Φόρμα αναζήτησης

Εφημερίες ΠΙ στο ΓεΣΥ: Υποτονικό το ενδιαφέρον αλλά…

Υποτονικό το ενδιαφέρον που επέδειξαν οι προσωπικοί γιατροί για ενήλικες και για παιδιά για την παροχή υπηρεσιών εφημερίας μέχρι αργά το βράδυ τις καθημερινές, τα Σαββατοκύριακα και αργίες. Όπως πληροφορείται ο «Π» πέντε προσωπικοί γιατροί εκδήλωσαν ενδιαφέρον εκ των οποίων μόνο ο ένας πληροί τα κριτήρια. Πρόκειται για παιδίατρο της επαρχίας Αμμοχώστου. O «ένοχος» για το χαμηλό ενδιαφέρον των γιατρών φαίνεται να είναι η αποζημίωση που προσφέρει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ). Ως εκ τούτου ο οργανισμός, αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα της λειτουργίας κέντρων εφημερίας στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, προχώρησε στην ακύρωση της προηγούμενης διαδικασίας που αφορούσε εκδήλωση ενδιαφέροντος. Λίαν συντόμως θα προκηρύξει διαγωνισμό με τους ενδιαφερόμενους γιατρούς να καλούνται να υποβάλουν προσφορά για τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν στα κέντρα εφημερίας.
Αίσθηση προκάλεσε στον ΟΑΥ το γεγονός ότι ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον για τις εφημερίες των προσωπικών γιατρών την ώρα μάλιστα που εργοδοτεί μόνο στα κέντρα υγείας γύρω στους 150 προσωπικούς γιατρούς, για ενήλικες και παιδιά.
Για τον ΟΑΥ, πάντως, ο θεσμός των κέντρων εφημερίας θεωρείται εξαιρετικής σημασίας. Πρώτιστα προσβλέπει στην παροχή εναλλακτικής λύσης στους δικαιούχους που δεν επιθυμούν να καταβάλουν την πρόσθετη συμπληρωμή (μέχρι 25 ευρώ) σε περίπτωση που επισκεφθούν τον προσωπικό τους γιατρό μεταξύ των ωρών 7.30 μ.μ. μέχρι 10.00 μ.μ. τις καθημερινές, 9.00 π.μ. μέχρι τις 5.00 μ.μ. τα Σάββατα και 9.00 π.μ. μέχρι τη 1.00 μ.μ. τις Κυριακές. Επιπλέον, η παροχή υπηρεσιών εφημερίας προσβλέπει στη μείωση της επισκεψιμότητας στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) για περιστατικά που δεν είναι επείγοντα ή που δεν είναι ατυχήματα.

Γιατί δεν ενδιαφέρθηκαν

Οι πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι ο κυριότερος λόγος για την έλλειψη ενδιαφέροντος οφείλεται στο ποσό της αμοιβής που προτάθηκε για τις υπηρεσίες εφημερίας, ήτοι 40 ευρώ την ώρα για καθημερινές και 60 ευρώ την ώρα για τα Σαββατοκύριακα. Ποσά που περιλαμβάνουν όλα τα έξοδα του ιατρείου, του υποστηρικτικού προσωπικού και την αποζημίωση του γιατρού. Ο ΟΑΥ διαπίστωσε ότι το κόστος μεταξύ των διάφορων επαρχιών είναι διαφοροποιημένο γι αυτό και έκρινε ορθότερο να προχωρήσει στην ακύρωση της προηγούμενης διαδικασίας και να προκηρύξει διαγωνισμό ανά επαρχία και ανά κατηγορία προσωπικού γιατρού με διαφοροποιημένη την εκτίμηση δαπάνης και με κριτήριο ανάθεσης τη χαμηλότερη τιμή. Ο ΟΑΥ βολιδοσκοπώντας τους γιατρούς διαπίστωσε επίσης ότι κάποιες υπηρεσίες που θα προσφέρουν τα κέντρα εφημερίας θα πρέπει να τροποποιηθούν (για παράδειγμα η αφαίρεση συρραφής τραυμάτων) ώστε τα κέντρα να μην εκλαμβάνονται ως Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του ΟΑΥ τα κέντρα εφημερίας θα λειτουργούν μεταξύ των ωρών 7.30 μ.μ. μέχρι 10.00 μ.μ. τις καθημερινές, 9.00 π.μ. μέχρι τις 5.00 μ.μ. τα Σάββατα και 9.00 π.μ. μέχρι τη 1.00 μ.μ. τις Κυριακές. Η πρόσβαση των δικαιούχων θα είναι δωρεάν. Στις επαρχίες της Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας θα εφημερεύουν δύο προσωπικοί γιατροί για ενήλικες και δύο παιδίατροι. Στην Πάφο θα εφημερεύουν δύο προσωπικοί γιατροί για ενήλικες και ένας παιδίατρος ενώ στην Πόλη Χρυσοχούς και στην περιοχή του Τροόδους ένας γιατρός για ενήλικες και ένας παιδίατρος. Κατά τη λειτουργία του το κάθε κέντρο εφημερίας θα πρέπει να στελεχώνεται με ένα τουλάχιστον άτομο για κάθε δύο προσωπικούς γιατρούς για ενήλικες και άλλο ένα για κάθε δύο παιδιάτρους. Το άτομο αυτό θα ασκεί καθήκοντα υποστηρικτικού προσωπικού.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.