POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Διπλωματία στο παρασκήνιο ενόψει Γενεύης – Στον Αναστασιάδη το κλειδί της πενταμερούς διαμηνύει ο Ακιντζί 

Εβδομάδα με γεμάτη ατζέντα όσον αφορά τις διαβουλεύσεις και τις παρασκηνιακές διπλωματικές συναντήσεις θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτή που διανύουμε. Πέραν των όσων προηγήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες με φόντο το Κυπριακό, σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης βρίσκεται στην Αθήνα στο πλαίσιο της τριμερούς συνόδου σε επίπεδο ΥΠΕΞ μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Λιβάνου. Κατά τη διάρκεια της συνόδου ο κ. Χριστοδουλίδης θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, λίγες μόνο ώρες πριν τη συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ως εκ τούτου, πέραν της ατζέντας της συνόδου (ενίσχυση τριμερούς συνεργασίας, αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19, συνεργασία Λιβάνου – ΕΕ) αναμένεται να συζητήσουν και όλες τις λεπτομέρειες ενόψει των εξελίξεων στο Κυπριακό, έτσι ώστε να μεταφερθούν συγκεκριμένα μηνύματα στην Άγκυρα. Άλλωστε οι περιφερειακές εξελίξεις αποτελούν ζήτημα συζήτησης και της τριμερούς συνόδου με τον Λίβανο. Την Παρασκευή τελικά αναμένεται στα κατεχόμενα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ, με τις τ/κ πηγές να εικάζουν πως θέμα συζήτησης θα είναι η άτυπη συνάντηση «5+1» για το Κυπριακό. Οι συναντήσεις και οι επαφές ωστόσο δεν περιορίζονται μόνο σε διά ζώσης αλλά και μπορεί να είναι και διαδικτυακές. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ εξακολουθεί να βρίσκεται στις Βρυξέλλες όπου έχει επαφές για μια σειρά από ζητήματα, ανάμεσα στα οποία είναι και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αν και η έμφαση στην παρούσα φάση δίνεται σε άλλα ζητήματα, όπως η Λιβύη, ο Καύκασος και η κατάσταση στο Αφγανιστάν.

«Οι Ε/Κ θέλουν ένωση με Ελλάδα»

Ο Τ/Κ ηγέτης σε πρόσφατες δηλώσεις του, μετά από συνάντηση με ΜΚΟ Τ/Κ που ζουν στην Αυστραλία, εξέφρασε την άποψη πως οι Ε/Κ επιδιώκουν να πετύχουν ένωση με την Ελλάδα μέσω της ΕΕ. Δεν χάνει ευκαιρία να μεταφέρει τη θέση, που όπως είπε θα επαναλάβει και στη Γενεύη, η οποία μεταξύ άλλων προνοεί «μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη συμφωνία στην Κύπρο με συνεργασία δύο κρατών που ζουν πλάι-πλάι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας». Ο Τατάρ σύμφωνα με το ΓΤΠ εστίασε στο ότι, όπως ισχυρίζεται, η «ε/κ πλευρά δεν επιθυμεί να μοιραστεί την ισχύ και την ευημερία με τους Τουρκοκύπριους». Ισχυρίστηκε επίσης ότι στις συνθήκες στις οποίες βρισκόμαστε θα μπορούσε να επιδειχθεί ελαστικότητα στις παραμέτρους του ΟΗΕ για το Κυπριακό ή να αλλάξουν αυτές οι παράμετροι. Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Ογουζχάν Χασίπογλου μεταφέρει το επιχείρημα πως η λύση δύο κρατών που επιδιώκει η τ/κ πλευρά επί της ουσίας επιχειρεί να «σπάσει» την επιμονή στην παραμονή του σημερινού στάτους κβο. Χαρακτηρίζει μάλιστα στην πορεία αυτή κομβικής σημασίας τις κινήσεις στην Αμμόχωστο, στην ΑΟΖ και στην πιο ενεργή «εξωτερική πολιτική».

