Φόρμα αναζήτησης

Δύο σενάρια για τετράμηνα

Τα παρακάτω βήματά του αποφασίζει σήμερα το δ.σ. της οργάνωσης των καθηγητών. Στο μικροσκόπιο τίθεται το «καυτό» θέμα των εξετάσεων ανά τετράμηνο το οποίο φαίνεται να διχάζει την ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ αφού εξακολουθούν να υπάρχουν φωνές που δεν υποστηρίζουν τον θεσμό αυτόν καθ’ εαυτόν, συνεπώς δεν μπορούν να ικανοποιηθούν από τις όποιες αλλαγές έχουν ενσωματωθεί στην εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας όπου καταγράφονται όλες οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή των εξετάσεων. Με δύο σενάρια στο τραπέζι η οργάνωση αποφασίζει σήμερα εάν θα:
-Συγκαλέσει την Παγκύπρια Συνδιάσκεψη Γενικών Αντιπροσώπων (ΠΣΓΑ) με σκοπό την ενημέρωσή της για τα νέα δεδομένα και λήψη αποφάσεων.
-Προχωρήσει άμεσα σε νέο δημοψήφισμα το οποίο αναμένεται να καταδείξει την άποψη της βάσης των εκπαιδευτικών στο θέμα των τετράμηνων εξετάσεων μετά τις τροποποιήσεις της εγκυκλίου.

Το ενδεχόμενο, όπως πληροφορείται ο «Π» η ΟΕΛΜΕΚ να συγκαλέσει σε πρώτη φάση την ΠΣΓΑ είναι το επικρατέστερο. Και αυτό γιατί, υπάρχει ήδη ειλημμένη απόφαση από την τελευταία ΠΣΓΑ (22 Ιουνίου, 2019) για απεργιακά μέτρα τον Δεκέμβριο, οπότε είναι προγραμματισμένες οι εξετάσεις Α’ τετραμήνου. Συνεπώς, στην περίπτωση που τα νέα δεδομένα υιοθετούνται από την πλειοψηφία των γενικών αντιπροσώπων της οργάνωσης θα πρέπει με νέα τους απόφαση να άρουν τα μέτρα διαμορφώνοντας ταυτόχρονα τις νέες τους αποφάσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η πρόταση που αφορά τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος αποσκοπεί στη σφυγμομέτρηση της γνώμης της μάζας των εκπαιδευτικών για την εφαρμογή του θεσμού των τετραμήνων. Ως γνωστό σε προηγούμενο δημοψήφισμα που διεξήγαγε η ΟΕΛΜΕΚ το 2018 η συντριπτική πλειονότητα των εκπαιδευτικών, περίπου οκτώ στους δέκα εκπαιδευτικούς απάντησαν «όχι» στον θεσμό. Η ΟΕΛΜΕΚ ουσιαστικά θέλει να γνωρίζει εάν ακόμη επικρατεί αυτή η άποψη ανάμεσα στα μέλη της.

Τα νέα δεδομένα

Η ΠΓΣΑ που συνεδρίασε στις 22 Ιουνίου αξιολόγησε τα τότε δεδομένα, δηλαδή τον νόμο που ψήφισε η Βουλή για το σχέδιο αξιολόγησης του μαθητή. Στον νόμο, ωστόσο, έγιναν τροποποιήσεις ύστερα από πρόταση του βουλευτή του ΔΗΚΟ Πανίκου Λεωνίδου οι οποίες υιοθετήθηκαν από την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ενώ αλλαγές έγιναν και στην πρώτη εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας για την εφαρμογή του θεσμού κυρίως σε ό,τι αφορά τα χρονοδιαγράμματα των εξετάσεων. Αν και αφέθηκε να εννοηθεί ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ της ΟΕΛΜΕΚ και του αρμόδιου υπουργού Κώστα Χαμπιαούρη σε σχέση με την τροποποίηση της εγκυκλίου, εντούτοις οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της οργάνωσης έφεραν τα πάνω κάτω. «Δεν υπήρξε συμφωνία ούτε καν στο θέμα της εγκυκλίου» υποστήριξε ο Κώστας Χατζησάββας αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Ακόμη και τα απεργιακά μέτρα του Δεκεμβρίου…
Από πλευράς Υπουργείου Παιδείας, οι αρμόδιοι για το θέμα των τετραμήνων θεωρούν πως έγιναν όλα όσα έπρεπε να γίνουν για τη βελτίωση του θεσμού. Το υπουργείο, καταστεί σαφές, ότι προχωρεί κανονικά με την εφαρμογή του νόμου και τον Δεκέμβριο οι μαθητές της Α’ Λυκείου θα παρακαθίσουν στην εξέταση. Αξίζει να υπενθυμίσουμε στη βάση της νέας εγκυκλίου τα χρονοδιαγράμματα, όπως έχουν διαμορφωθεί, έχουν ως εξής:

-Το Α’ τετράμηνο λήγει στις 29 Νοεμβρίου.
-Από τις 2 μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου τα σχολεία θα πρέπει να αναπτύξουν πρόγραμμα λειτουργίας του σχολείου σε σχέση με τη διδασκαλία των εξεταζόμενων μαθημάτων, ενώ τα υπόλοιπα μαθήματα θα διεξάγονται κανονικά.
-Οι εξετάσεις του Α’ τετραμήνων θα διεξαχθούν μεταξύ 9-20 Δεκεμβρίου.
-Από 7 έως 10 Ιανουαρίου 2020 αναπτύσσεται πρόγραμμα ανατροφοδότησης και ενισχυτικής υποστηρικτικής διδασκαλίας για όλους τους μαθητές ενώ διεξάγεται γραπτή αξιολόγηση για τη βελτίωση του βαθμού διαγωνίσματος στα μη εξεταζόμενα μαθήματα στους μαθητές που αιτήθηκαν βελτίωση βαθμολογίας.
-Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου θα πρέπει να ανακοινωθεί στους μαθητές ο βαθμός της προφορικής τους εξέτασης που ως γνωστό λαμβάνει το 60% της συνολικής τους βαθμολογίας. Οι δε εκπαιδευτικοί θα παραδώσουν στις γραμματείες των σχολείων τον προφορικό βαθμό (50% από τη συμμετοχή του μαθητή στην τάξη ή/και στο εργαστήριο και από την κατ’ οίκον εργασία και 10% από εικοσάλεπτη γραπτή βαθμολογητέα άσκηση) και ξεχωριστά τους βαθμούς για τη γραπτή αξιολόγηση (10% για την προειδοποιημένη άσκηση διάρκειας μέχρι 45 λεπτά και 30% για το κεντρικό ενενηντάλεπτο δοκίμιο αξιολόγησης).

Το Α’ τετράμηνο λήγει στις 15 Ιανουαρίου και τα σχολεία θα πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται για την επίδοση των ενδεικτικών Α’ τετραμήνου πριν το τέλος του Ιανουαρίου.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.