Φόρμα αναζήτησης

Είπαν «ναι» στο ΓεΣΥ 1206 γιατροί

Χίλιοι διακόσιοι έξι (1206) γιατροί του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα της υγείας έχουν, μέχρι στιγμής, ενταχθεί στο ΓεΣΥ. Οι 504 εξ αυτών είναι προσωπικοί γιατροί (για ενήλικες και παιδιά) και οι 702 ειδικοί γιατροί. Αν και στόχος του Υπουργείου Υγείας και του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) είναι η ένταξη όλων των γιατρών του ιδιωτικού τομέα στο νέο σύστημα υγείας, εντούτοις ο συνολικός αριθμός των γιατρών που συμμετέχει στο σύστημα θεωρείται ικανοποιητικός, εάν ληφθεί υπόψη ότι από τους 3200 γιατρούς που είναι εγγεγραμμένοι στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) εν ενεργεία είναι γύρω στους 2500 -2600.

ΟΑΥ και Υπουργείο επικεντρώνονται τώρα στους ειδικούς γιατρούς ευελπιστώντας ότι οι αναθεωρημένοι κατάλογοι με τις ιατρικές πράξεις και τις νέες αποζημιώσεις θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον τους. Τα μηνύματα, πάντως, που έρχονται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας σε ό,τι αφορά την εγγραφή ειδικών γιατρών είναι ενθαρρυντικά.Τις τελευταίες δύο βδομάδες, γύρω στους 50 ειδικούς γιατρούς πέρασαν επίσημα στο νέο σύστημα υγείας. Σε κάποιες ειδικότητες, μάλιστα, οι ιδιώτες γιατροί είναι περισσότεροι από τους γιατρούς του δημοσίου, οι οποίοι επίσης προσφέρουν υπηρεσίες στο πλαίσιο του ΓεΣΥ. Οι κατάλογοι των γιατρών του ΓεΣΥ ανανεώνονται σε καθημερινή βάση. Δεν αρκεί η εγγραφή του γιατρού στο σύστημα. Η ένταξή του στον κατάλογο προϋποθέτει την υπογραφή του συμβολαίου του με τον ΟΑΥ. Χθες το πρωί, στον κατάλογο των ειδικών γιατρών του ΓεΣΥ περιλαμβάνονταν 702 γιατροί, εκ των οποίων οι 456 του δημόσιου τομέα της Υγείας και οι 246 του ιδιωτικού τομέα της Υγείας. Σε κάποιες ειδικότητες εξακολουθεί να είναι περιορισμένο το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι γιατροί. Για παράδειγμα, η ειδικότητα της γαστρεντερολογίας περιλαμβάνει πέντε συνολικά γιατρούς εκ των οποίων οι δύο του ιδιωτικού τομέα, στη Λευκωσία.Ο κατάλογος της αλλεργιολογίας δεν περιλαμβάνει κανέναν γιατρό. Στο παγκύπριο, στη βάση του ευρετηρίου γιατρών στην ιστοσελίδα του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, υπάρχουν μόνο τέσσερις γιατροί. Και οι τέσσερις είναι ιδιώτες. Χαμηλό ενδιαφέρον επιδεικνύουν και οι αιματολόγοι με μόνο δύο από τον ιδιωτικό τομέα, μέχρι στιγμής, να έχουν ενταχθεί στο νέο σύστημα υγείας. Στο κατάλογο του ΓεΣΥ με ειδικότητα τη ρευματολογία περιλαμβάνονται 9 γιατροί εκ των οποίων οι τέσσερις του ιδιωτικού τομέα (δραστηριοποιούνται και οι τέσσερις στη Λεμεσό). Πενιχρό των ενδιαφέρον και των νεφρολόγων. Δύο μόνο από τους 28 που βρίσκονται στον κατάλογο είναι ιδιώτες. Επίσης, στην ειδικότητα της ενδοκρινολογίας μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί στο ΓεΣΥ δύο ιδιώτες. Δύο ιδιώτες γιατροί έχουν εγγραφεί στην ειδικότητα της παιδοκαρδιολογίας. Άλλοι δύο παιδοκαρδιολόγοι προσφέρουν υπηρεσίες στο Μακάρειο νοσοκομείο. Σε ό,τι αφορά τη νεφρολογία μόνο τρεις από τους 30 που περιλαμβάνει ο κατάλογος είναι του ιδιωτικού τομέα.

Αντίθετα, κάποιες ειδικότητες επιδεικνύουν ζωηρό ενδιαφέρον για το ΓεΣΥ. Eνδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η ειδικότητα της γυναικολογίας – μαιευτικής, της καρδιολογίας, της οφθαλμολογίας, της ψυχιατρικής, της ωτορινολαρρυγγολογίας. Αναλυτικότερα:

  • Στον κατάλογο της γυναικολογίας – μαιευτικής, από τους 58 γιατρούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι 35 είναι ιδιώτες απ’ όλες τις επαρχίες.
  • Ασθενείς που ενδέχεται να χρειαστούν ψυχίατρο, επίσης, δεν αναμένεται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Ο κατάλογος περιλαμβάνει 37 γιατρούς εκ των οποίων οι 14 του ιδιωτικού τομέα και οι 23 του δημόσιου τομέα της Υγείας.
  • Υπηρεσίες καρδιολόγου προσφέρουν στο ΓεΣΥ 85 γιατροί. Σαράντα τέσσερις είναι του δημόσιου τομέα της Υγείας και 41 του ιδιωτικού τομέα.

Στο ΓεΣΥ προσφέρουν υπηρεσίες 14 ιδιώτες οφθαλμίατροι και 14 οφθαλμίατροι του δημοσίου, καθώς και 21 ωτορινολαρυγγολόγοι (9 εκ των οποίων ιδιώτες).
Σε σχέση με τους προσωπικούς γιατρούς για ενήλικες η κάλυψη του πληθυσμού είναι πλήρης, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών του ιδιωτικού τομέα (παθολόγων, γενικών ιατρών) έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ.

127 παιδίατροι

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο κατάλογος των παιδιάτρων του ΓεΣΥ. Παρά τη δυστοκία που υπήρχε στην αρχή, σε ό,τι αφορά την εγγραφή αυτής της ειδικότητας των γιατρών στο σύστημα, τις τελευταίες βδομάδες ο αριθμός τους έχει αυξηθεί σημαντικά, σε σημείο που έχει ξεπεράσει τον αρχικό στόχο που τέθηκε, ο οποίος αφορούσε στην εγγραφή 120 παιδιάτρων. Σήμερα, ο κατάλογος παρουσιάζει 127 ονόματα παιδιάτρων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, εκ των οποίων οι 89 είναι ιδιώτες (38 στη Λευκωσία, 10 στη Λεμεσό, 18 στη Λάρνακα, 9 στην Αμμόχωστο και 14 στην Πάφο).