Φόρμα αναζήτησης

Έκαναν δεύτερες σκέψεις

Οι αρμόδιες αρχές δεν θα προχωρήσουν, όπως όλα δείχνουν, στην εφαρμογή των τροποποιήσεων που είχαν προταθεί και εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 27 Νοεμβρίου 2019, σε σχέση με τον Κώδικα Εφαρμογής του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή. Για να ακριβολογούμε, δεν θα προχωρήσουν στην εφαρμογή όλων των τροποποιήσεων που έχουν προταθεί και εγκριθεί. Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις και συζητήσεις, μεταξύ εμπλεκόμενων υπουργείων και Αστυνομίας, φαίνεται πως έγιναν δεύτερες σκέψεις ειδικά σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που είχαν να κάνουν με την απαγόρευση διέλευσης σε άτομα από τρίτες χώρες, είτε αυτά εισέρχονταν παράνομα στην Κυπριακή Δημοκρατία, είτε είχαν άδεια προσωρινής παραμονής-εργασίας στην Κύπρο. Οι αρμόδιες αρχές θεωρούν πως δεν υπάρχει λόγος να τροποποιηθεί ο κώδικας καθώς στόχος είναι η ενδυνάμωση της άσκησης ελέγχων και όχι το να περιπλακούν τα δεδομένα σε σχέση με τις διελεύσεις από τα οδοφράγματα. Άλλωστε οι αρχές θεωρούν πως υπάρχουν τα εργαλεία για επαρκείς ελέγχους, τόσο μέσα στον Κανονισμό, όπως και ευρύτερα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο Κανόνων και Οδηγιών.

Στην παρούσα φάση, θεωρήθηκε πολύ πιο αποτελεσματικό το να επικεντρωθούν οι αλλαγές στην ενδυνάμωση των ελέγχων που θα γίνονται στα σημεία διέλευσης, τόσο από, αλλά και προς τα κατεχόμενα. Συγκεκριμένα, αυτό που δρομολογείται σε αυτό το στάδιο, είναι η διαμόρφωση των κατάλληλων υποδομών, έτσι ώστε ο έλεγχος να γίνεται και στις δύο κατευθύνσεις των σημείων διέλευσης, ένας έλεγχος ο οποίος θα αφορά όσους διέρχονται από τα οδοφράγματα, συμπεριλαμβανομένων και των Ε/Κ. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο στόχος είναι να υπάρχει σαφής εικόνα ειδικά για περιπτώσεις ατόμων που απασχολούν τις αρχές αλλά και γενικότερα. Άλλωστε, όπως υποστηρίζουν, η ίδια η Κομισιόν στις εκθέσεις της σε σχέση με την εφαρμογή του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή ζητά πιο αυστηρούς ελέγχους, οι οποίοι να γίνονται με συνέπεια και αυστηρότητα. Κρίθηκε επίσης ότι τα μέτρα που προτάθηκαν εξαρχής δεν θα βοηθούσαν ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών.

 Η αρχική πρόταση

Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Νοέμβριο, πριν αναλάβει τη σκυτάλη του Υπουργείου Εσωτερικών ο Νίκος Νουρής, ο τότε υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης είχε προχωρήσει στην εξαγγελία συγκεκριμένων τροποποιήσεων, στον κώδικα εφαρμογής του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, τις οποίες και ενέκρινε στις 27 Νοεμβρίου το Υπουργικό Συμβούλιο. Τότε, ο υπουργός Εσωτερικών είχε αιτιολογήσει τις αλλαγές ως αναγκαίες για μια σειρά λόγους, μεταξύ των οποίων και το ότι όταν θεσπίστηκε ο Κανονισμός, το 2004, δεν υπήρχε το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στον βαθμό που υπάρχει σήμερα.

Η τροποποίηση του κώδικα αφορούσε, τότε, απαγόρευση της διακίνησης προς τις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές όλων των υπηκόων τρίτων χωρών που αφίχθηκαν από παράνομο σημείο εισόδου. Προτάθηκε, επίσης, η απαγόρευση διακίνησης από τις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές προς τα κατεχόμενα των κατόχων αδειών προσωρινής παραμονής, που εκδόθηκε από τις Αρχές της Δημοκρατίας. Ανάμεσα στις προτάσεις ήταν και το ότι οι ανήλικοι θα μπορούν να διακινούνται μόνο αν συνοδεύονται από τους γονείς τους ή από έναν γονέα νοουμένου ότι έχει εξασφαλιστεί γονική συναίνεση και από τον άλλο γονέα ή γραπτή συγκατάθεση και από τους δύο γονείς αν ο ανήλικος διακινείται μαζί με άλλο άτομο (στο σημείο αυτό γίνεται προσπάθεια εναλλακτικής λύσης ειδικά για αποφυγή περιστατικών απαγωγής ανηλίκων).

Αξίζει να αναφέρουμε πως τότε, με την έγκριση των προτεινόμενων τροποποιήσεων από πλευράς Υπουργικού Συμβουλίου, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από κόμματα αλλά και οργανώσεις καθώς όπως ισχυρίζονταν οι αλλαγές έγιναν χωρίς να προηγηθεί η οποιαδήποτε διαβούλευση. Προειδοποιούσαν μάλιστα πως οι πρόνοιες των τροποποιήσεων πιθανώς να πάσχουν νομικά και να μην μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την Κομισιόν, λόγω ενδεχόμενων δυσμενών διακρίσεων. Υπήρχε άλλωστε επικριτική προσέγγιση και για το ότι δεν έγινε η όποια εκ των προτέρων διαβούλευση με την Κομισιόν, η οποία θα καλούνταν να εγκρίνει και τις όποιες αλλαγές.

Πράσινη Γραμμή

Σε σχέση με την επιτήρηση ολόκληρης της Πράσινης Γραμμής και όχι μόνο των σημείων διέλευσης, το Υπουργείο Άμυνας και το Υπουργείο Δικαιοσύνης συντόνισαν Αστυνομία και στρατό, έτσι ώστε να αυξηθούν οι περιπολίες με βασικό στόχο τον πιο αποτελεσματικό έλεγχο. Αυξήθηκε επίσης και η μεταξύ τους συνεργασία σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών και αλληλοβοήθειας. Επίσης, προτεραιότητα για το Υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΦ αποτελεί η εγκατάσταση αξιόπιστου συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης της Πράσινης Γραμμής. Προς τον σκοπό αυτό το Υπουργείο Άμυνας προχωρεί ήδη στην εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδιασμού.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.