Φόρμα αναζήτησης

Είπαν ναι στο ΓεΣΥ με το 75% των κλινών

Σε μια νέα πραγματικότητα για τη δημόσια υγεία εισέρχεται η Κύπρος από την ερχόμενη Δευτέρα. Η ενδονοσοκομειακή περίθαλψη στο πλαίσιο του ΓεΣΥ λαμβάνει σάρκα και οστά, με τους δικαιούχους να αποκτούν δικαίωμα επιλογής του νοσηλευτηρίου που θα τύχουν περίθαλψης. Εκτός από τα δημόσια νοσοκομεία, οι πολίτες θα μπορούν να τύχουν φροντίδας και από 42 νοσηλευτήρια του ιδιωτικού τομέα – μικρά και μεγάλα- τα οποία προχωρούν σε σύμβαση με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας. Παρά τις αναποδιές που έφερε ο κορωνοϊός, η πλειοψηφία των κλινικαρχών είπε «ναι» στο ΓεΣΥ. Οι συμμετοχές μέχρι στιγμής – περιλαμβανομένων και των δημόσιων νοσηλευτηρίων με τις 1.500 κλίνες – καλύπτουν το 75% των κλινών σε παγκύπρια βάση. Αυτό συνεπάγεται τεράστιο όφελος για τους δικαιούχους του συστήματος, οι οποίοι θα μπορούν να εξυπηρετηθούν άμεσα, χωρίς να περιμένουν μήνες σε λίστες αναμονής.

Σήμερα και αύριο ο ΟΑΥ προχωρεί στην υπογραφή συμβολαίων με τα 42 ιδιωτικά νοσηλευτήρια, τα οποία από την ερχόμενη βδομάδα πιάνουν δουλειά εντός του νέου συστήματος υγείας προσφέροντας περίθαλψη στους δικαιούχους, οι οποίοι να σημειωθεί – πλην της μηνιαίας εισφοράς τους στο σύστημα – δεν θα επιβαρύνονται με οποιαδήποτε συμπληρωμή.

 

Ανά πόλη 

Μέχρι χθες, εκτός από μικρά ιδιωτικά νοσηλευτήρια που λειτουργούν σε όλες τις πόλεις, την ένταξή τους στο σύστημα επίσημα ανακοίνωσαν:

-Στη Λευκωσία, το «Αρεταιειο» και το «Απολλώνειο». Το δε Ιπποκράτειο Νοσοκομείο εξέτασε τη νέα αναθεωρημένη πρόταση του ΟΑΥ, ωστόσο δεν έχει καταλήξει ακόμη σε κάποια απόφαση. Υπηρεσίες στο ΓεΣΥ θα προσφέρει και το Κέντρο «Μητέρα και Παιδί». Σήμερα ή αύριο ενδέχεται να ανακοινώσουν την προσφορά υπηρεσιών στο ΓεΣΥ και άλλες κλινικές οι οποίες έχουν προχωρήσει σε συμφωνία με τον ΟΑΥ.

-Στη Λεμεσό, ως γνωστόν, μέχρι στιγμής ανακοίνωσε την ένταξή του στο σύστημα το «Mediterranean Hospital». Σήμερα και αύριο πέφτουν οι υπογραφές και με άλλα νοσηλευτήρια, μικρά και μεγάλα, κάποια εκ των οποίων έχουν προχωρήσει σε επεκτάσεις λόγω του ΓεΣΥ.

-Στη Λάρνακα ανακοίνωσε την ένταξή του στο σύστημα το νοσοκομείο «Τίμιος Σταυρός» και στην Αμμόχωστο η πολυκλινική «Λητώ».

-Στην Πάφο, την ένταξη τους στο ΓεΣΥ ανακοίνωσαν τρία νοσηλευτήρια: «Κυανούς Σταυρός», «Άγιος Γεώργιος», «Ευαγγελίστρια».

Πάντως, όπως πληροφορείται ο «Π», τα πρώτα χειρουργεία στο πλαίσιο του ΓεΣΥ έχουν ήδη διευθετηθεί, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα.

Ο Οργανισμος Ασφάλισης Υγείας, διά του διευθυντή του Ανδρέα Παπακωνσταντίνου, εξέφρασε τεράστια ικανοποίηση από τις απανωτές θετικές απαντήσεις που έλαβε ο οργανισμός από τα νοσηλευτήρια. Η δε ένταξη του «Αρεταίειου» και του «Απολλώνειου» στη Λευκωσία έδωσε ανάσα ανακούφισης στη διευθυντική ομάδα, η οποία προσπαθούσε τις προηγούμενες μέρες να εξεύρει τρόπους να αντιμετωπίσει τα ενδεχόμενα κενά που θα προέκυπταν εάν τουλάχιστον ένα από τα δύο μεγάλα νοσηλευτήρια δεν εντασσόταν στο σύστημα. «Το στοίχημα για τη Λευκωσία έχει κερδηθεί», ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, εξηγώντας περαιτέρω ότι η συμμετοχή πολλών νοσηλευτηρίων συμβάλλει θετικά στον ανταγωνισμό – κατά συνέπεια στην ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας.

