POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

€2,2 εκατ. περιμένουν τον πρόεδρο της Βουλής – Ποιο ποσό προορίζεται για αμοιβές συνεργατών 

Μπορεί να μην έχει ακόμη αναδείξει το παρασκήνιο τον νέο πρόεδρο της Βουλής, με τα διάφορα σενάρια και παζάρια να δίνουν και να παίρνουν, είναι όμως απόλυτα ξεκάθαρα στους μνηστήρες της θέσης τα εξής δεδομένα:

  • Πρώτον, το ύψος της αντιμισθίας που θα λαμβάνουν με την εκλογή τους στο δεύτερο ανώτερο πολιτειακό αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι σαφώς μεγαλύτερη από αυτήν των βουλευτών.
  • Δεύτερον, το κονδύλι που θα έχουν στη διάθεσή τους για την αμοιβή των συνεργατών τους.

Ειδικότερα, η συνολική αντιμισθία του προέδρου της Βουλής κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας του ανέρχεται, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, στις €656.930. Αν προσθέσει κανείς και το κονδύλι του €1,6 εκατ. που θα έχει στη διάθεσή του στα πέντε χρόνια της θητείας του -€320.000 τον χρόνο- για την αμοιβή των συνεργατών που θα επιλέξει, τότε το συνολικό ποσό της αντιμισθίας του προέδρου της Βουλής και των αμοιβών των συνεργατών του συμποσούται στα €2.256.930.

Ο πρόεδρος της Βουλής λαμβάνει ετήσιο ακαθάριστο μισθό ύψους €81.500 και ετήσιο τιμάριθμο ύψους €12.494. Σύνολο, δηλαδή, €93.995. Πρόσθετα, λαμβάνει επίδομα παραστάσεως, το οποίο ανέρχεται στις €29.558 ετησίως. Σύνολο €123.553. Αν προστεθεί και ο 13ος μισθός, τότε οι συνολικές ετήσιες ακαθάριστες απολαβές του προέδρου της Βουλής αθροίζονται στις €131.386 ή στις €656.930 για ολόκληρη τη θητεία του. Μετά την αφαίρεση όλων των αποκοπών και εισφορών όπως και του φόρου εισοδήματος προκύπτει καθαρός μηνιαίως μισθός για τον πρόεδρο της Βουλής ύψους €5.852. Για σκοπούς σύγκρισης ο καθαρός μηνιαίως μισθός του βουλευτή μαζί με τα τρία επιδόματα ανέρχεται στις €4.733.

Οι προσλήψεις συνεργατών

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της Βουλής για το έτος 2021, ο πρόεδρος της Βουλής έχει στη διάθεσή του κονδύλι €320.000 για την αντιμισθία των συνεργατών του, αν και ένα μέρος του έχει δαπανηθεί ήδη από τον απερχόμενο πρόεδρο της Βουλής καθώς διανύουμε τον έκτο μήνα του τρέχοντος έτους. Μέχρι την προεδρία του Γιαννάκη Ομήρου (2011-2016) οι εκάστοτε πρόεδροι της Βουλής διόριζαν έναν διευθυντή του γραφείου τους και έναν ειδικό σύμβουλο. Και οι δυο τους τοποθετούνταν στη μισθολογική κλίμακα Α15. Συγκεκριμένα, ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου της Βουλής λάμβανε ετήσιο μισθό ύψους €56.361 συν επίδομα παραστάσεως ύψους €6.150. Σύνολο, €62.510 τον χρόνο. Ο ειδικός σύμβουλος του προέδρου της Βουλής λάμβανε ετησίως μισθό ύψους €54.760 και επίδομα παραστάσεως ύψους €4.100. Όταν εκλέχθηκε το 2016 πρόεδρος της Βουλής ο Δημήτρης Συλλούρης δεν διόρισε διευθυντή στο γραφείο του, ούτε ειδικό σύμβουλο. Αντί αυτού, με το κονδύλι που είχε στη διάθεσή του προσέλαβε 12 συνεργάτες με ετήσια συμβόλαια, καθορίζοντας και το ύψος της αντιμισθίας των συνεργατών του. Παράλληλα, από το ίδιο κονδύλι παραχώρησε ένα πρόσθετο μηνιαίο επίδομα στην ιδιαιτέρα γραμματέα του. Περί τα τέλη του 2017, ο Δημήτρης Συλλούρης δημιούργησε τη θέση του εκπροσώπου Τύπου στο γραφείο του με μηνιαίο μισθό που άγγιζε τις €5.000. Η απασχόληση των συνεργατών στην προεδρία της Βουλής δεν υπερβαίνει τη θητεία του προέδρου της Βουλής που τους εργοδότησε. Συνεπώς, με την υποχρεωτική παραίτηση του κ. Συλλούρη, τον Οκτώβριο του 2020, θα έπρεπε να αποχωρήσουν και οι συνεργάτες του. Ωστόσο, ο κ. Αδάμος Αδάμου που διαδέχθηκε τον κ. Συλλούρη με αναπληρωματική εκλογή κράτησε για καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους τους συνεργάτες του Δημήτρη Συλλούρη μέχρι και την εκπνοή της θητείας του.

