Φόρμα αναζήτησης

Δώστε megabytes στον λαό – Κατάργηση των 30 Mbps και κάτω

Μία φρέσκια προσέγγιση στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η μετάβαση της Κύπρου στη νέα ψηφιακή κοινωνία και οικονομία παρουσίασε χθες το Γραφείο Ρύθμισης Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ) ενώπιον της αγοράς η οποία μάλιστα τη βρήκε πολύ ενδιαφέρουσα.

Οι προτάσεις του ΓΕΡΗΕΤ, οι οποίες δίνουν απάντηση στο αιώνιο ερώτημα «πρώτα η κότα ή το αβγό» (πρώτα το δίκτυο και μετά οι υπηρεσίες και ο ψηφιακός γραμματισμός στην προκειμένη), προσφέρουν διέξοδο στα προβλήματα που καταγράφονται μέσα και από εκθέσεις της Κομισιόν. Και συγκεκριμένα των αδυναμιών των ψηφιακών δεξιοτήτων των Κυπρίων, του χαμηλού ποσοστού ειδικών πληροφορικής και επικοινωνιών, της μειωμένης προσφοράς και ζήτησης υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, της μικρής διείσδυσης ευρυζωνικών δικτύων υψηλής ταχύτητας που συνδέεται και με την ακριβή τους τιμολόγηση αλλά και με το χαμηλό επίπεδο ψηφιακού γραμματισμού, της χαμηλής διείσδυσης του ηλεκτρονικού εμπορίου και γενικότερα χρήσεων του διαδικτύου που προσφέρουν στην οικονομία και δεν αφορούν μόνο την ψυχαγωγία.

Οι προτάσεις οι οποίες καταπιάνονται με το πώς θα επισπευσθεί η ανάπτυξη των δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων και θα υπάρξει μεγαλύτερη διείσδυση είναι:

  • Στις σταθερές ευρυζωνικές υπηρεσίες η άσκηση του ΓΕΡΗΡΤ προτείνει μία επιτάχυνση στις επενδύσεις στα δίκτυα οπτικών ινών εκ μέρους των παρόχων και παράλληλα κατάργηση των χαμηλών ταχυτήτων κάτω των 30 Mbps. Σε αυτό το σενάριο οι ταχύτητες θα αναβαθμιστούν για τους καταναλωτές αλλά το ύψος του ποσού που θα πληρώνουν τα νοικοκυριά θα είναι το ίδιο. Άλλωστε όπως αποδείχθηκε η μάζα τόσο μπορεί να πληρώνει. Το κέρδος για τους παροχείς είναι πως θα πετύχουν μείωση του συνολικού κόστους τους με την απενεργοποίηση του δικτύου του χαλκού, αλλά τα έσοδά τους δεν θα επηρεαστούν δεδομένου ότι λόγω της αύξησης των ταχυτήτων θα αυξηθεί η χρήση και ο όγκος των δεδομένων. Παράλληλα, κατά το ΓΕΡΗΕΤ, σημαντικό ρόλο έχει να διαδραματίσει και το κράτος σε αυτό το σενάριο το οποίο από την πλευρά του θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, που με τη σειρά του θα δώσει ώθηση επίσης στην έξυπνη χώρα και στην ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών. Θα δώσει ουσιαστικά περιεχόμενο στο νέο δίκτυο οπτικών ινών που θα δημιουργηθεί, ωθώντας τη μεγαλύτερη χρήση του.
  • Η δεύτερη πρόταση που στηρίζεται στην ίδια προσέγγιση αφορά την κινητή τηλεφωνία και λέει πως με τον διπλασιασμό των megabytes στο ίδιο κόστος που πληρώνουν οι καταναλωτές θα επέλθει η μείωση -λόγω της αύξησης της χρήσης- του μοναδιαίου κόστους του megabyte, και οι παροχείς θα κερδίζουν από τις πρόσθετες υπηρεσίες και τον αυξημένο όγκο δεδομένων εξισορροπώντας τα έσοδά τους.

4 εταιρείες, ένα δίκτυο

Σε πάνελ στο οποίο συμμετείχαν οι CEOs και των τεσσάρων παρόχων ηλεκτρονικών επικοινωνιών στην Κύπρο δεν υπήρξαν σοβαρές διαφωνίες, σημειώθηκε ωστόσο πως δύο παράμετροι οι οποίες δεν αξιολογήθηκαν στην πρόταση του ΓΕΡΗΕΤ είναι ο κορεσμός της αγοράς και η κερδοφορία των επενδυτών. Σημείωσαν πως έχουν μεγάλα επενδυτικά πλάνα και προχωρούν με μεγάλες αναπτύξεις των υποδομών των δικτύων τους διότι αναγνωρίζουν πως οι υποδομές είναι πολύ σημαντικές για την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας. Συμφώνησαν επίσης μεταξύ τους ότι το μικρό μέγεθος της κυπριακής αγοράς δεν σηκώνει τη δημιουργία υποδομών από όλους, αλλά συνέργειες για τη δημιουργία λιγότερων δικτύων, τόσο στο 5G όσο και στις οπτικές ίνες, κάτι που θα ρίξει και το κόστος των υποδομών αλλά και την τιμή του τελικού προϊόντος. Ήδη όπως αποκάλυψε ο CEO της Cablenet Νικόλας Σιακόλας, η εταιρεία η οποία βρίσκεται στη διαδικασία για υλοποίηση της άδειας που εξασφάλισε για νέο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, βρίσκεται σε επαφή με τις άλλες εταιρείες για συνεργασία. Στο μεταξύ όπως έχουμε πληροφορηθεί το ΓΕΡΗΕΤ, εκμεταλλευόμενο τη βούληση που εξέφρασαν όλες οι εταιρείες για συνεργασία στη δημιουργία υποδομών, ανέλαβε την πρωτοβουλία να τους φέρει, μαζί με στόχο να βρεθεί η φόρμουλα για να κατασκευαστεί ένα μόνο δίκτυο σταθερό ή κινητό το οποίο θα χρησιμοποιείται από όλους.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.