Φόρμα αναζήτησης

Εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ»

Στα πλαίσια του έργου «ΓΕΩΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ» με ακρωνύμιο GEO-IN του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας INTERREG Ελλάδα Κύπρος 2014- 2020 το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α) και από Εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου, μεταφέρθηκε στην Κύπρο η περιοδική έκθεση ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν τη Τρίτη στις 14 Μάϊου από την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο κα. Κλέλια Βασιλείου στην παρουσία πολλών εκλεκτών προσκεκλημένων στην αίθουσα ΕΙΡΗΝΗΣ στο τέρμα της οδού Λήδρας στη Λευκωσία. Τα εγκαίνια της έκθεσης υλοποιήθηκαν από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους η οποία έχει και την ευθύνη της έκθεσης στην Κύπρο μέχρι και τις 25 Ιουνίου που θα βρίσκεται στην οδό Λήδρας.

 

Περιγραφή της έκθεσης:

Τα Παγκόσµια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας – Κύπρου (το Τρόοδος, η Λέσβος, ο Ψηλορείτης, ο Χελµός-Βουραϊκός, ο Βίκος Αώος και η Σητεία) είναι περιοχές που διαθέτουν µνηµεία γεωλογικής κληρονοµιάς παγκόσµιας αξίας, βοηθούν στην κατανόηση και αντιµετώπιση των σύγχρονων περιβαλλοντικών προβληµάτων και αναδεικνύουν όλες τις πτυχές της φυσικής και πολιτιστικής κληρονοµιάς της περιοχής τους, µε απώτερο στόχο τη βιώσιµη τοπική ανάπτυξη.

Η έκθεση «Μνήµες Γαίας – Παγκόσµια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας – Κύπρου» παρουσιάζει τα εντυπωσιακά γεωλογικά µνηµεία που φιλοξενούν µε έµφαση στα τέσσερα γεωπάρκα του έργου GEO-IN, τα Γεωπάρκα της Ελλάδας και της Κύπρου, την οµορφιά των τοπίων, τις διεργασίες που σµίλεψαν τα τοπία σε συνάρτηση µε το χρόνο και διαµόρφωσαν το υπόβαθρο για την ανάπτυξη της ποικιλίας των σύγχρονων φυσικών οικοσυστηµάτων και του πολιτισµού από την προϊστορία µέχρι τις µέρες µας. Στην έκθεση παρουσιάζονται γεωλογικά και φυσικά µνηµεία µε διεθνή αναγνώριση, εντυπωσιακά τοπία και γεωµορφές, γεωλογικοί σχηµατισµοί, απολιθωµένα δάση, φαράγγια, καταρράκτες, σπήλαια, αναδυµένες ακτές, κοιλάδες, απολιθώµατα σπονδυλωτών και ασπονδύλων. Οι γεώτοποι αυτοί αποτελούν µοναδικά τεκµήρια της ιστορίας της Γης και της γεωιστορικής εξέλιξης της ανατολικής Μεσογείου.

Πρόκειται για µια έκθεση που είναι σχεδιασµένη ώστε να προσελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών όλων των ηλικιών. Η περιήγηση στο χώρο πλαισιώνεται από επιστηµονική ενηµέρωση, προσαρµοσµένη στο ηλικιακό επίπεδο των επισκεπτών της µε στόχο να µας µεταφέρει όλους µας νοερά σε ανεξερεύνητα µονοπάτια της ιστορίας της γης. Η  έκθεση πέρα από την επιστηµονική της επάρκεια και τον εκπαιδευτικό της χαρακτήρα αποτελεί παράλληλα και ένα µοναδικό εργαστήρι για µαθητές όλων των βαθµίδων εκπαίδευσης, φοιτητές και εκπαιδευτικούς.

Στα πλαίσια της έκθεσης πραγµατοποιούνται καθηµερινά ειδικά εκπαιδευτικά προγράµµατα και επιστηµονικές ενηµερωτικές δράσεις προσκαλώντας µικρούς και µεγάλους να ανακαλύψουν τον µαγικό κόσµο των γεωπάρκων µέσα από δηµιουργικά εκπαιδευτικά ταξίδια.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή κάθε Τρίτη έως Κυριακή από τις 10:00 – 18:00, από τις 15 Μαΐου – 25 Ιουνίου 2019 (εξαιρούνται οι επίσημες αργίες) και η είσοδος είναι δωρεάν σε όλους. Για εκπαιδευτικά προγράμματα ομάδων, μαθητών κ.α., απαραίτητη η κράτηση στο τηλέφωνο 22-952043 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση geoparktroodos@gmail.com.

Εταίρος GEO-IN & Διαχειριστικός Φορέας της έκθεσης στην Κύπρο: Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους-Διαχειριστικός φορέας Γεωπάρκου Τροόδους.

Η έκθεση φιλοξενείται στην αίθουσα «ΕΙΡΗΝΗ» στο τέρμα της οδού Λήδρας

Χορηγός Αίθουσας: Δήμος Λευκωσίας

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.