Φόρμα αναζήτησης

Εκκρεμεί το νέο σχέδιο για 150 MW – Αγωνία για το ναι ή όχι για ΑΠΕ

Με αγωνία περιμένουν Υπουργείο Ενέργειας και επιχειρηματίες του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας τη γνωμοδότηση του Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων Θεοφάνη Θεοφάνους κατά πόσο το υπό διαμόρφωση νέο σχέδιο στήριξης ΑΠΕ είναι συμβατό με τη νομοθεσία που αφορά τις κρατικές ενισχύσεις. Ο κ. Θεοφάνους, ερωτηθείς σχετικά από τον «Πολίτη» ανέφερε ότι δεν έχει καταλήξει σε απόφαση και επιφυλάχθηκε να το πράξει σε 2-3 μέρες. Χθες, ο έφορος είχε συνάντηση με λειτουργούς του Υπουργείου Ενέργειας.

Ο κ. Θεοφάνους ανέφερε στον «Πολίτη» ότι αυτό που τον προβληματίζει είναι η μεθοδολογία με την οποία θα αμείβεται ο παραγωγός ηλεκτρισμού στις περιπτώσεις που θα παράγει περισσότερες κιλοβατώρες από όσες συμφώνησε με τον προμηθευτή και τον τρόπο με τον οποίο θα καλύπτει το έλλειμμα, σε περίπτωση που η παραγωγή του θα είναι μικρότερη των κιλοβατώρων που πρέπει να διοχετεύσει στον προμηθευτή. Πληροφορούμαστε ότι σε περιπτώσεις πλεονασματικής παραγωγής ο παραγωγός θα πληρώνεται από την ΑΗΚ (αφού το πλεόνασμα παραγωγής θα καταλήγει αυτόματα στο δίκτυο) με το κόστος αποφυγής (κόστος καυσίμου). Στην περίπτωση που ο παραγωγός ΑΠΕ θα παραδίδει στον προμηθευτή μικρότερο αριθμό κιλοβατώρων, θα υποχρεούται να αγοράσει το έλλειμμα από την ΑΗΚ στη χονδρική τιμή (ψηλότερη από το κόστος αποφυγής) και να εφοδιάσει τον προμηθευτή.

Στην περίπτωση που ο κ. Θεοφάνους ικανοποιηθεί από τις εξηγήσεις που θα λάβει από το Υπουργείο Ενέργειας αναμένεται πολύ σύντομα να ανάψει πράσινο φως για να προωθηθεί το νέο σχέδιο στο Υπουργικό Συμβούλιο και να ανακοινωθεί. Σε διαφορετική περίπτωση θα προκληθεί σοβαρό πρόβλημα, αφού θα είναι η δεύτερη φορά που ανατρέπεται κυβερνητικός σχεδιασμός για προώθηση ΑΠΕ λόγω εντάσεων του Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων.

Η προηγούμενη ένσταση του εφόρου αφορούσε τη δεύτερη φάση του σχεδίου προώθησης ΑΠΕ, η οποία προέβλεπε ότι οι αιτητές φωτοβολταϊκών πάρκων θα μειοδοτήσουν επί του κόστους αποφυγής και θα πάρουν τις άδειες οι αιτητές με τη μεγαλύτερη έκπτωση επί του κόστους αποφυγής. Λόγω της ένστασης του εφόρου η κυβέρνηση ζήτησε γνωμάτευση από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, η οποία εκκρεμεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη φάση του σχεδίου προχωρεί κανονικά, παρόλο ότι προβλέπει αποζημίωση των παραγωγών ΑΠΕ με το κόστος αποφυγής (χωρίς έκπτωση), το οποίο σήμερα είναι κατά 3-4 σεντ την κιλοβατώρα πιο ψηλό από το υπολογιζόμενο κόστος παραγωγής των φωτοβολταϊκών.

Προκειμένου να μην χαθεί άλλος χρόνος και να διατηρηθούν οι ελπίδες συμμετοχής των νέων πάρκων ΑΠΕ στην προσπάθεια να επιτευχθούν οι στόχοι για το 2020, το Υπουργείο Ενέργειας ετοίμασε νέο σχέδιο, το οποίο προβλέπει ότι οι παραγωγοί (φωτοβολταϊκών, αιολικών ή άλλης τεχνολογίας) που θα αδειοδοτηθούν για 150 μεγαβάτ θα πρέπει να υπογράψουν συμβόλαια διάθεσης της παραγωγής τους με αδειούχους προμηθευτές, στο πλαίσιο της μεταβατικής ρύθμισης. Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο εκτιμά ότι θα δοθεί ώθηση για τα πρώτα στάδια του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρισμού.