Φόρμα αναζήτησης

Είναι τελικά επικίνδυνο το 5G; Του Κώστα Κωνσταντίνου

Το φαινόμενο των εμπρησμών κεραιών κινητής τηλεφωνίας οι οποίες εκλαμβάνονται ως «κεραίες 5G» από οπαδούς των θεωριών συνωμοσίας ενώ δεν είναι καν, δεν είναι βέβαια κυπριακή υπόθεση.

Σε μια εποχή κατά την οποία τα fake news πλημμυρίζουν το διαδίκτυο βρίσκοντας απήχηση σε τμήματα της κοινωνίας τα οποία δεν είναι πολύ… απαιτητικά στη διάκριση αξιόπιστων και αναξιόπιστων πηγών -βασικά των επιστημόνων από τους αυτοδίδακτους- είναι αναμενόμενο τέτοια ζητήματα να προκαλούν υστερία παγκοσμίως.

Ματαίως οι ειδικοί προσπαθούν να καθησυχάσουν αλλά και να αντιμετωπίσουν αυτό το -νέο- παγκόσμιο παραλήρημα το οποίο στερείται κάθε λογικής βάσης και επιστημονικότητας αλλά και βασίζεται επί της ουσίας σε μια παλαιότερη θεωρία συνωμοσίας η οποία κυκλοφορούσε για δεκαετίες, χωρίς όμως μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και ήθελε (τότε) τα μικροκύματα υπεύθυνα για τον καρκίνο και τη μετάδοση ασθενειών, μέσω των φούρνων μικροκυμάτων.

Ας δούμε όμως πού στέκει η επιστήμη για το 5G

Ερώτημα 1ο και βασικό: Είναι επικίνδυνο;

Όπως και με προηγούμενες τεχνολογίες κινητής τηλεφωνίας, τα δίκτυα 5G βασίζονται σε σήματα που μεταφέρονται από ραδιοκύματα. Ωστόσο η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία μας περιβάλλει συνέχεια και μεταδίδεται από σειρά συσκευών άλλα και από φυσικές πηγές όπως το φως. Το 5G χρησιμοποιεί υψηλότερες συχνότητας από προηγούμενα δίκτυα, επιτρέποντας σε περισσότερες συσκευές να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στο ίντερνετ, ταυτόχρονα και σε μεγαλύτερες ταχύτητες. Αυτά τα κύματα ταξιδεύουν σε μικρότερες αποστάσεις και έτσι τα δίκτυα 5G χρειάζονται περισσότερους αναμεταδότες, τοποθετημένους πιο κοντά στο έδαφος. Αυτό ακριβώς, ο μεγαλύτερος αριθμός των αναμεταδοτών, σημαίνει και λιγότερα επίπεδα ενέργειας και αυτό συνεπάγεται χαμηλότερη ακτινοβολία από τις κεραίες 5G συγκριτικά με τις κεραίες που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Ποια η σχέση με τις… πίκλες

Υπάρχει μια συνεχιζόμενη επιστημονική συζήτηση αναφορικά με το ζήτημα της ακτινοβολίας-  όχι όμως για το 5G ειδικά. Το 2014 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάνθηκε ότι «δεν βρέθηκαν υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις αποκλειστικά από τη χρήση των κινητών τηλεφώνων». Ωστόσο, ο ΠΟΥ μαζί με τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο, χαρακτηρίζουν την ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων (την οποία εκπέμπουν μεταξύ άλλων και τα κινητά) ως «πιθανώς καρκινογόνα». Στην ίδια όμως κατηγορία με τις πίκλες και την παιδική πούδρα. Περισσότερες είναι οι πιθανότητες να πάθει κανείς καρκίνο, λέει η επιστημονική απόδειξη, από το αλκοόλ και το κόκκινο κρέας. Συνεπώς κάποιος ο οποίος τρώει κόκκινο κρέας και πίνει αλκοόλ σε μόνιμη βάση αλλά φοβάται τις αντένες, χρειάζεται να κοιταχτεί. Για το κόκκινο κρέας τουλάχιστον!..

Ανοσία τα θηλυκά ποντίκια

Μια τοξικολογική έρευνα του υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ το 2018, την οποία επικαλούνται συχνά οι πολέμιοι του 5G επίσης παρερμηνεύεται και τυγχάνει συχνής παραποίησης και επιλεκτικής παρουσίασης.

