«Είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο, τα δεδομένα είναι ενδιάμεσα καθότι η μελέτη συνεχίζεται αλλά είναι ενθαρρυντικές οι ανακοινώσεις από την Phizer. Είναι πολύ καλό νέο δεδομένου ότι δεν γνωρίζαμε τι θα γίνει με το εμβόλιο… αυτό αποτελεί μια θετική εξέλιξη», δήλωσε στον ΠΟΛΙΤΗ 107.6 & 97.6 ο Δρ Νικόλας Διέτης, επίκουρος καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ερωτηθείς για το πότε θα έχουμε το εμβόλιο, ο Δρ Διέτης ανέφερε ότι τον Φεβρουάριο ίσως το δούμε στην αγορά. Διευκρίνισε ωστόσο πως στην αρχή δεν θα επιτραπεί ο εμβολιασμός συγκεκριμένων ομάδων, όπως π.χ. σε γυναίκες που εγκυμονούν και σε παιδιά. Ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός αλλά εθελοντικός, διευκρίνισε.
Επεμβαίνει στο dna μας τελικά το εμβόλιο;
«Το εμβόλιο δεν επεμβαίνει στο DNA μας. Παράγει την πρωτεΐνη που αναγνωρίζει ο οργανισμός μας και αναγνωρίζει τον ιό. Το εν λόγω μόριο θα ενεργοποιήσει τα αντισώματα στον οργανισμό μας επί της ουσίας», εξήγησε ο Δρ Διέτης. Στο ερώτημα κατά πόσο θα γίνουμε πειραματόζωα, ο Καθηγητής ανέφερε πως «δεν θα είμαστε πειραματόζωα. Πειραματόζωα είμαστε τώρα, που έχουμε να κάνουμε με έναν άγνωστο ιό. Δεν υπάρχει κανένα εμβόλιο μέχρι στιγμής που να έχει μακροπρόθεσμες παρενέργειες».
Τι σημαίνει 90% αποτελεσματικότητα
«Το εμβόλιο της γρίπης έχει 60-65% αποτελεσματικότητα και της ιλαράς 90%. Ενώ το εμβόλιο του HIV 50%. Η Pfiser ανακοίνωσε 90%, δηλαδή εννέα στους δέκα που θα εμβολιασθούν θα προστατευθούν και ένας θα νοσήσει» σημείωσε ο Δρ Διέτης. Συμπλήρωσε δε ότι σήμερα, στην τελική ευθεία βρίσκονται τέσσερα εμβόλια: της AstraZeneca, της Johnson & Johnson, της Moderna και της Pfizer.
Ακούστε την παρέμβαση του Δρος Διέτη στην «Πρωινή Επιθεώρηση» από τον Πολίτη 107.6 & 97.6: