Φόρμα αναζήτησης

Έκκληση Σαββίδη για κατάθεση στοιχείων για στημένα

Έκκληση σε όποιον έχει πληροφορίες για στημένους αγώνες, να τις καταθέσουν στην Αστυνομία, έκανε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Γιώργος Σαββίδης διαβεβαιώνοντας πως το Υπουργείο και η Κυβέρνηση δεν θα κουκουλώσει καμία υπόθεση. Ο Υπουργός συμμετείχε σήμερα στο Υπουργείο σε σύσκεψη με το Κλιμάκιο της ΟΥΕΦΑ που ασχολείται με την αντιμετώπιση προσυνεννοημένων αγώνων, τον Αρχηγό της Αστυνομίας Κύπρο Μιχαηλίδη και μέλη της Δύναμης, και τον Πρόεδρο της ΚΟΠ Γιώργο Κούμα.

Στη σύσκεψη τονίστηκε η πρόθεση των δύο πλευρών, ΟΥΕΦΑ και κυπριακών αρχών, για στενότερη και πιο θεσμοθετημένη συνεργασία στην αντιμετώπιση του φαινομένου των στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων. Εκφράστηκε η πεποίθηση πως το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί αλλά χρειάζεται χρόνος καθώς δεν είναι μια διαδικασία που θα φέρει αποτελέσματα αύριο. Επίσης, ο κ. Σαββίδης έκανε έκκληση όπως υπάρχει κατάληξη στο θέμα του Νόμου που θα επιτρέπει την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων καθώς, όπως τόνισε, και στο εξωτερικό είναι ο κύριος τρόπος εξιχνίασης τέτοιων υποθέσεων και μείωσης του φαινομένου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Σαββίδης χαρακτήρισε εποικοδομητική τη σύσκεψη, σημειώνοντας πως αυτό που διαπιστώθηκε είναι η κοινή προσπάθεια όλων των μερών για να πετύχουν το καθαρό ποδόσφαιρο. Όπως είπε, το κλιμάκιο της ΟΥΕΦΑ επεξήγησε στους λειτουργούς της Αστυνομίας, τις διαδικασίες συλλογής πληροφοριών και τον τρόπο που αυτή η συλλογή μπορεί να βοηθήσει στο να εντοπιστούν πιθανοί στόχοι.

Όπως είπε, η κοινή διαπίστωση είναι ότι η διαλεύκανση των υποθέσεων αυτών είναι και δύσκολη και χρονοβόρα, με τους εκπροσώπους της ΟΥΕΦΑ, όπως σημείωσε, να αναφέρουν ότι στις υποθέσεις που υπήρξε θετική κατάληξη έγινε χρήση του εργαλείου της παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Επανέλαβε την έκκληση να περάσει ο Νόμος που θα επιτρέπει την παρακολούθηση, με τρόπο που να συμβάλει στη διαλεύκανση του εγκλήματος.

«Έχουμε συμφωνήσει να υπάρχει συνεχής επαφή, απευθείας επικοινωνία Αστυνομίας και των ειδικών της ΟΥΕΦΑ για να μπορούν να ανταλλάζονται οι πληροφορίες άμεσα, να μην χρειάζεται να περιμένουμε να έρθει ο φάκελος και να πηγαίνει στην Αστυνομία για έλεγχο», είπε, και σημείωσε πως από τη συνάντηση υπήρξε γνωριμία των δύο πλευρών και καθιερώθηκε η απευθείας επικοινωνία.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο για τους φακέλους που έλαβε η ΚΟΠ, ο κ. Σαββίδης είπε ότι η διαδικασία μέχρι σήμερα δεν ήταν λανθασμένη αλλά ερχόταν ένας φάκελος με πληροφορίες που πήγαινε από την ΟΥΕΦΑ στην ΚΟΠ και απ΄ εκεί στην Αστυνομία. Τώρα, εξήγησε, έχουν αντιληφθεί όλοι πώς μαζεύονται αυτές οι πληροφορίες.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός προέβη σε έκκληση όπως όλοι όσοι έχουν πληροφορίες και αγαπούν το ποδόσφαιρο, δεν είναι αρκετό να λένε ότι έχουν πληροφορίες, αλλά να τις δίνουν στην Αστυνομία.

Σε σχόλιο ότι αυτό αφορά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που μίλησε για διαφθορά, ο κ. Σαββίδης είπε πως ο Πρόεδρος ζει σε αυτή τη χώρα και έχει πλήρη επίγνωση τι γίνεται. Αυτό που ανέφερε ήταν ξεκάθαρο, «ότι οφείλουμε να απομονώσουμε τα σάπια μήλα από τον μηχανισμό του ποδοσφαίρου μας. Αυτό είχε πει». Διερωτήθηκε γιατί να ξέρει ο Πρόεδρος ποιοι είναι αυτοί.

Ερωτηθείς αν διασφαλίζεται η εχεμύθεια, ο Υπουργός είπε πως η εχεμύθεια διασφαλίζεται καθώς ο άνθρωπος που έχει αναθέσει αυτό το ρόλο είναι ένας Ανώτερος Αστυνόμος, ο οποίος σίγουρα θα χειριστεί τις όποιες πληροφορίες με όλη τη δέουσα εμπιστευτικότητα. Απ εκεί και πέρα, πρόσθεσε, πρέπει να δούμε και το ποινικό μας σύστημα.

