Φόρμα αναζήτησης

Εγκύκλιος ΥΠΟΙΚ για αναθεώρηση προϋπολογισμών: Το… κολάνι πιάνει ημικρατικούς – δήμους

Κατεπείγουσα εγκύκλιο σε υπουργεία, ανεξάρτητες υπηρεσίες, τη Βουλή, γραφεία επιτρόπων και γενικά σε κάθε κρατικό βραχίωνα που λειτουργεί μέσω του κρατικού προϋπολογισμού απηύθυνε στις 25/5/2020 ο γ.δ. του ΥΠΟΙΚ Γ. Παντελή, για να ενημερώσει σχετικά με τις εξοικονομήσεις που πρέπει να γίνουν και από ποια κονδύλια. Πρόκειται για τη συνέχεια των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου για σειρά μέτρων με σκοπό τη συγκράτηση των κρατικών δαπανών, συνεπεία της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όπως αναφέρεται και στην εγκύκλιο, που υπογραμμίζει ότι από την έγκριση 263,2 εκατ. ευρώ εξοικονομήσεων δεν επηρεάζονται οι κοινωνικές παροχές, σκοπός δεν είναι το πάγωμα ή ο τερματισμός έργων και προγραμμάτων, αλλά η καλύτερη αξιοποίηση των ταμειακών διαθέσιμων τους κράτους «ώστε να διοχετευτούν πιστώσεις στην πραγματική οικονομία για επανεκκίνησή της και μείωση των αρνητικών επιπτώσεων».

Ειδική αναφορά γίνεται στην αγορά υπηρεσιών και δη στις υπηρεσίες εμπειρογνωμόνων, συμβούλων και μελετητών, με την απαίτηση να γίνει επαναξιολόγηση όσον αφορά την αναγκαιότητά τους. Περαιτέρω ιεραρχούνται τα κατασκευαστικά έργα, ενώ οι αγορές νέου εξοπλισμού και μηχανημάτων μπορούν να γίνονται μόνο αν κρίνονται άκρως απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία υπουργείων, υφυπουργείων και υπηρεσιών.

Σε ΝΠΔΔ / οντότητες

Από τις εξοικονομήσεις επηρεάζονται και 14 νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου / οντότητες του δημόσιου τομέα, με τη συνολική κρατική τους χορηγία να μειώνεται για φέτος κατά 84 εκατ. ευρώ. Αν κάτι αξίζει να σημειωθεί είναι πως τα 74 εκατ. εξοικονομούνται από δύο ταμεία που ουσιαστικά αδειάζουν από πλευράς κρατικής χορηγίας, με ό,τι και αν σημαίνει αυτό για τον σκοπό τους. Ειδικότερα από το Ανεξάρτητο Ταμείο Ανακεφαλαιοποίησης (πιστωτικών ιδρυμάτων), με χορηγία 40 εκατ. το 2020 εξοικονομούνται 34 εκατ. ευρώ, ενώ από τη χρηματοδότηση του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης  για την αποζημίωση κουρεμένων καταθετών, κατόχων αξιογράφων και νομικών προσώπων, με χορηγία 42 εκατ. ευρώ, το ποσό εξοικονόμησης ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ. Δύο εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από την κρατική χορηγία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Από το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα εξοικονομηθεί 1,5 εκατ. ευρώ, δύο εκατ. από τον ΚΟΑ, ενώ από 0,5 εκατ. από την Εθνική Αρχή Παιγνίων και Εποπτείας Καζίνου και τον ΚΟΑΠ.

Στη βάση των πιο πάνω οι προσαρμογές που περιγράφονται στην υπό αναφορά εγκύκλιο και αφορούν τον κρατικό προϋπολογισμό αποτελούν κατευθυντήριες γραμμές και για τα ΝΠΔΔ και άλλες οντότητες του δημόσιου τομέα. Περαιτέρω αναφέρεται ότι όλοι οι υπό αναφορά οργανισμοί, είτε λαμβάνουν κρατική χορηγία είτε όχι, θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τη σχετική απόφαση του ΥΣ και να προσαρμόσουν τους προϋπολογισμούς τους κατ’ αναλογία του κρατικού προϋπολογισμού. «Οποιαδήποτε αιτήματα για έγκριση νέων έργων ή νέων συμβάσεων υπηρεσιών που αφορούν τις δαπάνες του προϋπολογισμού τους θα πρέπει να αποστέλλονται στον αρμόδιο υπουργό και όχι στο Υπουργείο Οικονομικών», αναφέρεται στην εγκύκλιο.

Αναθεώρηση

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εσωτερικών, ως αρμόδιος υπουργός, θα πρέπει να ζητήσει από τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης να επανεξετάσουν τους προϋπολογισμούς τους και να τους προσαρμόσουν κατ’ αναλογία των μειώσεων που πραγματοποιήθηκαν στον κρατικό προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα, μπορούν να μειωθούν δαπάνες που αφορούν υπερωρίες, έξοδα φιλοξενίας, επιμόρφωση προσωπικού, συμμετοχή σε συνέδρια / σεμινάρια, μελέτες / αγορά υπηρεσιών, αγορά εξοπλισμού καθώς και έξοδα πολιτιστικών υπηρεσιών και άλλων εκδηλώσεων και τρέχουσες μεταβιβάσεις που σχετίζονται με τις ΑΤΑ. Περαιτέρω όλοι οι δήμοι θα πρέπει να καταρτίσουν και να υποβάλουν αναθεωρημένο προϋπολογισμό για το έτος 2020. Ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός θα πρέπει να ετοιμαστεί και να σταλεί στα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών το αργότερο μέχρι τις 10 Ιουλίου 2020. «Στις περιπτώσεις που παρατηρείται σοβαρή μείωση εσόδων λόγω διαφόρων απρόβλεπτων γεγονότων, τότε αυτόματα θα πρέπει εκεί που είναι δυνατόν να περιορίζονται / αναστέλλονται δαπάνες που δεν επηρεάζουν την εύρυθμη λειτουργία του δήμου», καταλήγει επί τούτου ο κ. Παντελή.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.