Φόρμα αναζήτησης

Έφτασε ο καιρός να σοβαρευτούμε για την ενέργεια, δηλώνει ο πρόεδρος της ΡΑΕΚ

Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο η σημερινή κατάσταση όσον αφορά τη διαχείριση και τον σχεδιασμό των θεμάτων ενέργειας, περιλαμβανομένης της διαχείρισης των υδρογονανθράκων, του περιβάλλοντος και των υδάτινων πόρων, τονίζει σε άρθρο του ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) δρ Ανδρέας Πουλλικκάς. Σε ένα αυστηρών τόνων και εν μέρει δηκτικό άρθρο του με τίτλο «Γιατί χρειάζονται οι διακομματικές συμφωνίες ενεργειακής στρατηγικής;» ο κ. Πουλλικκάς προειδοποιεί ότι «έφτασε ο καιρός να σοβαρευτούμε και να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας, έτσι ώστε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές την ενεργειακά πετυχημένη Κύπρο». Επισημαίνει μεταξύ άλλων πως «το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έγινε καμιά προσπάθεια για τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης μακροπρόθεσμης ενεργειακής στρατηγικής και πολιτικής, η οποία θα στηρίζεται σε μια ευρύτατη κομματική συναίνεση, άλλα και το ενεργειακό αδιέξοδο που ζούμε σήμερα, είναι πλέον περισσότερο από προφανής η αναγκαιότητα της».

Ο πρόεδρος της ΡΑΕΚ, επισημαίνει πως «η κυπριακή κοινωνία, σε πιο μεγάλο βαθμό από άλλες χώρες του δυτικού κόσμου, είναι προσκολλημένη στα κόμματα και υπάρχει μεγάλη προκατάληψη. Ως αρμόδιοι για να μιλούν για οποιοδήποτε θέμα, ακόμη και για επιστημονικά θέματα, θεωρούνται οι εκπρόσωποι των κομμάτων, ανεξάρτητα αν αυτοί είναι γνώστες ή όχι του αντικειμένου. Οι σοβαρά καταρτισμένοι τεχνοκράτες και οι επιστήμονες της Κύπρου θεωρούνται συχνά ότι έχουν λόγο μόνο όταν πολιτικοποιηθούν ή κατέλθουν ως υποψήφιοι βουλευτές».

Και προσθέτει: «Για αυτό στην Κύπρο τα θέματα ενέργειας, διαχείρισης υδρογονανθράκων, περιβάλλοντος και υδάτινων πόρων, που είναι διάσπαρτα τουλάχιστον σε τέσσερα διαφορετικά υπουργεία, έχουν δημιουργήσει ένα αρκετά πολύπλοκο και άκαμπτο σύστημα, με συνεχή έλλειψη επικοινωνίας και κοινού οράματος μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών των υπουργείων. Αποτέλεσμα τα διάφορα θέματα και πολιτικές να μελετιούνται στατικά και βραχυπρόθεσμα και όχι δυναμικά και μακροπρόθεσμα, καθώς επίσης ο χειρισμός των διαφόρων αποφάσεων να γίνεται ξεχωριστά και όχι ενοποιημένα».

Και γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρος στη συνέχεια: «Η πιο πάνω κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Χρειαζόμαστε σήμερα την ανατροπή της υφιστάμενης ενεργειακής κατάστασης, την ανατροπή του σημερινού σπάταλου και αδιέξοδου αναπτυξιακού μοντέλου και τη γενναία στροφή προς τις πράσινες τεχνολογίες και τις πολιτικές ενεργειακής αποδοτικότητας. Θα πρέπει να φανούμε έξυπνοι, νηφάλιοι, σκεπτικοί. Πρέπει να φέρουμε μαζί την Πολιτεία, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, να βρεθούμε όλοι στην ίδια πλευρά, έτσι ώστε να κινηθούμε προς μια ενεργειακά αειφόρο ανάπτυξη για το καλό των επόμενων γενεών. Αποφάσεις που θα παρθούν σήμερα σε ενεργειακά θέματα θα πρέπει να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες αφού θα έχουν να κάνουν με μακροπρόθεσμες επενδύσεις».

Για την ανάγκη συνεργασίας Πολιτείας και κομμάτων, ο κ. Πουλλικκάς αναφέρει: «Για να επιτευχθούν όμως τα πιο πάνω χρειάζεται όραμα από την Πολιτεία και από τους πολιτικούς. Τις λίγες φορές που τα πολιτικά κόμματα έχουν ασχοληθεί με ενεργειακά θέματα, έχουν αποτύχει. Οι κοντόφθαλμές μικροπολιτικές και η εκλαΐκευση του θέματος δεν μπορούν πλέον να προσφέρουν στην χάραξη ενός μακροπρόθεσμου ολοκληρωμένου αειφόρου ενεργειακού σχεδιασμού. Χρειάζεται να γίνουν επιστημονικές αναλύσεις και τεκμηρίωση τόσο τεχνική όσο οικονομική και περιβαλλοντική από τους ικανούς και σοβαρούς τεχνοκράτες, καθώς επίσης και στοχοθέτηση με κίνητρα για ενεργειακές επενδύσεις. Μόνο, έτσι θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε στο μέγιστο την ομαλή ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου στην αειφόρο ανάπτυξη και παράλληλα τη διασφάλιση του μικρότερου οικονομικού κόστους το οποίο θα χρειαστεί να επωμιστεί ο Κύπριος καταναλωτής».

Και καταλήγει: «Έφτασε η ώρα όπου όλα τα πολιτικά κόμματα, με σοβαρότητα, θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα μακροπρόθεσμο ολοκληρωμένο αειφόρο ενεργειακό σχεδιασμό. Έφτασε η ώρα των επιστημονικά τεκμηριωμένων διακομματικών ενεργειακών συμφωνιών».

Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να γίνει «όπως γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, π.χ. Δανία, Ολλανδία: Θέματα που χρήζουν σοβαρής μελέτης και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό θα πρέπει να ανατεθούν σε επιστήμονες και σε τεχνοκράτες για μελέτη και για χάραξη κατάλληλου σχεδιασμού. Ας αφήσουμε πίσω την εκλαΐκευση που μόνο μικροπολιτικές σκοπιμότητες μπορούν να εξυπηρετήσουν, με καταστροφικές όμως μακροπρόθεσμες συνέπειες ενάντια στο όφελος των μελλοντικών πολιτών. Οι πολιτικές που θα αναπτύσσονται θα τυγχάνουν διαβούλευσης και αποδοχής από την Πολιτεία, έτσι ώστε να μπορούν να συμφωνούνται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, διασφαλίζοντας τη συνέχεια των ενεργειακών πολιτικών, ανεξάρτητα από την εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία. Η Κυβέρνηση θα πρέπει να έχει την ετοιμότητα να ενσωματώσει τις προτάσεις των άλλων κομμάτων. Η ενδεχόμενη θέση κάποιων κομμάτων να αρνηθούν τη συμμέτοχη τους στην κοινή προσπάθεια με το επιχείρημα ότι χρειάζεται μια άλλη πολιτική, που δεν θα προσδιορίζεται, δεν πρόκειται να τα ωφελήσει εκλογικά. Με τις επιστημονικά τεκμηριωμένες διακομματικές ενεργειακές συμφωνίες θα επιταχύνεται η συνέχεια στο μακροπρόθεσμο, πέραν του 2050, ολοκληρωμένο αειφόρο ενεργειακό σχεδιασμό που θα χαραχθεί προς όφελος των μελλοντικών γενεών».

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.