Φόρμα αναζήτησης

Έφυγε με «προίκα» λιμουζίνα, φρουρά και γραμματέαΟ Δημήτρης Συλλούρης εγκατέλειψε χθες το κτήριο της Βουλής με την κρατική λιμουζίνα και συνοδευόμενος από τη φρουρά του. Με βάση την κείμενη νομοθεσία που ψηφίστηκε πριν από 32 χρόνια, θα κρατήσει την καινούργια κρατική λιμουζίνα που παρέλαβε αρχές του χρόνου, με το κράτος να καλύπτει όλα τα έξοδα συντήρησης καθώς και ένα μεγάλο μέρος των εξόδων διακίνησης (καύσιμα). Πρόσθετα, θα κρατήσει τη φρουρά του, η οποία αναμένεται να μειωθεί αριθμητικά σε κάποιο στάδιο, αφού γίνει αξιολόγηση των κινδύνων που τον απειλούν. Όπως βεβαίως συμβαίνει με όλους σχεδόν τους κρατικούς αξιωματούχους, οι αστυνομικοί των φρουρών εκτελούν χρέη οδηγού και βοηθού. Πέραν των πιο πάνω, ο κ. Συλλούρης θα λαμβάνει ως τέως πρόεδρος της Βουλής και επίδομα για την απασχόληση ιδιαιτέρας γραμματέως, το οποίο ανέρχεται στις €3.000 τον μήνα, ανεξάρτητα αν εργοδοτεί ή όχι γραμματέα. Πρόκειται για ωφελήματα που απολαμβάνουν μόνο οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας και της Βουλής. Ακόμα και αν εργοδοτούν γραμματέα είναι αμφίβολο αν την πληρώνουν με €3.000 τον μήνα.

Τα εν λόγω ωφελήματα απολαμβάνουν επίσης οι Γιώργος Βασιλείου, Βάσος Λυσσαρίδης, Μάριος Καρογιάν και Γιαννάκης Ομήρου. Δεν θα τα δικαιούται όμως ο πρόεδρος της Βουλής που θα εκλεγεί για να υπηρετήσει έως τη λήξη της βουλευτικής περιόδου, καθώς η σχετική νομοθεσία προνοεί υπηρεσία στη θέση πέραν των 30 μηνών.

Απολύονται οι σύμβουλοι

Η χθεσινή παραίτηση του Δημήτρη Συλλούρη από την προεδρία της Βουλής αλλά και από το βουλευτικό του αξίωμα έθεσε αυτόματα εκτός Βουλής και τους 15 συμβούλους του, που ο ίδιος προσέλαβε. Η σχετική πρόνοια περιλαμβάνεται σε όλες τις συμβάσεις εργοδότησης που υπογράφουν οι σύμβουλοι, η οποία προβλέπει επί λέξει τα εξής: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας / υπουργός / υφυπουργός/ κυβερνητικός εκπρόσωπος / πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων συμφωνεί ότι, με την παρούσα συμφωνία, ο σύμβουλος – συνεργάτης θα του παρέχει υπηρεσίες για τα θέματα που περιγράφονται στον πίνακα που ακολουθεί, η οποία θα τερματίζεται με τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης ή την αποχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας / του υπουργού / του υφυπουργού / του κυβερνητικού εκπροσώπου από την κυβέρνηση, την αποχώρηση του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων ή ενωρίτερα». Άλλη πρόνοια του συμβολαίου δίνει το δικαίωμα στους υπό αναφορά αξιωματούχους να τερματίζουν, κατά την απόλυτη κρίση τους, τη σύμβαση εργοδότησης των συμβούλων τους κατόπιν γραπτής ειδοποίησης ενός μηνός.

Για το 2020, ο Δημήτρης Συλλούρης είχε στη διάθεσή του για την εργοδότηση συμβούλων το ποσό των €350.000. Ο προϋπολογισμός της Βουλής για το έτος 2020 ήταν ο πρώτος που ετοίμασε η ίδια η Βουλή μετά την οικονομική της αυτοτέλεια. Συνεπώς, ο ίδιος ο κ. Συλλούρης καθόρισε το ύψος του ποσού για τους συμβούλους του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προ ημερών πρόσλαβε νέα εκπρόσωπο Τύπου, τη δημοσιογράφο Σώτια Ζένιου, μετά τη λήξη της απόσπασης του δημοσιογράφου του ΡΙΚ Πάρη Ποταμίτη, ο οποίος είχε διαδεχθεί το 2019 τον Λουκά Φουρλά που εξελέγη ευρωβουλευτής. Με την παραίτηση του Δημήτρη Συλλούρη τερματίστηκε και το συμβόλαιο εργοδότησης της Σώτιας Ζένιου, η οποία να σημειωθεί ανέλαβε τα καθήκοντά της μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.