 

75% των κλινών

Είπε επίσης ότι το λογισμικό του συστήματος είναι έτοιμο, ενώ τόνισε πως οι μέχρι στιγμής οι συμμετοχές (περιλαμβανομένων και των δημοσίων νοσηλευτηρίων) καλύπτουν το 75% των κλινών σε παγκύπρια βάση, που σημαίνει ότι γύρω στις 2.000 κλίνες θα είναι στη διάθεση των δικαιούχων του συστήματος.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε επιπρόσθετα πως οι πρώτες βδομάδες θα είναι δύσκολες, σημειώνοντας ότι ο οργανισμός θα βρίσκεται στο πόδι για την επίλυσή τους. Ξεκαθάρισε επίσης ότι η νέα, αναθεωρημένη πρόταση του οργανισμού θα είναι σε ισχύ μέχρι και αύριο Κυριακή. Συνεπώς, τα νοσηλευτήρια που θα ενδιαφερθούν μετά δεν θα εισέλθουν στο σύστημα με τους ίδιους όρους. «Σε καμία περίπτωση δεν θα είναι οι ίδιοι», είπε, διευκρινίζοντας πως «δεν μπορεί να είναι καλύτεροι».

Ο διευθυντής του ΟΑΥ εκτίμησε ότι δεν θα υπάρχουν λίστες αναμονής, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των κλινών σε παγκύπρια βάση προσφέρεται στους δικαιούχους του συστήματος, τονίζοντας παράλληλα ότι η προσοχή πλέον του οργανισμού στρέφεται και σε άλλα σοβαρά ζητήματα, όπως είναι οι έλεγχοι, η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών, οι εξειδικευμένες υπηρεσίες κ.ά.

 

 

Οι δικαιούχοι του συστήματος, το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο θα μπορούν να επωφεληθούν και από τις υπηρεσίες που θα προσφέρονται στο πλαίσιο του ΓεΣΥ από άλλους επαγγελματίες υγείας (κλινικούς διαιτολόγους, εργοθεραπευτές, λογοπαθολόγους, φυσιοθεραπευτές, κλινικούς ψυχολόγους, νοσηλευτές και μαίες). Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο σύμφωνα με τον διευθυντή του ΟΑΥ θα ενταχθούν στο σύστημα και:

-Tα Τμήματα Ατυχημάτων & Επειγόντων Περιστατικών

-Oι υπηρεσίες ασθενοφόρου

-Οι οδοντίατροι

-Η ανακουφιστική φροντίδα υγείας

-Η ιατρική αποκατάσταση.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι οι υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας αφορούν υπηρεσίες φροντίδας υγείας οι οποίες παρέχονται σε δικαιούχο που εισάγεται σε νοσηλευτήριο διότι απαιτείται:

-Τουλάχιστον μια διανυκτέρευση του δικαιούχου ή/και,

-χρήση εξειδικευμένης ιατρικής υποδομής ή/και ιατρικού εξοπλισμού που βρίσκεται σε νοσηλευτήριο.

Οι υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών φροντίδας υγείας, οι οποίες παρέχονται από ένα ή και περισσότερα τμήματα ή μονάδες ενός νοσηλευτηρίου, όπως για παράδειγμα τμήματα Χειρουργικής, Παθολογίας, Ακτινοδιαγνωστικής, Μαιευτικής & Γυναικολογίας, Διαγνωστικά Εργαστήρια, Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης.

Ο δικαιούχος μπορεί να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας σε νοσηλευτήριο της επιλογής του, εφόσον παραπεμφθεί από άλλον παροχέα υπηρεσιών φροντίδας υγείας, ως ακολούθως:

-Ειδικό ιατρό

-Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών

-Άλλο νοσηλευτήριο.

 

Οι δικαιούχοι του συστήματος θα πρέπει να γνωρίζουν επίσης ότι κατά το εξιτήριο το νοσηλευτήριο μπορεί να τους παραπέμψει στους ακόλουθους παρόχους υγείας:

-Ειδικό ιατρό

​-Κέντρο ανακουφιστικής φροντίδας

-Κέντρο ιατρικής αποκατάστασης

-‘Άλλο νοσηλευτήριο: στην περίπτωση κατά την οποία κρίνεται αναγκαία η μεταφορά δικαιούχου στον οποίο παρέχονται υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας σε άλλο νοσηλευτήριο για διάφορους λόγους, όπως έλλειψη ειδικότητας/εξοπλισμού, τότε το νοσηλευτήριο εκδίδει μαζί με το εξιτήριο του δικαιούχου και παραπεμπτικό προς άλλο νοσηλευτήριο, όπου θα ακολουθηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες εισαγωγής ασθενούς.​

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.