Φόρμα αναζήτησης

Έφορος Εκλογών: Λαμβάνονται όλα τα μέτρα για διαφύλαξη μυστικότητας ψήφου

Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου των εκλογέων, για τη διενέργεια αδιάβλητων και αντικειμενικών εκλογών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Εφόρου Εκλογών.

Οι διοικητικές και νομοθετικές διευθετήσεις, σημειώνει, είναι τέτοιες που διασφαλίζουν την πλήρη μυστικότητα της ψήφου των εκλογέων, ιδιαίτερα των εγκλωβισμένων και των φυλακισμένων.

Οι εκλογείς, προσθέτει, οφείλουν να εισέρχονται μέσα στους εκλογικούς θαλάμους ψηφοφορίας και πίσω από την κουρτίνα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα – με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται πλήρως η μυστικότητα της ψήφου τους, αφού θα ελέγχεται η είσοδος και κάθε κίνησή τους, σε τρόπο ώστε να αποφεύγεται κάθε ενδεχόμενο για τυχόν επηρεασμό τους, από οποιοδήποτε πρόσωπο.

Γι΄ αυτό, οι εκλογείς να είναι βέβαιοι, συνεχίζει η ανακοίνωση, ότι δεν μπορεί να εξακριβωθεί η ταυτότητά τους και ούτε υπάρχει δυνατότητα να διαπιστωθεί εκ των υστέρων από οποιοδήποτε πρόσωπο η ψήφος τους.

Οι εκλογείς, αναφέρεται, οφείλουν να ελέγχουν και να βεβαιώνονται ότι το ψηφοδέλτιο που τους δίνεται στο εκλογικό κέντρο είναι σφραγισμένο με την σφραγίδα της Δημοκρατίας – κάθε ψηφοδέλτιο για να είναι έγκυρο, θα πρέπει να έχει στο εξωτερικό του μέρος την σφραγίδα της Δημοκρατίας.

Άσκηση του εκλογικού δικαιώματος τυφλών και άλλων με φυσική ανικανότητα

Με την ισχύουσα Εκλογική Νομοθεσία, οι τυφλοί ή πρόσωπα με φυσική ανικανότητα, μπορούν να ψηφίσουν μόνοι τους, αν δηλώσουν στον προδρεύοντα υπάλληλο ότι είναι σε θέση να ψηφίσουν.

Σύμφωνα με τον Γενικό Έφορο Εκλογών, ο εκλογέας που λόγω τυφλότητας ή άλλης φυσικής ανικανότητας δεν μπορεί να ψηφίσει μόνος του, μπορεί επίσης να ζητήσει από τον προεδρεύοντα υπάλληλο να τον βοηθήσει στην άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, σύμφωνα με την επιθυμία του, στην παρουσία ενός από τους βοηθούς υπαλλήλους του εκλογικού κέντρου.

Οι τυφλοί ή πρόσωπα με φυσική ανικανότητα μπορούν τέλος, αν επιθυμούν, να ζητήσουν από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης τους να ψηφίσει εκ μέρους τους, χωρίς την παρέμβαση κανενός άλλου προσώπου.

Ο προεδρεύων υπάλληλος, αναφέρεται, μπορεί να εξηγήσει επίσης τον τρόπο ψηφοφορίας σε οποιοδήποτε άλλο ανάπηρο ή ανίκανο ή αγράμματο εκλογέα, αποφεύγοντας επιμελώς κάθε ενέργεια που μπορεί να εκληφθεί ως συμβουλή ή οδηγία υπέρ ορισμένου συνδυασμού/υποψηφίου.

Μόνο μπλε ή μαύρες πέννες ψηφοφορίας

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών σε ανακοίνωση του, αναφέρει ότι, κατά την ημέρα των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα υπάρχουν μέσα στους εκλογικούς θαλάμους ψηφοφορίας διαθέσιμες πέννες μπιρό, χρώματος μπλε ή μαύρου, για χρήση από τους εκλογείς για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

Αναφέρεται σχετικά ότι, αν κάποιος εκλογέας ψηφίσει με πέννα οποιουδήποτε άλλου χρώματος το ψηφοδέλτιο θα είναι άκυρο.

Γι΄ αυτό, προτρέπονται όλοι οι εκλογείς να χρησιμοποιούν τις πέννες χρώματος μπλε ή μαύρου για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, για προστασία της ψήφου τους.

Ορθόδοξος τρόπος ψηφοφορίας

Σύμφωνα με την Εκλογική Νομοθεσία, τα μόνα καθορισμένα σημεία με τα οποία μπορούν οι εκλογείς να ψηφίσουν, είναι το «χ» ή το «+» ή το «√».

Γι΄ αυτό, όπως αναφέρει ο Γενικός Έφορος Εκλογών, καλούνται οι εκλογείς να ψηφίσουν σημειώνοντας ένα από τα πιο πάνω καθορισμένα σημεία, δηλαδή «χ» ή το «+» ή το «√», μέσα στο τετράγωνο που βρίσκεται κάτω από τη στήλη του συνδυασμού ή στο τετραγωνάκι που βρίσκεται δίπλα από το όνομα ενός εκ των ανεξαρτήτων  υποψηφίων της προτίμησής τους.

Σημειώνεται ότι, στην περίπτωση που ο εκλογέας επιλέγει να ψηφίσει συνδυασμό, μπορεί ταυτόχρονα να εκδηλώσει την προτίμησή του σε υποψηφίους του ιδίου συνδυασμού, χρησιμοποιώντας μέχρι και δύο σταυρούς προτίμησης.

Σε περίπτωση που ο εκλογέας σημειώσει οποιοδήποτε άλλο σημείο ή γράμμα με το οποίο είναι δυνατό να εξακριβωθεί η ταυτότητά του, το ψηφοδέλτιο θα είναι άκυρο.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.