Θέλουν πρόωρες «εκλογές»

Το τελευταίο διάστημα ακούγονται φωνές ακόμα και εντός του ΚΕΕ πως θα είναι καλύτερα να γίνουν πρόωρες «εκλογές» για την «κυβέρνηση» αντί απλώς να γίνει αναπληρωματική «εκλογή» για τον «βουλευτή» που θα αντικαταστήσει τον Ερσίν Τατάρ στη «βουλή». Το ΚΕΕ είναι αποφασισμένο να καταλήξει με τους εταίρους στην «κυβέρνηση» σε ημερομηνία πρόωρων «εκλογών». Ο «πρωθυπουργός» Ερσάν Σανέρ σύμφωνα με τ/κ δημοσιεύματα θεωρεί ότι οι πρόωρες «βουλευτικές εκλογές» πρέπει να διεξαχθούν τον Απρίλιο του 2022 και αυτή την πρόταση θα καταθέσει στο «υπουργικό συμβούλιο». Το όλο ζήτημα πάντως αναμένεται να κλειδώσει μέχρι τις 20 Απριλίου 2021. Από την πλευρά τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, θεωρούν πως πρέπει οι «εκλογές» να γίνουν νωρίτερα, ακόμα και εντός Ιουνίου, καθώς αυτό χρειάζονται οι Τ/Κ, όπως υποστηρίζουν.

Επιστολή στον Γκουτέρες

Αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας «Αμμόχωστος Για την Κύπρο» είχε χθες συνάντηση με την ειδική αντιπρόσωπο του γενικού γραμματέα των ΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, στην οποία παρέδωσε επιστολή προς τον γ.γ. των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με την οποία ζητείται από αυτόν να ασκήσει όλη την επιρροή του προς τα μέρη για αποδοχή ή/και υπογραφή του πλαισίου Γκουτέρες του 2017 ως ενδιάμεσης συμφωνίας, με βάση την οποία οι πλευρές θα μπορούν να συμφωνήσουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα στην τελική λύση του κυπριακού προβλήματος. Σύμφωνα με ανακοίνωση της πρωτοβουλίας, η κ. Σπέχαρ ενημέρωσε την αντιπροσωπεία για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, συζητώντας μαζί της για θέματα που άπτονται της επικείμενης πενταμερούς διάσκεψης στη Γενεύη. Όπως αναφέρεται, η αντιπροσωπεία εξέθεσε στην κ. Σπέχαρ τις θέσεις της πρωτοβουλίας για το Κυπριακό, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα η διάσκεψη αυτή να αποτελέσει ένα θετικό βήμα προς τη δημιουργία πραγματικών προϋποθέσεων για τελική συμφωνία λύσης του Κυπριακού.

Ακιντζί: «Αξίζουμε καλύτερη ζωή σε αυτό το νησί»

