Φόρμα αναζήτησης

Έφυγαν οι εργολάβοι της ΑΗΚ

Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για να αποτρέψει την εξάπλωση του κορωνοϊού επηρεάζουν σοβαρά και το πρόγραμμα της ΑΗΚ για εγκατάσταση αντιρρυπαντικής τεχνολογίας στους ατμολέβητες 1, 2 και 3 στο Βασιλικό, συνολικής ισχύος 390 μεγαβάτ.
Οι εργολάβοι που εργάζονταν στις μονάδες 1 και 3 έχουν αποσύρει το προσωπικό τους και οι εργασίες διακόπηκαν, χωρίς κανένας να γνωρίζει πότε θα επαναρχίσουν. Λόγω της καθυστέρησης που παρατηρείται, η οποία όμως δεν οφείλεται αποκλειστικά στα μέτρα κατά του κορωνοϊού αλλά και σε καθυστερήσεις του εργολάβου, έχουν αναβληθεί οι εργασίες εγκατάστασης τεχνολογίας απονίτρωσης στη μονάδα 2, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να είναι εκτός λειτουργίας κατά τη θερινή περίοδο, κατά την οποία η ζήτηση ηλεκτρισμού είναι μεγαλύτερη.

Θεωρείται πλέον δεδομένο ότι η μονάδα 1 δεν θα είναι έτοιμη για το καλοκαίρι, αφού οι εργασίες για την απονίτρωση έμειναν στη μέση και είναι αδύνατο να ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούνιο, ακόμα και αν τα περιοριστικά μέτρα αρθούν τις επόμενες μέρες.

Μόνο 2 και 3

Από την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, συνάγεται ότι υπό κάποιες προϋποθέσεις η ΑΗΚ θα μπορεί να έχει στη διάθεσή της τις μονάδες 2 και 3, δηλαδή συνολικά 260 μεγαβάτ, τα οποία κρίνονται απαραίτητα για την καλοκαιρινή περίοδο, έστω και αν προβλέπεται ότι οι αφίξεις τουριστών θα είναι σημαντικά λιγότερες από τις περσινές και πιθανότατα θα είναι μειωμένη και η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο, οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι το Υπουργείο Ενέργειας προωθεί αίτημα προς το Υπουργείο Εργασίας, μετά από επιστολή της ΡΑΕΚ, ώστε να δοθεί άδεια στην ΑΗΚ να λειτουργήσει τις μονάδες 2 και 3 κατά παρέκκλιση των νόμιμων ορίων εκπομπών οξειδίων του αζώτου ή και διοξειδίου του θείου, αφού στη μεν μονάδα 2 δεν έχει ακόμα εγκατασταθεί η τεχνολογία απονίτρωσης, στη δε μονάδα 3 εγκαταστάθηκε όπως πληροφορούμαστε ένα προσωρινό σύστημα απονίτρωσης, το οποίο μετά τη θερινή περίοδο προφανώς θα τύχει τροποποιήσεων.
Σε αυτή τη φάση, ο εργολάβος που έκανε -μετ’ εμποδίων και προβλημάτων- τις εργασίες στη μονάδα 3 κράτησε έναν μικρό αριθμό τεχνικών στο Βασιλικό, οι οποίοι μαζί με τεχνικούς της ΑΗΚ διαχειρίζονται τη δοκιμαστική περίοδο λειτουργίας της μονάδας, με την ελπίδα ότι τα προβλήματα θα ξεπεραστούν και ο ατμολέβητας 3 θα αξιοποιηθεί το επόμενο διάστημα για κανονική παραγωγή ηλεκτρισμού.

Οι κινητές μονάδες

Εφόσον το Υπουργείο Εργασίας δώσει την έγκρισή του για λειτουργία των μονάδων 2 και 3, έστω και εκτός των νόμιμων ορίων εκπομπών, η απώλεια ισχύος για την ΑΗΚ θα είναι 130 μεγαβάτ, όσα και η ισχύς της μονάδας 1. Αυτή η απώλεια θα καλυφθεί εκτός απροόπτου από τις κινητές μονάδες εσωτερικής καύσης (ΜΕΚ) που θα ενοικιάσει η ΑΗΚ για την περίοδο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου, μετά από ρυθμιστική απόφαση της ΡΑΕΚ. Όπως ξαναγράψαμε, η ΑΗΚ μετά από προσφορές υπέγραψε συμφωνία με την Damco Energy, του ομίλου Κοπελούζου, για προμήθεια των κινητών μονάδων έναντι περίπου 13 εκατ. ευρώ.
Αρχικά η ΑΗΚ εξέταζε το ενδεχόμενο να τροποποιήσει τη συμφωνία ώστε να ενοικιάσει μονάδες για ισχύ μόνο 80 μεγαβάτ, ωστόσο όπως μας είπαν χθες από την Αρχή εγκαταλείφθηκε αυτή η σκέψη και τελικά θα εξασφαλιστούν 130 μεγαβάτ για τη θερινή περίοδο, ώστε να είναι πλήρως διασφαλισμένες η επάρκεια και η αναγκαία εφεδρεία, ανεξάρτητα αν οι οικονομικές συνθήκες που διαμορφώνει η κρίση του κορωνοϊού δυνατόν να οδηγήσουν σε χαμηλότερη ζήτηση από την περσινή.
Ωστόσο, θα πρέπει να γίνουν διευθετήσεις ώστε η κάθοδος του συνεργείου της Damco Energy στην Κύπρο να γίνει έγκαιρα και χωρίς προβλήματα, αν τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία παραταθούν. Πέραν του ορατού ενδεχομένου τα μέλη του συνεργείου να πρέπει να περάσουν από καραντίνα 14 ημερών μετά την άφιξή τους στην Κύπρο, θα πρέπει μάλλον να εξασφαλιστεί και εξαίρεση από την απαγόρευση λειτουργίας εργοταξίων σε ανοιχτό χώρο.
Από την ΑΗΚ μάς είπαν ότι προωθούν την έγκαιρη υλοποίηση της απόφασης της ΡΑΕΚ για την εγκατάσταση των κινητών μονάδων.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.