Δέον να σημειωθεί ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός της Βουλής από το 2020 και εντεύθεν ετοιμάζεται από τον πρόεδρο της Βουλής, μετά την τροποποίηση του Συντάγματος που επέφερε ομόφωνα η Ολομέλεια του Σώματος ψηφίζοντας την οικονομική αυτοτέλειά της. Αυτό σημαίνει ότι ο πρόεδρος της Βουλής μπορεί να αυξομειώνει τα κονδύλια που έχει στη διάθεσή του.

Νομικοί σύμβουλοι

Ο νέος πρόεδρος της Βουλής έχει στη διάθεσή του κάθε χρόνο και ένα κονδύλι της τάξης των €415.000 για αγορά υπηρεσιών με σκοπό, μεταξύ άλλων, να καλύπτει τις αμοιβές των ιδιωτών δικηγόρων που επιστρατεύει προς υπεράσπιση των αποφάσεων της Βουλής ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Στις περιπτώσεις που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αρνείται να υπογράψει νόμους που ψήφισε η Βουλή είτε γιατί θεωρήθηκαν αντισυνταγματικοί από τον γενικό εισαγγελέα είτε γιατί διαφωνεί με τη φιλοσοφία τους, η διαφορά οδηγείται στο Ανώτατο Δικαστήριο εφόσον η Βουλή επιμένει στη θέση της. Όπως μας λέχθηκε, υπάρχουν πέραν των δύο υποθέσεων που εκκρεμούν σήμερα στο Ανώτατο Δικαστήριο προς εκδίκαση. Μεγάλη νομική μάχη στις αίθουσες του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναμένεται να δοθεί λίαν συντόμως μεταξύ των δικηγόρων της Βουλής και της Νομικής Υπηρεσίας αναφορικά με το ψήφισμα που εγκρίθηκε, τον περασμένο Απρίλιο, κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής. Με το επίδικο ψήφισμα καλούνται ο γενικός εισαγγελέας και ο βοηθός γενικός εισαγγελέας να εξαιρεθούν από την αξιολόγηση του τελικού πορίσματος της ερευνητικής επιτροπής για τα «χρυσά» διαβατήρια λόγω σύγκρουσης συμφερόντων. Το πόρισμα αναμένεται να κατατεθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας ενώπιον του γενικού εισαγγελέα, ο οποίος προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο επιδιώκοντας την ακύρωση του ψηφίσματος.

Και με νέο γενικό διευθυντή

Ο νέος πρόεδρος της Βουλής που θα αναλάβει καθήκοντα την ερχόμενη Πέμπτη και για τους επόμενους, τουλάχιστον, δύο μήνες θα διοικεί τη Βουλή με αναπληρωτή γενικό διευθυντή καθώς ο Σωκράτης Σωκράτους αφυπηρέτησε την 1η Ιουνίου 2021 μετά από εξάμηνη παράταση που του παραχώρησε ο Δ. Συλλούρης. Η θέση του γενικού διευθυντή της Βουλής προκηρύχθηκε χθες στην Εφημερίδα της Δημοκρατίας. Η επίμαχη θέση είναι πρώτου διορισμού και προαγωγής με ετήσιο μισθό €96.491 συν τιμαριθμικό επίδομα. Υποψήφια για τη θέση μπορούν να είναι και πρόσωπα που υπηρετούν σε ανώτερη θέση στη Βουλή, δηλαδή, στην κλίμακα Α13 και άνω και έχουν δεκαετή τουλάχιστον υπηρεσία.

 

Πολιτική ντρίπλα ΔΗΣΥ με υποψηφιότητα Αννίτας – ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ ψάχνουν

Αυτοί διεκδικούν την προεδρία της Βουλής – Πρώτη συνεδρία Ολομέλειας την Πέμπτη με ημερήσια διάταξη την εκλογή προέδρου

Αφορολόγητο φιλοδώρημα €3 εκατ. σε 20 τέως μέλη της Βουλής

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.