Φόρμα αναζήτησης

Εικόνα εξωστρέφειας υπό πίεση για ΔΗΣΥ

Με αυτοπεποίθηση σχολίασε ο ΔΗΣΥ τις εξελίξεις στο κόμμα την επόμενη μέρα μετά τη συνεδρίαση του διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου, το οποίο έλαβε τρεις αποφάσεις:

1. «Κωδικοποίηση θέσεων» του κόμματος (από επιτροπές που θα αναλάβουν το εν λόγω έργο) στα μεγάλα ζητήματα του τόπου (Κυπριακό με επικεφαλής τον Ιωάννη Κασουλίδη, οικονομία, ενέργεια, κοινωνικά θέματα, περιβάλλον κ.λπ.),

2. «Πορεία προς τη βάση» του κόμματος με επαρχιακές συγκεντρώσεις τον Ιούνιο και

3. Αξιολόγηση του εκλογικού αποτελέσματος από επιτροπή με επικεφαλής τον Παναγιώτη Δημητρίου και τη συμμετοχή πολιτικών προσωπικοτήτων χωρίς εμπλοκή στο κόμμα.

Η πρόταση που κατατέθηκε προχθές από τουλάχιστον τρία μέλη (Ξένια Κωνσταντίνου, Γιώργο Παμπορίδη και Μιχάλη Σοφοκλέους) για σύγκληση ιδεολογικοπολιτικού συνεδρίου δεν φαίνεται να συζητήθηκε περαιτέρω και αποτρέπεται με την επικείμενη κωδικοποίηση των θέσεων του κυβερνώντος κόμματος.
Χθες ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, την ίδια ώρα που δήλωνε ότι το κόμμα θα προχωρήσει σε κωδικοποίηση των θέσεών του, ξεκαθάριζε ότι δεν αμφισβητείται η ταυτότητα του κόμματος, υποβάλλοντας ότι είναι μάλλον πρόβλημα επικοινωνιακό η αντίθετη εντύπωση ανάμεσα σε εκλογείς. Εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την παραπέρα πορεία του ΔΗΣΥ, ο κ. Νεοφύτου δήλωσε πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει τον δρόμο των ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων (άρα θα συμβαδίσει με την ιδεολογία του κόμματος). «Η ιδεολογική διακήρυξη (του ΔΗΣΥ) παραμένει επίκαιρη και σήμερα», δήλωσε ο κ. Νεοφύτου, αποπειρώμενος να θέσει τέρμα και στη συζήτηση περί της κληριδικής ταυτότητας του ΔΗΣΥ.
Αναφορικά με το κακό εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, η εντύπωση που αποκόμισαν πολλοί συμμετέχοντες στην προχθεσινή συνεδρίαση ήταν ότι η στάση της ηγεσίας έδειχνε παραδοχή των λαθών και πρόθεση να τα αναγνωρίσει.

Οι τέσσερις πληγές

Σήμερα το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΣΥ θα συνεδριάσει με στόχο να κωδικοποιηθούν οι πολλές θέσεις που ακούστηκαν προχθές στο διευρυμένο Πολιτικό Γραφείο. Οι επικριτικές θέσεις αφορούσαν κυρίως το Κυπριακό (από πολλά στελέχη, με πιο χαρακτηριστική την παρέμβαση του Χρήστου Πουργουρίδη), την έλλειψη σεμνότητας που διακρίνει τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη (επίσης από πολλά στελέχη, ανάμεσά τους η Ξένια Κωνσταντίνου και ο Ρίκκος Μαππουρίδης), την ανύπαρκτη επικοινωνία μεταξύ κόμματος και κυβέρνησης (από βουλευτές), το φαινόμενο ΕΛΑΜ και την αδυναμία του ΔΗΣΥ να το αντιμετωπίσει. Προς υπεράσπιση της κυβέρνησης τοποθετήθηκαν οι υπουργοί της, με τον Κωνσταντίνο Πετρίδη να δίνει ως παράδειγμα άρνησης της κυβέρνησης να μετακινηθεί σε ακροδεξιές πολιτικές (που πιθανόν να ήταν πιο αρεστές στους πολίτες) τη μεταναστευτική πολιτική της.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», η «πορεία προς τη βάση» που αποφασίστηκε αναμένεται να έχει έντονο ιδεολογικό περιεχόμενο όσον αφορά την τοποθέτηση του κόμματος έναντι του ΕΛΑΜ για το υπόλοιπο της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου (δηλαδή να μην επαναληφθούν φαινόμενα συμπόρευσης του ΔΗΣΥ με το ΕΛΑΜ, όπως ήταν το θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος στη Βουλή).

