Φόρμα αναζήτησης

ΔΡΑ.Σ.Ε. – Ένα καινοτόμο πρόγραμμα για τους Κύπριους μαθητές

Του Ιερόθεου Παπαδόπουλου,

Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Κύπρο

 

Με επένδυση €25 εκατομμυρίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΔΡΑ.Σ.Ε. (Δράσεις Σχολικής και Κοινωνικής Ένταξης) υλοποιείται σε σχολεία σε όλη την Κύπρο, για τη στήριξη των μαθητών και μαθητριών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ή βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Το ΔΡΑ.Σ.Ε. δημιουργήθηκε για τη διαχείριση των αρνητικών συνεπειών της οικονομικής κρίσης στην εκπαίδευση και στους μαθητές και αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για να αντιμετωπιστούν τα οξυμένα προβλήματα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το εκπαιδευτικό σύστημα.

Μέσω του προγράμματος, παρέχονται σε μαθητές δημοσίων σχολείων δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία στα ελληνικά, τα μαθηματικά, τη λογοτεχνία, τη φυσική, τη χημεία, τη βιολογία και τα οικονομικά, και μία σειρά από δημιουργικά προγράμματα, όπως χορός, ρομποτική, σχέδιο μόδας με ανακυκλώσιμα υλικά και ψηφιδωτά. Ταυτόχρονα, μέσω του προγράμματος, προσφέρονται υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης προς τους μαθητές και τους γονείς τους.

Το ΔΡΑ.Σ.Ε. αποτελεί ένα πρόγραμμα υψηλής προστιθέμενης αξίας για την κυπριακή εκπαίδευση και θεωρείται πρότυπο καλής πρακτικής ως προς την αξιοποίηση πόρων από τα Ταμεία Συνοχής που απορροφά η Κύπρος. Μακροπρόθεσμα, το πρόγραμμα έχει ως στόχο του τη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων και τη μείωση της σχολικής αποτυχίας, της παραβατικότητας και της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, ενώ αναμένεται ότι θα συμβάλει στην ομαλότερη κοινωνική ένταξη των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού.

Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε το 2015-16 σε 42 σχολικές μονάδες, το 2016-17 κάλυψε 89 σχολικές μονάδες, και το 2017-19 επεκτάθηκε ακόμα περισσότερο σε 96 σχολικές μονάδες συνολικά. Το Πρόγραμμα θα προσφέρει δράσεις σχολικής και κοινωνικής ένταξης σε 102 σχολικές μονάδες για τη σχολική χρονιά 2019-2020. O στόχος του ΔΡΑ.Σ.Ε., που έχει ήδη επιτευχθεί, ήταν να βοηθήσει το 15% του μαθησιακού πληθυσμού της Κύπρου, που αντιστοιχεί σε πάνω από 15,000 μαθητές και μαθήτριες.

Η κοινωνικό-συναισθηματική υποστήριξη των μαθητών υλοποιείται σε Κέντρα Πληροφόρησης και Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης, όπου κλινικοί και συμβουλευτικοί ψυχολόγοι προσφέρουν ατομική στήριξη τόσο σε μαθητές όσο και στις οικογένειες τους. Οι υπηρεσίες προσφέρονται σε συστηματική βάση και σύμφωνα με τις ανάγκες και τις παραπομπές των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Μέχρι σήμερα, έχουν  πραγματοποιηθεί πέραν των 5,834 συναντήσεων και έχει προσφερθεί στήριξη περίπου σε 367 άτομα.

Τα πιο πάνω Κέντρα Πληροφόρησης και Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης πραγματοποιούν και βιωματικά εργαστήρια στα σχολεία του ΔΡΑ.Σ.Ε. που απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς, γονείς- και μαθητές καλύπτοντας τα ακόλουθα θέματα: ανάπτυξη αυτοεκτίμησης, αποδοχή διαφορετικότητας, διαχείριση θυμού και συγκρούσεων, σχολικός εκφοβισμός, παραβατικότητα κ.λ.π. Μέχρι σήμερα, – έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από – 322 βιωματικά εργαστήρια στα σχολεία του ΔΡΑ.Σ.Ε.

Ανάμεσα στα κύρια οφέλη που προκύπτουν από το πρόγραμμα είναι και η δημιουργία θέσεων εργασίας, αφού για την υλοποίηση του προγράμματος απασχολούνται 825 εκπαιδευτικοί και περίπου 20 ψυχολόγοι κάθε χρόνο.

Το ΔΡΑ.Σ.Ε. εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Απασχόληση, Ανθρώπινοι Πόροι και Κοινωνική Συνοχή 2014-2020» της Ε.Ε., που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), κάτω από τον Θεματικό Στόχο: «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας και των διακρίσεων».

Μέσω των πολυάριθμων χρηματοδοτικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων της, η Ε.Ε. προσφέρει -στήριξη σε έργα που συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των Ευρωπαίων, εξασφαλίζοντας καλύτερη εκπαίδευση, εκσυγχρονισμένο σύστημα υγείας, πράσινη ενέργεια, νέες υποδομές μεταφορών, προηγμένη τεχνολογία και πολλά άλλα οφέλη. Κατά την επταετία 2021-2027, η Ε.Ε. πρόκειται να εφαρμόσει το πρόγραμμα Invest EU που θα συνενώσει τα πολυάριθμα χρηματοδοτικά μέσα που διαθέτει υπό την ίδια στέγη, καθιστώντας την ενωσιακή χρηματοδότηση απλούστερη, αποδοτικότερη και πιο ευέλικτη. Το InvestEU σκοπεύει να ενεργοποιήσει τουλάχιστον 650 δις ευρώ σε πρόσθετες επενδύσεις σε όλη την Ευρώπη. Για να ανακαλύψετε τα οφέλη των επενδύσεων της ΕΕ, επισκεφθείτε τη διεύθυνση: http://europa.eu/investeu/home_el.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.