Φόρμα αναζήτησης

Δύσκολο για τον Δήμο Έγκωμης να απομακρύνει κοντέινερ από πάρκο

Αν δεν έχεις αποθήκη στο σπίτι σου ή στην επιχείρησή σου, δεν χρειάζεται ούτε να χτίσεις ούτε να ενοικιάσεις. Αν μάλιστα σε βολεύει η Έγκωμη, τότε τα πράγματα γίνονται απλούστερα. Εξασφαλίζεις ένα κοντέινερ (εμπορευματοκιβώτιο), ή δυνατόν σε διαστάσεις σπιτιού, βρίσκεις ένα άδειο οικόπεδο και το αφήνεις εκεί για να κάνεις τη δουλειά σου. Αν και είναι αυτονόητο, το κοντέινερ θα πρέπει να εφάπτεται με δρόμο ώστε οι φορτοεκφορτώσεις να γίνονται με άνεση οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του εμπορευματοκιβωτίου που κάποιος εναπόθεσε στα μέσα του Δεκέμβρη του 2017 στην οδό Ειρήνης ο οποίος διέρχεται από το γραμμικό Πάρκο Ποιητών και Πνευματικών Δημιουργών στον Δήμο Έγκωμης. Το εμπορευματοκιβώτιο εφάπτεται και με τον πεζόδρομο του πάρκου και εδώ και μισό χρόνο έχει γίνει μέρος της «καλλιτεχνικής» δημιουργίας. Ενημερώθηκε ο Δήμος Έγκωμης από τις 27 Δεκεμβρίου 2017 και ο ίδιος ο δήμαρχος Ζαχαρίας Κυριάκου απάντησε στον πολίτη που έκανε την καταγγελία στις 28 Δεκεμβρίου 2017, πως πήγε επί τόπου λειτουργός του δήμου και διερευνά το θέμα. Ο κ. Κυριάκου σε ηλεκτρονικό μήνυμα προς τον πολίτη που έκανε τη καταγγελία, ανέφερε πως «θα εντοπισθεί ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου, για να δούμε εάν ο ίδιος το τοποθέτησε εκεί (το κοντέινερ). Τέτοια κοντέινερ τοποθετούνται προσωρινά όταν υπάρχει σε λειτουργία εργοτάξιο. Εκεί δεν υπάρχει εργοτάξιο. Θα έχω εντός των ήμερων την ενημέρωση από τον λειτουργό του δήμου και θα ενημερωθείτε». Έκτοτε παρήλθε σχεδόν μισός χρόνος και ο δήμος «καταβάλλει προσπάθειες» να απομακρύνει το κοντέινερ, το οποίο αρνείται πεισματικά να βγάλει πόδια και να σηκωθεί να φύγει…

Φορτοεκφορτώσεις

Φτάσαμε στον Ιούνιο του 2018 και ο δήμος συνεχίζει να παρακολουθεί το θέμα. Ο πολίτης που είχε καταγγείλει την υπόθεση, από τον Ιανουάριο του 2018 είχε στείλει φωτογραφικό υλικό στον δήμαρχο Έγκωμης, σύμφωνα με το οποίο αυτοκίνητο έκανε φορτοεκφορτώσεις από το κοντέινερ, που δήθεν θα χρησίμευε ως γραφείο και αποθήκη εργαλείων για οικοδομή. Στις 9 Φεβρουαρίου έληξε ο χρόνος που είχε δώσει ο δήμος στον ιδιοκτήτη για απομάκρυνση του κοντέινερ και αποφασίστηκε να ληφθούν νομικά μέτρα. Στις 28 Μαρτίου 2018 ο δήμαρχος Έγκωμης ενημέρωσε και πάλι με ηλεκτρονικό μήνυμα τον πολίτη που έκανε την καταγγελία, γράφοντας: «Σας ενημερώνω ότι η προθεσμία που του δώσαμε εξέπνευσε και δεν ανταποκρίθηκε. Κινήθηκε νομική διαδικασία και του απεστάλη από νομικό του δήμου επιστολή ειδοποίησης για συμμόρφωση. Ζήτησε προθεσμία ενός μηνός για να συμμορφωθεί. Εάν και πάλι δεν συμμορφωθεί, ακολουθεί νομική αίτηση για έκδοση δικαστικού διατάγματος». Με απλά λόγια, δόθηκε μια προθεσμία η οποία εξέπνευσε και ακολούθησε και δεύτερη προθεσμία η οποία επίσης εξέπνευσε και ακολούθησε επιστολή από δικηγόρο για συμμόρφωση. Δηλαδή, ο δήμος αντί να κάνει το αυτονόητο και να απομακρύνει το κοντέινερ με διάταγμα και να επιβάλει ένα τσουχτερό πρόστιμο, προσπαθούσε να πείσει τον ιδιοκτήτη να το απομακρύνει.

Με το πάσο τους

Η τελευταία επικοινωνία του δημάρχου με τον πολίτη που έκανε την καταγγελία ήταν στις 30 Απριλίου, δηλαδή πριν έναν μήνα. Ο δήμαρχος ενημέρωνε πως ο ιδιοκτήτης του κοντέινερ και του οικοπέδου «μας είπε επανειλημμένα ότι θα συμμορφωθεί και θα το απομακρύνει, πράγμα που δεν έπραξε. Είμαστε σε νομική διαδικασία και το δικηγορικό γραφείο Π.Α. ζητά την έκδοση διατάγματος απομάκρυνσης». Σήμερα, παρά τις προθεσμίες, τις προειδοποιήσεις, τις επιστολές δικηγόρου και τη νομική διαδικασία που υποστηρίζει ο δήμαρχος ότι κινήθηκε, το κοντέινερ παραμένει στο ίδιο σημείο.