Στο Κυπριακό, τα πράγματα δεν είναι τόσο σαφή για τον ΔΗΣΥ, με δεδομένες τις «νέες ιδέες» του Προέδρου Αναστασιάδη, που διαφοροποιούν τον ΔΗΣΥ από την ημέρα ανακοίνωσής τους από το Προεδρικό. Στην ηγεσία του ΔΗΣΥ δεν βρίσκονται πάντως στελέχη που να υιοθετούν τις θέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για «νέες ιδέες». Καθόσον όμως η αμέσως επόμενη περίοδος δεν προετοιμάζει εξελίξεις στο Κυπριακό, δεν αναμένεται ο ΔΗΣΥ να τεθεί ενώπιον επιτακτικών διλημμάτων. Στελέχη του κόμματος όταν κλήθηκαν από τον «Π» να ερμηνεύσουν την προχθεσινή αναφορά του Αβέρωφ Νεοφύτου σε «νέους εθνικούς στόχους» απέρριψαν το ενδεχόμενο ο πρόεδρος του κόμματος να προετοιμάζει το έδαφος για επανατοποθέτηση του κόμματος στο Κυπριακό. Η λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ δεν είναι προς συζήτηση, διαμηνύουν στο κόμμα. Την ίδια ώρα, στον ΔΗΣΥ επενδύουν σε πολιτικές που αφήνουν εθνοκεντρικό αποτύπωμα, όπως συνέβη χθες με το νομοσχέδιο Μενέντεζ-Ρούμπιο στις ΗΠΑ και όπως ισχύει γενικά με τη συγκρουσιακή πολιτική που προκύπτει από τη διαχείριση των φυσικών πόρων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Τα βέλη στόχευσαν στον Νουρή

Στην πορεία του ΔΗΣΥ προς τις επόμενες εκλογές (βουλευτικές του 2021), το κυβερνών κόμμα καλείται ουσιαστικά, σύμφωνα με τις προχθεσινές αποφάσεις του διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου, να δώσει έμπρακτα διαπιστευτήρια πίστης στην ιδεολογική βάση του (δηλαδή Κυπριακό και μεταρρυθμίσεις). Η πρόταση που διατύπωσε ο Ρίκκος Μαππουρίδης για ανανέωση της ηγετικής ομάδας που πλαισιώνει τον πρόεδρο Αβέρωφ Νεοφύτου προβλέπεται από πολλούς εντός ΔΗΣΥ ότι θα εφαρμοστεί, με την αποχώρηση από επιτελικές θέσεις όσων στελεχών έχουν καθήκοντα στις Βρυξέλλες (Λευτέρης Χριστοφόρου και συντόμως Στέλλα Κυριακίδου). Όπως εκτιμάται από κάποια στελέχη εντός ΔΗΣΥ, η αναμονή αυτής της εξέλιξης (η οποία σύμφωνα με το καταστατικό του ΔΗΣΥ μπορεί να γίνει χωρίς νέα εκλογική διαδικασία) απέτρεψε προχθές τη διαμόρφωση ενός ενιαίου μετώπου αντιπολίτευσης στην ηγεσία του Αβέρωφ Νεοφύτου.

Επιπλέον, ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας που οδήγησε στο κακό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών Νίκος Νουρής έγινε ο δέκτης των περισσότερων πυρών της βάσης του κόμματος, απαλλάσσοντας τον κ. Νεοφύτου από το καθήκον να δώσει εξηγήσεις για προεκλογικές τοποθετήσεις του κόμματος που αποξένωσαν φίλους του ΔΗΣΥ. Το ερώτημα αν διαμορφώνεται μέτωπο εντός του ΔΗΣΥ εναντίον του Προέδρου Αναστασιάδη, τόσο σε σχέση με το Κυπριακό όσο και σε σχέση με φαινόμενα ελιτισμού της διακυβέρνησης που στηλιτεύθηκαν προχθές, μετατίθεται και αναμένεται (τουλάχιστον από στελέχη που επέκριναν την πορεία του ΔΗΣΥ προς τις φετινές ευρωεκλογές) να επαναδιατυπωθεί δριμύτερα σε περίπτωση που ο ΔΗΣΥ επαναλάβει παρόμοια με φέτος αποτελέσματα στις βουλευτικές του 2021.