Για τον Νόμο για άρση των τηλεφωνιών συνδιαλέξεων, και κληθείς να σχολιάσει τη θέση πως ο Νόμος έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και αναμένεται από την Κυβέρνηση το κατά πόσον θα τον αναπέμψει, ο κ. Σαββίδης είπε πως αν θα περάσουμε ένα Νόμο θα πρέπει να τον περάσουμε σωστά. Είπε πως έχει εκφράσει τις αμφιβολίες του για δύο πολύ σοβαρά σημεία αυτού του Νόμου και εξακολουθεί να τις έχει. «Θα τα συζητήσω αυτά τα θέματα με τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος θα ετοιμάσει τη γνωμάτευση του, θα τα συζητήσουμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», είπε και πρόσθεσε πως αν με βάση την απάντηση του Γενικού Εισαγγελέα και την μετέπειτα συζήτηση, κρίνει ο Πρόεδρος ότι πρέπει να αναπέμψει το Νόμο, αυτό θα γίνει.

Ερωτηθείς αν έγινε επίσημη καταγγελία από τον Πρόεδρο της Ομόνοιας για τα όσα κατήγγειλε χθες σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Σαββίδης είπε πως μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει γίνει. Όπως είπε, έγινε συνάντηση του Προέδρου της Ομόνοιας στο Αρχηγείο της Αστυνομίας στην παρουσία του Αρχηγού, του Βοηθού Αρχηγού, του Ανώτερου Αστυνόμου που χειρίζεται αυτά τα θέματα και ενός ανακριτού. Ζητήθηκε να δοθούν στοιχεία αλλά δεν δόθηκαν τα στοιχεία αυτά.

Ερωτηθείς τι θα πράξει η Αστυνομία αν δεν προβεί σε επίσημη καταγγελία ο Πρόεδρος της Ομόνοιας, είπε πως είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί αν και όταν θα φτάσουμε σε εκείνοι το σημείο. «Εκεί που πρέπει να επικεντρωθούμε είναι πως κάποιος Πρόεδρος πολύ μεγάλου σωματείου έχει κάνει κάποιες πολύ σοβαρές καταγγελίες σε μια δημοσιογραφική διάσκεψη. «Καθηκόντως η Αστυνομία ζήτησε να καταθέσει, αυτό το έκανε από την πρώτη στιγμή που η Ομόνοια δήλωσε ότι θα κατάγγελλε τα όσα κακά συμβαίνουν στο κυπριακό ποδόσφαιρο στην ΟΥΕΦΑ. Δεν υπήρξε ανταπόκριση ούτε την πρώτη φορά από τους ανθρώπους του σωματείου», είπε και σημείωσε πως είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ομόνοιας διαβιβάζοντας του με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κουκουλώσουν ως Κυβέρνηση οποιαδήποτε υπόθεση.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του κλιμακίου της ΟΥΕΦΑ Τζόζεφ Κλίμεντ, είπε ο κύριος σκοπός της καθόδου τους στην Κύπρο ήταν να πραγματοποιήσουν μια σειρά συναντήσεων και να συζητήσουν τις κύριες προκλήσεις. «Έχω ένα πολύ καλό αίσθημα μετά από αυτές τις συζητήσεις γιατί νιώθω πως οι θεσμοί σας και οι αρχές σας επιθυμούν να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα», είπε, σημειώνοντας πως οι στημένοι αγώνες αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες απειλές του ποδοσφαίρου όχι μόνο στην Κύπρο αλλά παγκοσμίως.

Ο ρόλος μας, όπως εξήγησε ο κ. Κλίμεντ, είναι να συμβάλουν στην εγκαθίδρυση ενός καλού πλαισίου συνεργασίας μεταξύ της ΟΥΕΦΑ και των εθνικών αρχών και να δώσουν βοήθεια αν χρειάζεται. Πρέπει να γνωρίζεται, όπως είπε, ότι η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου δεν μπορεί να είναι μόνη σε αυτή τη διαδικασία, αλλά θα πρέπει να υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με την Αστυνομία και με άλλους θεσμούς. Πάνω σε αυτό, συνέχισε, συζητήσαμε, πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε ένα είδος σχεδίου δράσης και να συμβάλουμε στην βελτίωση της κατάστασης.

«Αν δουλέψουμε μαζί, με έναν επαγγελματικό και εμπιστευτικό τρόπο, μπορούμε να φτάσουμε σε αποτελέσματα», είπε και επανέλαβε αυτό που είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνη πως δεν μπορούμε να φτάσουμε σε αποτελέσματα σε μια βδομάδα, ένα μήνα ή ένα εξάμηνο, καθώς πρόκειται για μια μακροχρόνια διαδικασία με σκληρή δουλειά από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

«Από πλευράς ΟΥΕΦΑ ενδιαφερόμαστε εξαιρετικά για την επιτυχή συνέχιση αυτής της διαδικασίας στη χώρα σας και είμαστε πεπεισμένοι μαζί με τους αρμόδιους στην Κύπρο θα φτάσουμε μαζί σε αποτελέσματα», κατέληξε.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.