POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

«Δουλειά στην Κύπρο, από τα… Barbados; Κι όμως, γίνεται!» του Κώστα ΚωνσταντίνουΣυνήθως, όταν μιλάμε για την πανδημία της Covid-19 στεκόμαστε στα αρνητικά.

Δικαίως δε, θα ρωτήσει κάποιος ποια μπορεί να είναι τα θετικά σε μια πανδημία η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 830,000 ανθρώπους -μέχρι στιγμής- και έχει πλήξει βαρύτητα την παγκόσμια οικονομία. Κάποιος άλλος, πάντα δίκαια, μπορεί να διερωτηθεί ακόμα και για τον κίνδυνο της ηθική διάστασης του να αναζητεί κανείς «θετικά» σε κάτι τέτοιο.

Όλα αυτά είναι κατανοητά. Όμως υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι λαμβάνοντας τις αλλαγές ως δεδομένες πια και, περιμένοντας απλώς να προσμετρήσουν την έκτασή τους, καταγράφουν και τις θετικές πτυχές σ’ αυτή την ιστορία. Και ψηλά – ψηλά στη λίστα σημειώνουν αυτό: την επίσπευση όσο και την διεύρυνση εφαρμογής της εργασίας από το σπίτι ειδικά στις τεχνολογικά προηγμένες χώρες ή έστω στις πλέον δεκτικές από αυτές στα νέα trends.

Tέτοιο, είναι το γεγονός ότι όλο και περισσότερος κόσμος ενθαρρύνεται να δουλεύει από σπίτι ενώ, σε πολλούς τομείς, τα γραφεία αδειάζουν οριστικά και εγκαταλείπονται.

Η Covid-19 απλά μετέτρεψε αυτή την τάση σε αναγκαιότητα. Και το επιχείρημα όλων όσοι ανήκουν στη ραγδαία αναπτυσσόμενη κοινότητα των Ψηφιακών Νομάδων (Digital Nomads), μια κοινότητα η οποία -πλέον- υπολογίζεται ότι θα φτάσει το 1 δισεκατομμύριο μέχρι το 2035 είναι απλό: γιατί να δουλεύεις από το σπίτι σου απλά, όταν μπορείς να κάνεις το ίδιο από ένα νησί της Καραϊβικής λ.χ. ή το όποιο άλλο μέρος του πλανήτη, κοντινό ή μακρινό, ενίοτε και με ένα μέρος πολύ φθηνότερο από τη χώρα σου; Ένα επιχείρημα βάσιμο, ειδικά με χώρες ακριβές έναντι της αγοραστικής αξίας των εισοδημάτων, όπως και η δική μας.

Ή ακόμα καλύτερα, λέει το επιχείρημα, γιατί να μην κάνεις το ίδιο αλλάζοντας κάθε τόσο τον τόπο διαμονής σου και ταξιδεύοντας -νομάς όντας- με τις δυνατότητες εξεύρεσης χώρων -όσο και… χωρών- για προσωρινή εγκατάσταση να είναι πλέον ανεξάντλητες και εύκολες για να τις βρεις; Είναι όλα στο laptop ή και στο τηλέφωνό σου, άλλωστε.

Σε εμάς, μπορεί -αν και ήδη υπάρχουν και Κύπριοι του είδους- να φαίνονται κάπως μακρινά όλα αυτά. Δεν θα έπρεπε βέβαια να είναι έτσι σε μία χώρα όπως η Κύπρος. Μια χώρα στην οποία -πέρα από την ολοένα και πιο αστεία για τα δεδομένα του 2020 εμμονή με την ανάγκη να αγοράσει καθείς ένα σπίτι και να ριζώσει εδώ δουλεύοντας μια ζωή για να το ξοφλήσει (και εάν…)- ένα αξιοσημείωτο μέρος του πληθυσμού έχει και την κατάρτιση και τα εφόδια να το δοκιμάσει αυτή την εμπειρία για ένα διάστημα έστω, μόλις εξομαλυνθεί κάπως και η κατάσταση με το δεύτερο κύμα της Covid-19.

Οι ψηφιακοί νομάδες είναι ακριβώς άνθρωποι οι οποίοι κατάλαβαν ότι η ζωή μας έχει αλλάξει και πως τα πάντα όχι μόνο μπορούν να γίνουν αλλά και γίνονται ηλεκτρονικά. Όσα ακόμα δεν γίνονται στην Κύπρο, σύντομα θα γίνονται με τις ηλεκτρονικές υπογραφές και όλα τα άλλα.