«Δύο πράγματα δεν μπορούν να συμβούν στην Κύπρο: το ένα είναι να βρεθεί λύση ενιαίου κράτους όπου οι Τ/Κ θα αντιμετωπίζονται ως μειοψηφία και το δεύτερο είναι να εξευρεθεί λύση δύο κρατών με κυριαρχική ισότητα». Αυτή την ξεκάθαρη θέση εξέφρασε μεταξύ άλλων χθες σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε η «Απόφαση Ειρήνης» ο πρώην Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Τόνισε παράλληλα πως αν η ε/κ και η τ/κ πλευρά επιμείνουν στις πρόσφατα διακηρυχθείσες θέσεις τους και κατά τη διάρκεια της άτυπης συνάντησης στη Γενεύη, τότε κανείς δεν θα πρέπει να αναμένει θετική έκβαση. «Με τον Αναστασιάδη να μην αποδέχεται την πολιτική ισότητα στην πραγματική της μορφή και την τ/κ πλευρά να επιμένει να κινείται εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ, δεν υπάρχει ιδιαίτερη αισιοδοξία», τόνισε. Άφησε μάλιστα να νοηθεί πως το κλειδί για το κατά πόσο θα εξουδετερωθούν τα επιχειρήματα της τ/κ πλευράς για αλλαγή στη βάση λύσης το κρατά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, με τη λογική ότι αν στη Γενεύη ξεκαθαρίσει το τοπίο και αποδεχθεί την πολιτική ισότητα-αποτελεσματική συμμετοχή, όπως αυτή συμφωνήθηκε στην άτυπη συνάντηση στο Βερολίνο τον Νοέμβριο του 2019, τότε δεν θα υπάρχει καμία νομιμοποίηση από πλευράς Άγκυρας ή Τατάρ να επιχειρήσουν να πείσουν για δύο κράτη ή κυριαρχική ισότητα. Ωστόσο, όπως είπε, αν συνεχίσει να διατηρεί τη θολή εικόνα γύρω από την πολιτική ισότητα, τότε τα δεδομένα δεν θα είναι ευοίωνα για θετικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τον πρώην Τ/Κ ηγέτη, μετά το Κραν Μοντανά χάθηκε πολύτιμος χρόνος μέχρι να ξεκαθαρίσει το ζήτημα με το πλαίσιο Γκουτέρες, κάτι που έγινε στο Βερολίνο «με τον Γκουτέρες να τονίζει πως υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο, αυτό της 30ής Ιουνίου 2017». Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, η πολιτική ισότητα περιλαμβάνει: αριθμητική ισότητα σε κάποια όργανα που έχουν συμφωνηθεί (βλ. Upper House), σε άλλα μη αριθμητική (βλ. Lower House), μία θετική ψήφο στο Υπουργικό για όλες τις αποφάσεις χωρίς διακρίσεις, εκ περιτροπής προεδρία (4-2 χρόνια), ενώ σχεδόν είχε ολοκληρωθεί, όπως είπε, η συζήτηση για τον μηχανισμό επίλυσης αδιεξόδων που θα προέκυπταν. Ο Μουσταφά Ακιντζί εξέφρασε τη θέση πως το πιο σημαντικό στοιχείο ενόψει της λύσης είναι κόμματα, ΜΚΟ και οργανώσεις να εργαστούν συστηματικά εντός των δύο κοινοτήτων.

Αποκέντρωση και επόμενη μέρα

Ο Μουσταφά Ακιντζί επεσήμανε πως δεν είναι κατά της ιδέας για αποκέντρωση εξουσιών που προτείνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ωστόσο θα πρέπει να καθοριστεί τι ακριβώς εννοεί. Όπως είπε, αποτελούσε θέση της τ/κ πλευράς στο παρελθόν, ενώ οι αντιστάσεις για κάτι τέτοιο έρχονταν από την ε/κ πλευρά, η οποία επέμενε για περαιτέρω εξουσίες και αρμοδιότητες στο κεντρικό κράτος. Τόνισε πως αν υπάρχει πραγματική βούληση η λύση για αποκέντρωση μπορεί να εξευρεθεί σε μικρό χρονικό διάστημα, αρκεί να το επιθυμούν πραγματικά και οι δύο πλευρές. Ξεκαθάρισε παράλληλα πως για τον ίδιο η μόνη κοινώς αποδεκτή λύση παραμένει η ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, ενώ έστειλε το μήνυμα πως αν δεν εξευρεθεί λύση μέσα στο επόμενο διάστημα τότε η εξάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία θα ενισχύεται, η δημογραφική κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται στα κατεχόμενα (έκανε λόγο για 1.000 «πολιτογραφήσεις» το τελευταίο τρίμηνο), ενώ η διχόνοια και η ιδέα της διχοτόμησης θα εδραιωθούν ακόμα περισσότερο.

 

Βλέπει πρώτα Ερντογάν ο Έλληνας Υπ. Εξωτερικών Νίκος Δένδιας – Την Παρασκευή στα κατεχόμενα ο Τσαβούσογλου

Επιστολή Πρωτοβουλίας «Αμμόχωστος Για την Κύπρο» στον ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.