Φόρμα αναζήτησης

Έκανε πίσω η Κυβέρνηση – Οι συντεχνίες έπεισαν τον ΠτΔ για τα ταμεία υγείας

Υπό τον φόβο των απεργιακών μέτρων στους ημικρατικούς οργανισμούς και την τοπική αυτοδιοίκηση, η κυβέρνηση υπαναχώρησε χθες στην απόφαση που έλαβε στις 28 Φεβρουαρίου για κατάργηση των σχεδίων υγείας κατά την πλήρη ανάπτυξη του ΓεΣΥ τον Ιούλιο του 2020 και για οριστική παύση του δικαιώματος των εργαζομένων να διεκδικήσουν το υπόλοιπο ποσό (αφού αφαιρεθεί το 2,65% της συνεισφοράς εργοδότη για το ΓεΣΥ) από το υφιστάμενο κόστος που επιβαρύνει τους οργανισμούς για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η κυβέρνηση με την απόφασή της είχε απαγορεύσει την ενσωμάτωσή του υπολοίπου σε μισθούς είτε σε άλλα οφελήματα, ακολουθώντας τις εισηγήσεις του γενικού ελεγκτή που μιλούσε για υπαλλήλους δύο ταχυτήτων, ωστόσο μετά τις χθεσινές εξελίξεις τα δεδομένα αλλάζουν…

Δεν δημοσιεύτηκε

Όπως φαίνεται, σε μια ομολογουμένως δύσκολη περίοδο για την κυβέρνηση η οποία προσπαθεί να διαχειριστεί τον αντίκτυπο από το πόρισμα για τον Συνεργατισμό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έψαχνε διέξοδο στις πιέσεις που ασκούσαν οι συντεχνίες τις τελευταίες εβδομάδες απειλώντας μάλιστα ότι από σήμερα θα κατέρχονταν σε απεργιακά μέτρα. Με αυτά τα δεδομένα ο κ. Αναστασιάδης κατά τη χθεσινή πρωινή συνάντησή του με τις ηγεσίες των συντεχνιών ΟΗΟ-ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ συμφώνησε στην αναδιατύπωση της σχετικής απόφασης. Όπως έχουμε πληροφορηθεί η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 28ης Φεβρουαρίου δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. Όπως ανέφερε στον «Π» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, θα δημοσιευτεί κάποια στιγμή, αφού αναδιατυπωθεί, ώστε να αφήνεται ανοικτό το παράθυρο του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης συντεχνιών και εργοδοτών.

Δεν χάνεται ολόκληρο

Τα γεγονότα αφήνουν πλέον περιθώρια στους εργαζομένους στους ημικρατικούς και στην τοπική αυτοδιοίκηση, να πιστεύουν ότι έστω ένα ποσοστό από το ύψος της συνεισφοράς εκ μέρους των οργανισμών στα ταμεία ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αφού αφαιρεθεί η συνεισφορά του εργοδότη στο ΓεΣΥ (2,65% όπως προαναφέραμε), θα συνεχίσει να παραχωρείται υπό άλλη μορφή και δεν θα χαθεί. Σύμφωνα με το επιχείρημα των συντεχνιών το ποσοστό συνεισφοράς στο ταμείο υγείας είναι ένα κεκτημένο που κερδήθηκε διαχρονικά, περιλαμβάνεται στις συλλογικές συμβάσεις και σε περίπτωση κατάργησής του τίθεται ζήτημα υπονόμευσης του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Πάντως παρά τις προσδοκίες των εργαζομένων η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να δώσει ολόκληρο το ύψος του οφελήματος αφού βεβαίως αφαιρεθεί το ΓεΣΥ (Cyta 5,7%, ΑΗΚ 5,9%, ΚΟΤ 4%, ΘΟΚ 4,5%, ΓΕΡΗΕΤ 5% κ.λπ.) Τους παραχωρεί ωστόσο το δικαίωμα να διαπραγματευθούν, όπως άλλωστε επιθυμούν, ποιο θα είναι το ποσό που θα πάρουν.

Ικανοποίηση εκφράζουν οι συντεχνίες

Ο γ.γ. της ΟΗΟ-ΣΕΚ, Ανδρέας Ηλία, μας είπε πως ο διάλογος για τη μετεξέλιξη της εισφοράς του εργοδότη στα ταμεία υγείας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα όταν αυτά καταργηθούν πλήρως ήδη έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, αλλά η απόφαση του Υπουργικού ουσιαστικά τον μπλόκαρε. Σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Ηλία, θα συνέλθουν σε μία κοινή συνεδρία οι ηγεσίες των συντεχνιών για να λάβουν αποφάσεις ως προς τα επόμενα βήματά τους, τα οποία αναμένεται πως δεν θα περιλαμβάνουν απεργιακά μέτρα αλλά διάλογο. Άλλωστε σύμφωνα με τον κ. Ηλία έγιναν αντιληπτά εκ μέρους της κυβέρνησης τα αιτήματα των συντεχνιών.

Μάλιστα ο κ. Ηλία στις δηλώσεις του στον «Π» δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το αποτέλεσμα του διαλόγου να είναι πολύ κοντά στις αποφάσεις της κυβέρνησης. «Δεν είναι αυτό που για μας έχει σημασία», ξεκαθάρισε. «Σημασία έχει να μην διαφοροποιείς συμβάσεις με διατάγματα είτε με αποφάσεις του Υπουργικού, είτε άλλως πως. Αυτοί που έχουν συνομολογήσει τις συμβάσεις είναι αυτοί που εντέλλονται να καθίσουν σε διάλογο και να τις διαφοροποιήσουν», σημείωσε.

Όσον αφορά την επανέναρξη του διαλόγου ανέφερε πως θα πρέπει με κάποιο τρόπο η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να διαφοροποιηθεί. «Και θα διαφοροποιηθεί όπως αντιλαμβάνομαι για να επανανοίξει τη δυνατότητα διαλόγου. Ο Πρόεδρος μας είπε ότι θα γίνει ό,τι είναι αναγκαίο προκειμένου ο διάλογος είτε σε κάθε οργανισμό είτε σε κεντρικό επίπεδο να διαφυλαχθεί», κατέληξε.