Τα προγράμματα τηλεργασίας προσφέρουν ούτως ή άλλως τη δυνατότητα στον εργοδότη που συμβαδίζει με την εποχή να έχει απευθείας επικοινωνία με εικόνα και ήχο με όσους εργοδοτεί. Αυτό γινόταν στη διάρκεια του lockdown και σε εκατομμύρια επιχειρήσεις παγκοσμίως γίνεται ακόμα, μόνιμα μάλιστα. Άρα, γιατί να ενδιαφέρεται ο εργοδότης για το πού είναι ο εργοδοτούμενος περισσότερο από το πόσο (δεν) ενδιαφέρεται για το εάν το γραφείο του είναι στο δυτικό ή το ανατολικό μέρος του σπιτιού, της πόλης ή σε άλλη πόλη, σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης ή στο Μπουένος Άιρες ή στην Μπανγκόκ ή στην Καραϊβική ή κάπου αλλού;

Και αλλού, ήδη δεν ενδιαφέρεται.

Απεναντίας, το είδος αυτό της δουλειάς ενθαρρύνεται διεθνώς, λόγω πολλών νέων πραγματικοτήτων: Αρχικά, και όσο υπάρχει η Covid-19 ειδικά, λόγω της ασφάλειας. Αλλά και ευρύτερα, λόγω της μείωσης του λειτουργικού κόστους μιας εταιρείας: ενοίκιο μεγάλων γραφείων, κατανάλωση ενέργειας, μεταφορικά για τους υπαλλήλους, ταλαιπωρία στη μετακίνηση κ.α.. Επίσης, διότι οι εργαζόμενοι -οι τολμηροί έστω του είδους που το κάνουν και με παιδιά ενίοτε, αλλού ναι…- είναι πιο ευτυχείς και άρα πιο παραγωγικοί, αποκτούν περισσότερη αυτονομία όπως και εμπειρίες και αποδίδουν πολύ περισσότερο.

Για αυτό, αυτή η κοινότητα -με τις μετακινήσεις να διαφέρουν σίγουρα σε συχνότητα, γεωγραφική εμβέλεια κ.λπ- έγινε πλέον trend της εποχής.

Η τάση όμως καταγράφεται και… αντιστρόφως.

Χώρες ελκυστικές και ασφαλείς, έχουν ήδη προσέξει την αλλαγή των καιρών και δημιουργούν κίνητρα -πεδίον δόξης λαμπρόν και για εμάς…- προκειμένου να προσελκύσουν ξένους επαγγελματίες για να μείνουν ένα διάστημα στη χώρα συνεισφέροντας έτσι και στην τοπική οικονομία. Τα θρυλικά Barbados π.χ. (ελληνιστί Μπαρμπάντος – στην Κύπρο Μπαρμπέιντος) είναι ένα από αυτά τα κράτη. Έχουν δημιουργήσει το Barbados Welcome Stamp, ένα πρόγραμμα το οποίο δίνει τη δυνατότητα μέσα από μια εύκολη διαδικασία στους ψηφιακούς νομάδες να λάβουν εύκολα μια βίζα παραμονής για έναν χρόνο στη χώρα και να εργάζονται από εκεί. Και ήδη απολαμβάνουν τους καρπούς αυτής της ιδέας όπως και άλλα κράτη που δημιούργησαν και δημιουργούν παρόμοια σχέδια.

Το όφελος είναι πολλαπλό: Πέρα από τα έσοδα για τη χώρα, το κράτος είναι σε θέση να γνωρίζει ότι το άτομο που έρχεται εργοδοτείται, έχει λευκό ποινικό μητρώο και γενικά θα συνεισφέρει με την παραμονή του, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα την άδεια να μείνει περισσότερο από το διάστημα που θα του επέτρεπε μια τουριστική βίζα -ή η είσοδος χωρίς αυτήν εάν προνοείται για το διαβατήριό του- η οποία όμως κάποτε δεν είναι καν για τους γνωστούς τρεις μήνες αλλά μόλις ένας μήνας σε κάποιες χώρες.

Οι ψηφιακοί νομάδες είναι ενίοτε άτομα όλων των ηλικιών και των οικογενειακών καταστάσεων, πλέον και οικογένειες με νεαρά παιδιά. Κι αν αυτό είναι κάπως απίθανο να συμβεί εδώ στο άμεσο μέλλον, κανείς δεν εμποδίζει ανθρώπους που δεν νιώθουν τόσο περιορισμένοι στη γεωγραφική επικράτεια της Κύπρου να το δοκιμάσουν, διεκδικώντας το ως εναλλακτική μορφή τηλεργασίας.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.