POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Είπε, ξείπε… και αποφάσισε ο Πρόεδρος – Locκdown και… κάθε εμβόλιο για καλό!Από ανατροπή σε ανατροπή μας πήγε η κυβέρνηση μέχρι να αποφασιστούν τα μέτρα που θα ισχύσουν για το επόμενο χρονικό διάστημα, την ώρα που τα δεδομένα της εθνικής αναφοράς δικαιώνουν την τελική απόφαση να μπει η χώρα σε νέο lockdown, διάρκειας δύο εβδομάδων. Η πρόταση του υπουργού Υγείας για γενικό κλείσιμο πέρασε από χίλια κύματα μέχρι να υιοθετηθεί, με το Υπουργικό Συμβούλιο να αντιλαμβάνεται ότι με 900 κρούσματα την ημέρα και 300 νοσηλευόμενους δεν υπήρχε άλλη λύση εκτός από το lockdown. Το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι τα κρούσματα, αλλά η κατάσταση στα νοσοκομεία, με το Υπουργείο Υγείας να ανησυχεί ότι Μεγάλη Εβδομάδα θα περάσουν και τα νοσοκομεία καθώς αναμένεται αύξηση στις νοσηλείες.

Δύο προτάσεις

Επίσημα η συζήτηση σχετικά με το τι μέτρα θα ισχύσουν τη Μεγάλη Εβδομάδα άρχισε την περασμένη Κυριακή, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ζητά από τον υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου και τους επιδημιολόγους να ετοιμάσουν πλάνο για αυστηρότερους περιορισμούς. Την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας έθεσε ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου δύο προτάσεις. Η μία ήταν η πρόταση των επιδημιολόγων και αφορούσε την επιβολή αυστηρών περιορισμών αλλά όχι της εμβέλειας του lockdown, καθώς κάποια μέλη της επιδημιολογικής ομάδας υποστήριξαν ότι για λόγους ψυχολογίας δεν θα πρέπει να κλειστούν οι πολίτες στα σπίτια τους το Πάσχα. H δεύτερη πρόταση ήταν το καθολικό lockdown για περίοδο τουλάχιστον δύο εβδομάδων, με το οποίο συμφώνησαν όλοι οι υπουργοί, πλην του υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη και της υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου οι οποίοι εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για το θέμα της οικονομίας. Πηγές ανέφεραν στον «Π» ότι μετά το τέλος της πρώτης συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου είχε σχεδόν ληφθεί η απόφαση για το νέο lockdown, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ζητά ωστόσο και την άποψη των επιδημιολόγων.

Η προεδρική στροφή

Ακούγοντας τους επιδημιολόγους, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν κατά του lockdown, ο Πρόεδρος το πήρε πάνω του και αποφάσισε να προστεθούν νέοι περιορισμοί χωρίς να προχωρήσουμε σε γενικό κλείσιμο. Τα πράγματα φαίνεται να άλλαξαν μετά τη σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου, στην οποία παρευρέθηκε και ο υπουργός Υγείας και από κοινού ενημέρωσαν τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο Πρόεδρος τόνισε ότι δεν θα προχωρήσουμε σε lockdown θεωρώντας ότι με πρόσθετους περιορισμούς θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε. Αντίθετη επιχειρηματολογία είχε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος υποστήριξε ότι τα νοσοκομεία βρίσκονται στα όριά τους και ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε την περίοδο του Πάσχα να περάσει γιατί τότε θα χαθεί εντελώς ο έλεγχος. Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου υποστήριξαν τον Πρόεδρο, ο οποίος λίγη ώρα αργότερα άλλαξε γνώμη και πρότεινε στους υπουργούς να προχωρήσουμε με πιο δραστικά μέτρα. Της στροφής του Προέδρου προηγήθηκε η συνομιλία του με γιατρούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα κρατικά νοσηλευτήρια, εκφράζοντας τον φόβο ότι ενδεχομένως να μην υπάρχουν άλλες αντοχές. Αυτό φαίνεται να προβλημάτισε τον κ. Αναστασιάδη ο οποίος υιοθέτησε εν τέλει την άποψη του υπουργού Υγείας για αυστηρό lockdown. Σημαντικό ρόλο στην απόφαση αυτή έπαιξε το γεγονός ότι για τις επόμενες δύο εβδομάδες τα σχολεία θα είναι έτσι και αλλιώς κλειστά, αλλά και το θέμα του τουρισμού.

Το τρίτο lockdown είναι… γεγονός

Από τη Δευτέρα 26 Απριλίου 2021 μέχρι και την Κυριακή 9 Μαΐου 2021 τίθενται σε εφαρμογή τα ακόλουθα:

 • Απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.
 • Απαγόρευση συναθροίσεων, δημόσιων ή κοινωνικών εκδηλώσεων, ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού, με εξαίρεση την Κυριακή του Πάσχα, με 10 άτομα ανά οικία.
 • Επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο μία φορά ανά άτομο ημερησίως με αποστολή γραπτού μηνύματος στο 8998.
 • Ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας θα τελούνται χωρίς την παρουσία πιστών.
 • Επιτρέπονται οι θρησκευτικές τελετές με μέγιστο αριθμό τα 10 πρόσωπα.
 • Επιτρέπεται η παρουσία πιστών σε χώρους θρησκευτικής λατρείας για σκοπούς ατομικής προσευχής και με μέγιστο αριθμό εντός του χώρου τα 10 άτομα.
 • Επιτρέπεται μόνο για την Αναστάσιμη Ακολουθία το Μεγάλο Σάββατο η παρουσία πιστών στον προαύλιο χώρο των ιερών ναών. Στο εσωτερικό των ναών επιτρέπεται μόνο για το Μεγάλο Σάββατο η παρουσία μέχρι 50 ατόμων. Το Μεγάλο Σάββατο αντί στις 9 το βράδυ του Σαββάτου η απαγόρευση μετακίνησης αρχίζει στη 1 τα ξημερώματα.
 • Στις δημόσιες υπηρεσίες τίθεται υποχρεωτική τηλεργασία για τουλάχιστον 20% του προσωπικού, με εξαίρεση τις ουσιώδεις.
 • Επιτρέπεται στις ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, η ταυτόχρονη φυσική παρουσία του 20% του προσωπικού τους, με ελάχιστο αριθμό εργαζομένων τα τρία και μέγιστο αριθμό τα 25 άτομα.
 • Αύξηση του ποσοστού υποχρεωτικής διενέργειας τεστ ταχείας ανίχνευσης σε εβδομαδιαία βάση του 50% των εργοδοτουμένων.
 • Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης με εξαίρεση τις υπηρεσίες που αφορούν κατ’ οίκον διανομή και take away. Νοείται ότι μετά τις 9 το βράδυ επιτρέπεται μόνο κατ’ οίκον διανομή.
 • Αναστέλλεται η λειτουργία υπαίθριων και κλειστών θεάτρων, αμφιθεάτρων, κινηματογράφων, και αιθουσών θεαμάτων.
 • Αναστέλλεται η λειτουργία επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, πλην των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων ή επιχειρήσεων πώλησης ειδών πρώτης ανάγκης όπως θα καθοριστούν στο διάταγμα.
 • Αναστέλλεται η λειτουργία γυμναστηρίων, σχολών χορού και σχολών άλλων αθλημάτων. Επιτρέπεται η προσωπική εκγύμναση σε ανοιχτούς υπαίθριους χώρους όπου επιτρέπεται η πρόσβαση με βάση το διάταγμα με μέγιστο αριθμό δύο ατόμων.
 • Αναστέλλεται η λειτουργία επιχειρήσεων, τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων.
 • Αναστέλλεται η λειτουργία κουρείων, κομμωτηρίων και ινστιτούτων αισθητικής.
 • Απαγορεύονται όλα τα ομαδικά φροντιστήρια, καθώς και αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες για παιδιά κάτω των 18 ετών.

Συνεχίζεται η αύξηση

Τη χειρότερη φάση της πανδημίας διανύει η Κύπρος, κάτι που αποδεικνύεται και από τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων δύο εβδομάδων. Με βάση το πρόγραμμα των rapid tests του Υπουργείου Υγείας, σημειώθηκε μεγάλη αύξηση στο εβδομαδιαίο ποσοστό θετικότητας, τόσο παγκύπρια όσο και επιμέρους στις επαρχίες, ιδιαίτερα στις επαρχίες Λευκωσίας και Λάρνακας. Στην επαρχία Λάρνακας ήταν στο 1,5% αυτή την εβδομάδα, ενώ την προηγούμενη ήταν στο 1,1% και πριν από δύο εβδομάδες στο 0,8%. Στη Λευκωσία τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα καθώς αυτή την εβδομάδα το ποσοστό θετικότητας των τεστ ήταν στο 1,3% από 0,8% στις 18/4 και 0,6% στις 11/4. Σε παγκύπρια βάση η αθροιστική επίπτωση αυτή την εβδομάδα ήταν στο 1,3% από 0,9% την προηγούμενη. Η αθροιστική επίπτωση 14 ημερών είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ιστορικά, με 937 λοιμώξεις ανά 100.000 κατοίκους. Στη Λεμεσό η αθροιστική επίπτωση ξεπερνά το όριο των 1.000 λοιμώξεων ανά 100.000 πολίτες, ενώ Λάρνακα και Λευκωσία προσεγγίζουν το όριο αυτό με 991,9/100.000 και 915,1/100.000 αντίστοιχα. Αυξητική τάση υπάρχει και στην Αμμόχωστο και στην Πάφο με 672,8/100.000 και 627,9/100.000 αντίστοιχα. Όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, ο κινητός όρος εισαγωγών και νοσηλευόμενων δείχνει αυξητική τάση, με τη διάμεση ηλικία των νοσηλευόμενων σε θαλάμους COVID να είναι τα 61 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι τα 63 έτη. Μέχρι τις 19 Απριλίου η Λεμεσός παρουσιάζεται με το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας, με 45,5 θανάτους ανά 100.000 πολίτες, και ακολουθεί η Λάρνακα με 32,2 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμό.

LIVE: Lockdown αποφάσισε το Υπουργικό – Κέρφιου από τις 9:00 το βράδυ, ένα SMS, μόνον τη νύχτα του Καλού Λόγου οι πιστοί στις εκκλησιές

Αυτές είναι οι κατηγορίες για μετακίνηση με αποστολή SMS – Πότε μπορείτε να πάτε στο εξοχικό σας

Rapid test: Αυτά είναι τα σημεία δειγματοληψίας για το Σάββατο, 24/04/21 (κατάλογος)

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.