν να το λαμβάνουν συνεισφέροντας 1,77 ευρώ.

Για τον διαβήτη, το ενέσιμο apidra (τιμή πώλησης 25,43 ευρώ) αποζημιώνεται πλήρως (1 ευρώ). Με ένα ευρώ θα μπορούν να πάρουν οι διαβητικοί και το ενέσιμο mixtard, το οποίο σήμερα πωλείται στα 16,94 ευρώ.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.