Φόρμα αναζήτησης

Eφέσεις για αποκοπές: Περιπλέκονται τα… συμφέροντα

Μετά το ζήτημα που ήγειρε την περασμένη Δευτέρα ο γενικός εισαγγελέας για εξαίρεση αριθμού δικαστών της ολομέλειας του Ανωτάτου από την εξέταση σειράς εφέσεων επί αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου -για αντισυνταγματικές νομοθεσίες που αφορούν αποκοπές και μειώσεις μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο-, καθότι εμμέσως έχουν συμφέρον στην έκβαση της υπόθεσης με δεδομένο ότι στενά συγγενικά τους πρόσωπα είναι ή ήταν δημόσιοι υπάλληλοι, ο δικηγόρος Χρίστος Μ. Τριανταφυλλίδης με ανακοίνωσή του αναδεικνύει πρόσθετο ζήτημα.

Ζήτημα το οποίο, σημειωτέον, είχε εγείρει και στον «Π» σε σχετικό ρεπορτάζ για το θέμα αντικειμενικής αμεροληψίας τον περασμένο Απρίλιο. «Το θέμα (σ.σ. που ήγειρε ο κ. Κώστας Κληρίδης) είναι σοβαρό και ορθά η ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου ανέβαλε την περαιτέρω διαδικασία ενώπιον του δικαστηρίου, παρ’ όλο το επείγον του όλου θέματος, ούτως ώστε να του επιληφθεί και στην ουσία να αποφασιστεί αν κάποιοι δικαστές θα εξαιρεθούν» σημειώνει ο κ. Τριανταφυλλίδης για να εξηγήσει, ωστόσο, πως ούτε ο γεν. εισαγγελέας ούτε οι δικαστές οι ίδιοι δεν επηρεάζονται από την έκβαση της υπόθεσης αφού οι υπό συζήτηση νόμοι δεν τους αφορούν. Υπενθυμίζεται πως οι δικαστές και ο γεν. εισαγγελέας εξαιρούνται από τις αποκοπές με απόφαση του Ανωτάτου το 2013.

Στη βάση των πιο πάνω ο κ. Τριανταφυλλίδης εγείρει άλλο ζήτημα. «Ένα πολύ σοβαρό ζήτημα το οποίο αφορά το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Δημοκρατίας, οι λειτουργοί του οποίου είναι όλοι δημόσιοι υπάλληλοι και κατ’ επέκταση έχουν όχι έμμεσο αλλά άμεσο συμφέρον στην έκβαση της υπόθεσης. Είναι αυτονόητο ότι ο γενικός εισαγγελέας τυγχάνει συνδρομής από λειτουργούς του γραφείου του για την προετοιμασία και τον χειρισμό της υπόθεσης αυτής ενώπιον του δικαστηρίου. Πώς είναι δυνατό λειτουργοί της Νομικής Υπηρεσίας που έχουν άμεσο συμφέρον να δύνανται να χειρίζονται την υπόθεση μαζί με τον γενικό εισαγγελέα με βάση το σκεπτικό το οποίο ηγέρθη ενώπιον του δικαστηρίου αναφορικά με δικαστές οι οποίοι δεν έχουν άμεσο αλλά έμμεσο συμφέρον;» διερωτάται.