Η έρευνα η οποία έγινε σε αρουραίους -και δεν αφορούσε βέβαια καν το 5G αλλά γενικά την ακτινοβολία των ραδιοσυχνοτήτων κατέδειξε ότι αρσενικά ποντίκια τα οποία είχαν δεχθεί μεγαλύτερες δόσεις ακτινοβολίας παρουσίασαν έναν καρκινογόνο όγκο στην καρδιά. Ωστόσο, οι θηλυκοί αρουραίοι δεν παρουσίασαν καμία τέτοια σύνδεση με καρκινογενέσεις. Οι επιστήμονες δε, υποδεικνύουν ότι οι ακτινοβολίες αυτές δεν έχουν καμία σχέση σε ένταση, είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές στις οποίες εκτίθενται ακόμη και οι πιο εθισμένοι χρήστες των κινητών τηλεφώνων.

Όσον αφορά το 5G οι πλείστοι ειδικοί θεωρούν ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη ότι είναι πιο επικίνδυνο ή διαφέρει από τα άλλα συστήματα τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται. Υπάρχει όμως και μια μικρή μερίδα επιστημόνων η οποία υποστηρίζει ότι η εφαρμογή του πρέπει να καθυστερήσει μέχρι να υπάρξουν περισσότερες έρευνες.

Ο ρόλος του… Bill Gates

Αν και δεν θα έπρεπε να το αντιμετωπίζει κανείς σοβαρά, δεδομένου ότι στην Κύπρο ήδη ζήσαμε και ζούμε εμπρησμούς κεραιών οι οποίες… δεν είναι καν κεραίες 5G, είναι σημαντικό (μάλλον…) να κάνει κανείς μια αναφορά στις θεωρίες συνωμοσίας με βάση τις οποίες ο κορωνοϊός δεν είναι πραγματική αρρώστια (!..) αλλά συνέπεια τις εκπομπής του 5G με την οποία ο Bill Gates θέλει λέει να μειώσει τον παγκόσμιο πληθυσμό.

Το γεγονός και μόνο ότι υπάρχουν άνθρωποι -και μάλλον πολλοί- οι οποίοι μπορούν να πιστέψουν κάτι τέτοιο, στο πλαίσιο άλλης μιας παγκόσμιας συνωμοσίας είναι, ναι, αδιανόητο. Όσο και αληθινό όμως.

Το Ιράν, οι ιοί και οι… τσόντες

Οι ειδικοί προσπαθούν να εκλογικεύσουν τον κόσμο, εξηγώντας πως ο Covid19 είναι είδος ιού το οποίο προϋπήρχε, ότι κανένα είδος ιού -πέραν αυτών που μπορεί να κολλήσει ο υπολογιστής σας από sites με ταινίες πορνό- δεν μπορεί να μεταδοθεί με την ακτινοβολία των ραδιοσυχνοτήτων και πως χώρες όπως το Ιράν, στις οποίες δεν υπάρχει καν τεχνολογία 5G έχουν πληγεί σοβαρά από τον ιό. Και το Ιράν με 235,000 κρούσματα και 11,000 νεκρούς είναι μόνο μία από αυτές.

Απλά ακούμε τους επιστήμονες

Πολύς κόσμος καταλαβαίνει. Άλλος δεν θέλει ή ίσως συχνότερα δεν μπορεί. Ωστόσο, πέρα από τις συνωμοσιολογικές ανοησίες κανόνας απαρέγκλιτος είναι πως οφείλουμε να έχουμε εμπιστοσύνη και να ακούμε τους επιστήμονες και κανέναν άλλο. Οι οποίοι, όσο κι αν ίσως οι οπαδοί των θεωριών συνωμοσίας δεν το σκέφτηκαν, θα δέχονται οι ίδιοι και τα παιδιά τους την ίδια ακτινοβολία με όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Ή καλύτερα, τη δέχονται ήδη. Κάτι που δεν δείχνει να πτοεί τους ορκισμένους πολέμιους του 5G από το να μην χρησιμοποιούν τα κινητά τους, ακόμα και σήμερα!

Ενδιαφέρουσα πληροφορία επίσης: οι εταιρείες οι οποίες «μετρούν την ηλεκτρομαγνητική επιβάρυνση» και πουλούν «ιδέες και προϊόντα προστασίας» κάνουν θραύση ήδη σε ολόκληρο τον κόσμο…

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.